"Proevropske snage da vrate fokus na pregovore sa Briselom"

Juratović je obavijestio Nikolića da će uskoro u njemačkom Bundestagu biti ponovo formirana parlamentarna grupa za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope, što će, kako je rekao, biti značajna platforma za političku komunikaciju sa Crnom Gorom

1880 pregleda 3 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Proevropske snage u Crnoj Gori imaju zadatak da izbave državu iz stanja institucionalne paralize i vrate fokus javnosti na pregovore sa Briselom.

To je, kako je saopšteno iz Demokratske partije socijalista (DPS), zajednička poruka poslanika i člana Predsjedništva te stranke Andrije Nikolića i poslanika njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Josipa Juratovića i Luize Ličine Bode, sa sastanka u Berlinu.

Juratović je, kako se navodi, rekao da agresija Rusije na Ukrajinu upućuje na obavezu snažnijeg prisustva Evropske unije (EU) na Balkanu, i da demokratizacija država regiona, ostaje ključni izazov.

“Najavio je da politička grupacija kojoj on predsjedava, radi na pripremi pozicionog papira o budućnosti Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da predstavlja platformu za saradnju sa zemljama kandidatima”, kaže se u saopštenju.

Juratović je obavijestio Nikolića da će uskoro u njemačkom Bundestagu biti ponovo formirana parlamentarna grupa za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope, što će, kako je rekao, biti značajna platforma za političku komunikaciju sa Crnom Gorom.

Navodi se da su Juratović i Ličina Bode za 6. april, na tridesetogodišnjicu od početka rata u Bosni i Hercegovini, najavili su debatu o Zapadnom Balkanu u Bundestagu.

Kako su kazali iz DPS-a, Nikolić je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u Crnoj Gori nakon pada vlade, uz ocjenu da će stabilnost svake buduće izvršne vlasti zavisiti od uspjeha na evropskom putu.

Nikolić je istakao da mnogi mogu da zakoče i uspore integraciju regiona u EU, ali da vjeruje kako je Njemačka uvijek sposobna da osmisli nešto novo i pozitivno za Zapadni Balkan.

“Sagovornici su se saglasili da nije dovoljno samo deklarativno najaviti perspektivu članstva regiona Zapadnog Balkana u EU kao strateški cilj, već da treba aktivnim uzajamnim angažmanom raditi na tome”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: