URA, SNP, SD i SDP danas o manjinskoj vladi

Abazović je, govoreći o rokovima za formiranje vlade, kazao je da je juče na sastanku rečeno da bude do kraja nedjelje. "Nije ultimativno. Ne mislim da će se prije ponedjeljka desiti nešto značajno"

21708 pregleda 350 reakcija 54 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Lider Građanskog pokreta URA i mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović kazao je da će danas biti održan sastanke sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) o manjinskoj vladi.

Govoreći o rokovima za formiranje vlade, kazao je da je juče na sastanku rečeno da do kraja nedjelje dobije konačne odgovore. "Nije ultimativno. Ne mislim da će se prije ponedjeljka desiti nešto značajno. To neka se desi uskoro ili da idemo na izbore", kazao je Abazović na vanrednoj press konferenciji.

Na pitanje ko otvara pitanje Srebrenice, odgovorio je da ne može da uđe u glavu političara koji stalno neke stvari apostrofiraju.

"To najviše traže SD i SDP. Pokušavaju da stvore pritisak na SNP, ali za SNP je to prihvatljivo. Meni traže da ja potpišem za Srebrenicu? Ako treba ja ću svako jutro i veče to potpisivati po dva puta, ali to je glupo da tražite od mandatara. Kao što je glupo da tražite od mene da se izjasnim na neke vrijednosti koje su prozapadne, jer znaju šta mislim o tome.", dodao je.

Rekao je da SNP možda nema identičan stav oko nekih pitanja kao mandatar.

"Ali ja to od njih ne tražim. Tražim od njih da sjutra budemo u 43. Vladi da poštujemo magistralni pravac Vlade. To je ono što će se tražiti od svih ministara i od čega niko neće smjeti da odstupi".

Objašnjavajući dva sporazuma, kazao je da prvi sporazum zaključuje opozicija između sebe i koji sadrži Srebrenicu, a drugi sa mandatarom.

U drugom se, navodi, osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, a taj dokument, prema njegovim riječima, sadrži rezoluciju koja je snažnija od SDP-ove.

"Nemam ništa protiv, prihvatljiv mi je i jedan i drugi. U drugom su samo neke tačke pomenute imenom. Na primjer u prvom nije pomenut imenom Temeljni ugovor, a u drugom jeste. Sad neko hoće to da problematizuje. Žao mi je, ja znam šta je pozadina toga. To nema nikakve veze sa principima. Žele jedni druge da eliminišu", ocijenio je Abazović.

U Crnoj Gori, kako je dodao, sujete dominiraju.

"O političkim programima je vrlo lako da se dogovore, o ličnim sujetama i pozicijama je vrlo teško. Ovo se odnosi na sve, pa i na GP URA. To su stavovi koji su izrečeni javno stotinu puta, tako da nema potrebe da se to sa mnom potpisuju".

On je rekao da su SNP i druge partije koje su potpisale Memorandum o saradnji potpisali sporazum sa mandatarom i SNP se već izjasnio o Ruskoj agresiji na Ukrajinu.

“Oni su potpisali to, možete ih kontaktirati da provjerite”..

Abazović je rekao da će, što se tiče Srebrenice, budući ministar pravde morati da iznese stav u prvom javnom nastupu da se ne bi došlo u situaciju kao sa prethodnim ministrom pravde.

"Što se tiče popisa, tretiran je kako treba da bude tretiran. Ako naše instutucije mogu to da izvedu, nikakav problem nemam."

Ako se formira manjinska vlada, sva pitanja treba neka se stave na sto, poručio je Abazović.

"Ne možemo sve probleme da riješimo, ali ih možemo tretirati na način na koji zaslužuju", kazao je on.

Bonus video: