I Crna Gora glasala za isključenje Rusije iz Savjeta Evrope

Rat u Ukrajini mora da prestane i što prije se mora naći diplomatsko rješenje. Lično mi je žao što nije bilo prostora za dijalog, jer politika sankcija u krajnjem pogađa ljude koji nisu krivi, kaže Maja Vukićević (DF). Oštrina rezolucije koju je PSSE usvojila govori o jedinstvu Evrope kad je u pitanju osuda brutalne agresije, rekao je Predrag Sekulić (DPS)

27529 pregleda 797 reakcija 38 komentar(a)
Rusija je najavila da će povući novčanu podršku SE: Maja Vukićević, Foto: Demokratska narodna partija
Rusija je najavila da će povući novčanu podršku SE: Maja Vukićević, Foto: Demokratska narodna partija

Potpredsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Maja Vukićević (Demokratski front) rekla je da je glavna poruka sa zasjedanja Savjeta Evrope (SE), odakle je potvrđeno da Rusija više nije članica te organizacije, da rat u Ukrajini mora da prestane i da se što prije mora naći diplomatsko rješenje.

Komitet ministara SE juče je na vanrednoj sjednici isključio Rusiju iz Savjeta Evrope, a odluka o tome donijeta je u okviru procedure pokrenute na osnovu dijela Statuta SE, koji se odnosi na suspenziju i isključenje.

Parlamentarna skupština SE u utorak uveče je jednoglasno usvojila mišljenje da Rusija više ne može da bude članica te organizacije. Prije toga, ruska Vlada je obavijestila generalnu sekretarku Savjeta Evrope Mariju Pejčinović Burić da pokreće proceduru istupanja iz organizacije i o namjeri da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Član crnogorske delegacije i poslanik u PSSE Predrag Sekulić (Demokratska partija socijalista) kaže da oštrina rezolucije koju je PSSE usvojila govori o jedinstvu Evrope kad je u pitanju osuda brutalne agresije Rusije nad Ukrajinom. Za razliku od crnogorskih vlasti, kako navodi, koje još nisu donijele relevantne stavove u vezi sa agresijom u Ukrajini.

”Naravno, Crna Gora kao dio evropske porodice, mora biti saglasna sa ovakvim stavom koji ide u prilog očuvanju civilizacijskih vrijednosti, ali i u prilog slobodarskoj tradiciji Crne Gore”, kazao je Sekulić “Vijestima”.

Crna Gora kao dio evropske porodice mora biti saglasna sa ovakvim stavom: Predrag Sekulić
Crna Gora kao dio evropske porodice mora biti saglasna sa ovakvim stavom: Predrag Sekulić foto: Luka Zeković

On je u utorak glasao za mišljenje da Rusije više ne može biti članica SE, što se vidi iz listinga glasanja objavljenih na sajtu PSSE. Vukićevićeva nije prisustvovala raspravi i glasanju jer je za tu sesiju bio prijavljen njen zamjenik Maksim Vučinić (Radnička partija). Po pravilima PSSE oboje nemaju pava da prisustvuju sesiji, objasnila je ona, navodeći da svakako nema problem sa stavom i da smatra da je dokument u vezi sa Rusijom preoštar i da u 21.veku nijesu riješenje ni rat ni sankcije, već diplomatsko rješenje.

Ime Maksima Vučinića nije na listingu glasanja, a zbog čega, on juče nije objasnio jer nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti”.

Poslanici u PSSE je i Dragan Krapović (Demokrate), koji zbog obaveza nije prisustvovao raspravi, kao ni njegov zamjenik Miloš Konatar (GP URA).

Maja Vukićević kaže da što se tiče samih procedura u vezi sa isključenjem Rusije, tu trenutno nema nešto posebno da se doda. “Rusija je isključena, ono što je poznato je da je ona jedan od glavnih finansijera Savjeta Evrope, i bilo je dosta priče o tom dijelu, jer su najavili da će povući i novčanu podršku, što je i logično jer su trenutno van organizacije. Inače, nije prvi put da je Rusija isključena, isto je bilo i 2014. godine, da bi se kasnije vratili. Lično mi je žao što nije bilo prostora za dijalog, jer politika sankcija u krajnjem pogađa ljude koji nisu krivi”, rekla je ona.

Sekulić je podsjetio je da u dokumentu, PSSE najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i solidariše se sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom, ponovno potvrđujući svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

”Agresorski rat Ruske Federacije protiv Ukrajine suprotan je međunarodnom pravu, ozbiljno je kršenje Statuta Savjeta Europe i suprotan je obavezama koje je Ruska Federacija preuzela nakon pristupanja. U zajedničkom evropskom domu, kaže se u rezoluciji, nema mjesta za agresora”, podsjeća Sekulić na detalje Rezolucije.

On je ocijenio da su ovakav oštar stav PSSE podržale sve političke grupe i poslanici na vanrednoj sjednici PS Savjeta Evrope posvećenoj ratu u Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope Luiđija Di Maja, predsjednika PSSE Tinija Koksa i generalne sekretarke SE Marije Pejčinović Burić saopšteno je da je neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu dovela do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine da pokrenu postupak isključenja Rusije iz SE predviđen članom 8 Statuta.

”Svojim djelovanjem u Ukrajini ruske vlasti oduzimaju ruskom narodu prednosti najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svijetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava i našeg ogromnog sistema konvencija. Izražavamo solidarnost sa ruskim narodom koji, čvrsto vjerujemo, dijeli demokratske vrijednosti i teži da ostane dio evropske porodice tamo gdje pripada”, naveli su zvaničnici.

Savjet Evrope
foto: Shutterstock

Savjet Evrope je dan poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odlučio da suspenduje učešće Rusije u njenim raznim tijelima, sa izuzetkom Evropskog suda za ljudska prava.

Kao čuvar ljudskih prava u Evropi, SE je osnovane 1949. godine i do sada je okupljao gotovo sve države kontinenta, ukupno 47, uključujući Rusiju od 1996. i Ukrajinu od 1995. godine.

Sekulić: Odlazeća Vlada nema snage da iskaže jasan stav

Predrag Sekulić je rekao kako odlazeća Vlada Crne Gore još nema snage da iskaže jedinstven i jasan stav u vezi sa agresijom na Ukrajinu.

”Takođe, zbog blokade parlamenta od strane proruskih partija, imamo problem da takav stav definišemo i u Skupštini Crne Gore. No, vjerujem da je većina građana Crne Gore, bez obzira na propagandu, vođena onim što je naša tradicija a što je Marko Miljanov lijepo opisao u “Primjerima čojstva i junaštva”, danas na strani građana Ukrajine koji hrabro brane svoja vjekovna ognjišta”, istakao je Sekulić za “Vijesti”.

Sada ima većine za sankcije Rusiji

Vlada bi danas na sjednici trebalo da uvrsti u dnevni red i odluku kojom će podržati sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, nakon što je ona dobila saglasnost Komisije za politički sistem prije dva dana.

Vicepremijer Dritan Abazović i ministri unutrašnjih i vanjskih poslova Sergej Sekulović i Đorđe Radulović, koji su neredovni na sjednicama od izglasavanja nepovjerenja, danas bi trebalo da dođu, potvrdio je izvor “Vijesti”. Time se stiču uslovi da se donese odluka nakon što su ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović javno saopštili da će je podržati.

Crna Gora se deklarativno pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je EU usvojila protiv Rusije. Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, MVP utvrđuje predlog, ali Vlada mora zvanično da ga potvrdi kako bi se mjere primjenjivale.

Bonus video: