Milačić: Bulajić da ne ostavi prostor Ibrahimoviću za državni udar, prvi da zakaže sjednicu nakon 1. juna

"Ukoliko gospodin Strahinja Bulajić zakaže sjednicu na datum 06. jun 2022 godine, neće biti ostavljena mogućnost da neko drugi zakaže uredno zakazanu sjednicu proljećnog zasjedanja Skupštine", pojasnio je predsjednik Prave Crne Gore

11083 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora pozvala je Strahinju Bulajića da spriječi poslanika Ervina Ibrahimovića da zakaže sjednicu Skupštine na dan koji odgovara "izdajnicima izborne volje", tako što će je Bulajić prvi lično zakazati na dan kada to odgovara građanima koji su glasali za smjenu DPS-a.

To se navodi u saopštenju predsjednika te partije Marka Milačića koji dodaje da s obzirom na to "da URA i SNP najavljuju definitivnu koaliciju sa DPS-om, da nakon Memoranduma u kome su Đukanovića predstavljali poslanici manjinskih partija, sada potpisuju direktne i otvorene sporazume sa DPS-om, jasno je da do stvaranja dogovora u okviru 41 poslanika 30. avgusta više ne može doći u ovom sazivu Skupštine".

"Zbog tih novonastalih okolnosti tražimo od ustavnog i zakonitog vršioca dužnosti predsjednika Skupštine gospodina Strahinje Bulajića da zakaže sjednicu Skupštine na datum ponedjeljak, 06. juna 2022. godine, koji će značiti prijevremene parlamentarne izbore, a ne na neki raniji datum koji će podrazumijevati mogućnost izdaju izborne volje građana i sprovođenje sporazuma i dokumenata potpisnih sa Milom Đukanovićem", navodi se u njegovom saopštenju.

Milačić dodaje da s obzirom na to da su se okolnosti promijenile i da zastupnici manjinske vlade "najavljuju državni udar putem pravnog nasilja" u najvišem zakonodavnom domu Crne Gore, tako što bi umjesto v.d. Predsjednika Skupštine, sjednicu zakazao "običan poslanik sa ulogom potpredsjednika", zahtijevaju da Bulajić preduhitri taj scenario tako što će zakazati sjednicu na ponedjeljak 06. juna 2022. godine, na kojoj se jedino može konstatovati raspuštanje Skupštine, obzirom da nije izglasala vladu u roku od 90 dana od kada je predsjednik države prvi put predložio mandatara u skladu sa Ustavom.

Ističe da s obzirom na to da je Đukanović predao mandat za sastavljanje Vlade Dritanu Abazoviću 3. marta 2022. godine, to rok od 90 dana da Skupština izglasa vladu ističe 1. juna 2022. godine, nakon čega se, kako navodi, prema članu 92 Ustava, Skupština raspušta. "Ukoliko gospodin Strahinja Bulajić zakaže sjednicu na datum 06. jun 2022 godine, neće biti ostavljena mogućnost da neko drugi zakaže uredno zakazanu sjednicu proljećnog zasjedanja Skupštine".

"Obzirom da su zastupnici rušenja izborne volje spremni da izglasaju svoju vladu i na neustavnoj sjednici Skupštine, pozivamo gospodina Bulajića da u skladu sa novonastalim okolnostima, odgovori institucionalno, prema Ustavu i Poslovniku i zakaže Skupštinu na datum koji žele građani koji su glasali za smjenu DPS-a 30. avgusta, a ne na datum koji odgovara izdajnicima izborne volje građana, koji su zbog fotelja i privilegija uzdrmali institucije i destabilizovali društveni mir", saopštio je Milačić.

Još je važnije, ističe on, spriječiti bilo koga drugog da mimo Ustava i Poslovnika, vrši poslove zakazivanja sjednice Skupštine ili bilo koju drugu nadležnost koja mu ne pripada prema Poslovniku i Ustavu Crne Gore, "a takva mogućnost najbolje govori o karakteru protagonista manjinske vlade i načinu njenog eventualnog rada".

"Konačno, Prava Crna Gora je partija koja je direktno inicirala nezakazivanje sjednice radi sprečavanja izdaje i sada prva koja poziva da se institucionalno spriječi najavljeni državni udar - u režiji DPS-a, URE i SNP-a, a u realizaciji poslanika Ervina Ibrahimovića -tako što će se sjednica zakazati na datum koji podrazumijeva održavanje novih izbora, bez uspostavljanja manjinske vlade", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: