"društveno-politička kriza u kojoj se Cg nalazi predstavlja razlog za zabrinutost"

Šehović-Gandel: Crna Gora mora imati stabilnu i jasno evropski i evroatlantski orijentisanu Vladu

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori je istakao da se Evropa danas suočava sa brojnim izazovima, te da Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU i punopravna članica NATO-a, treba da svoju politiku usklađuje sa međunarodnim partnerima

2764 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Crna Gora mora imati stabilnu i jasno evropski i evroatlantski orijentisanu Vladu, poručeno je sa sastanka predsjednika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića i ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Borisa Gandela.

Oni su, kako je saopšteno iz SD-a razgovarali o političkoj situaciji u Crnoj Gori, ali i aktuelnim dešavanjima u Evropi.

Šehović je kazao da politička nestabilnost u Crnoj Gori, imajući u vidu rasplet događaja u Evropi, izaziva dodatnu zabrinutost i upućuje na što hitniju potrebu izlaska iz krize.

"Crna Gora, u vremenu kada se čitava Evropa suočava sa ozbiljnim bezbjednosnim izazovima, mora imati stabilnu i jasno evropski i evroatlantski orijentisanu Vladu, te da oko tih evropskih i evroatlantskih, odnosno civilizacijskih vrijednosti nije poželjno praviti trule kompromise koji bi se Crnoj Gori mogli vratiti kao bumerang. Posebno ne u ovom bezbjednosno osjetljivom trenutku. Po pitanju aktuelnih događaja i rata u Ukrajini, čvrsto vjerujem da Evropa mora imati jedinstven i jasan stav, te da Crna Gora ne smije sebi dozvoliti da, kao što je to slučaj sa odlazećom Vladom, ne sprovodi dosljedno politiku koju sprovode naši međunarodni partneri iz EU i NATO", rekao je Šehović.

Gandel je tim povodom istakao da se Evropa danas suočava sa brojnim izazovima, te da Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU i punopravna članica NATO-a, treba da svoju politiku usklađuje sa međunarodnim partnerima.

"Stoga vjerujem da nova Vlada zaista mora imati jasno evropsko i evroatlantsko opredjeljenje, jasne stavove povodom nekih ključnih pitanja, te da ona mora pokazati jasne i iskrene namjere da nastavi reforme u pregovaračkom procesu sa EU. Trenutna društveno-politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazi predstavlja razlog za zabrinutost i potrebno je, u što kraćem roku, doći do njenog razrješenja i povratka stabilnosti“, rekao je Gandel.

"Šehović je zahvalio Gandelu na tradicionalno dobrim odnosima dvije države i podršci koju Crna Gora dobija od Slovačke, izražavajući uvjerenje da će Crna Gora, u što kraćem vremenskom roku, dobiti novu, u potpunosti evropski i evroatlantski opredijeljenu Vladu", navodi se u saopštenju SD-a.