Sankcija Rusiji nema jer bi premijer po svom

Prekinuta sjednica Vlade, na kojoj je trebalo potvrditi odluku EU o restriktivnim mjerama Rusiji. Abazović se nada da EU to neće iskoristiti protiv Crne Gore, Radulović objašnjava da on ne može plijeniti jahte po Boki

41740 pregleda 271 reakcija 93 komentar(a)
"Premijer je htio da spoji tri tačke i izmijeni zaključke Komisije": Sa sjednice Vlade, Foto: Bojana Ćupić
"Premijer je htio da spoji tri tačke i izmijeni zaključke Komisije": Sa sjednice Vlade, Foto: Bojana Ćupić

Vicepremijer i mandatar za sastav nove Vlade Dritan Abazović rekao je kako se nada da Evropska unija (EU) neće iskoristiti protiv Crne Gore lošu poruku koju je ona poslala juče sa sjednice Vlade, koja je završena bez odluke o podršci sankcijama Rusiji.

”Nadam se da lošu poruku sa sjednice Vlade naši partneri neće iskoristiti protiv nas”, odgovorio je on na pitanje kakva se poruka šalje EU, čiji paket sankcija zbog agresije na Ukrajinu, Crna Gora još nije potvrdila.

Sjednica, na čijem dnevnom redu je bio predlog zaključaka kojima bi trebalo da se podrže sankcije Rusiji, prekinuta je nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

To je i zvanično potvrđeno iz Vlade, koja je saopštila da je sjednica prekinuta “zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni sankcija definisanih tačkama 11,12,13 usvojenog dnevnog reda”. Takođe, Abazović i Radulović su rekli da je sjednica naprasno okončana kada se došlo do rasprave o sankcijama.

Crna Gora se deklarativno pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je EU usvojila protiv Rusije, a odluka o tome objavljena je na sajtu Vlade 1. marta kao stav MVP. Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, MVP utvrđuje predlog, ali Vlada mora zvanično da ga potvrdi kako bi se mjere primjenjivale i to je juče trebalo da bude završeno, jer je konačno bio obezbijeđen kvorum za usvajanje.

Međutim, to se nije desilo. “Razlog prekida sjednice nije samo u proceduralnom dijelu, već i u iskazanom nepoštovanju i nepristojnom ponašanju ministra Radulovića prema premijeru Krivokapiću”, navodi se u saopštenju Vlade.

Đorđe Radulović rekao je Vijestima da je premijer Krivokapić htio odlukom da promijeni zakonsku proceduru u dijelu ko je dužan da sprovodi odluke o primjeni sankcija prema Rusiji.

Vladina Komisija za politički sistem podržala je ranije predlog MVP o sprovođenju odluka Savjeta EU. Radulović, međutim, tvrdi da je mimo svega toga premijer predložio svoje zaključke.

”Premijer je htio da spoji tri tačke i da izmijeni zaključke na način koji su protivni onima Komisije za politički sistem i članu 8 Zakona o restriktivnim mjerama. Htio je da zaduži MVP da primijeni restriktivne mjere unutar Crne Gore u skladu sa vođenjem spoljne politike EU, što je nemoguće, jer ne mogu ja kao ministar vanjskih poslova i moje diplomate da hvatam jahte po Boki,” rekao je ministar.

Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama odluku o sankcijama donosi Vlada. Njome se, kako piše u članu 8, utvrđuje osnov za uvođenje sankcija, njihova vrsta, način primjene, postupanja organa i drugih subjekata nadležnih za primjenu, kao i rok trajanja.

Radulović pretpostavlja, kako navodi, da je premijer htio da izmijeni zaključke “kako bi se vjerovatno politički oprao ili pokušao da ostvari neku političku korist”.

On navodi da su se on i vicepremijer usprotivili tome, rekavši da je to nezakonito.

Sa jučerašnje sjednice Vlade
Sa jučerašnje sjednice Vladefoto: Gov.me/Bojana Ćupić

“Premijer je, međutim, kazao da će to biti jedine mjere koje će biti usvojene, jer je on premijer i ima pravo da određuje zaključke. Ja sam mu rekao da će, ako to uradi, da zaustavi evropske integracije zemlje”, tvrdi ministar.

Kazao je da je nakon toga pokrenuta rasprava na tu temu, nakon čega mu je Krivokapić kazao da napusti sjednicu.

”Ja sam rekao da hoću, ali čim usvojimo zaključke koje je predložio MVP i Komisija. On je uzvratio da neće da čuje za njih, a ja sam ponovio da ne pristajem na njegov predlog jer imamo odgovornost prema zemlji i evropskom putu EU. Onda je počeo da viče, rekao je da ako neću ja, on će i otišao je sa sjednice”, prenosi Radulović.

Upitan zbog čega se u Vladinom saopštenju tvrdi da je bio nepristojan, ministar je odgovorio da prema premijeru nije ništa nepristojno uradio, sem ako se ne misli na njegovo odbijanje da napusti sjednicu.

Abazović je na pres konferenciji rekao je da je sve bilo u redu do tačke o uvođenju sankcija Rusiji.

“Trebalo je da se izjasnimo, bez obzira što bi neki članovi Vlade glasali na način na koji oni misle da treba, mi smo došli u situaciju da je premijer Krivokapić predložio nove zaključke, čime je htio da obesmisli odluku o sankcijama. Razlozi mi nijesu poznati, mogu da ih pretpostavim, jedva smo imali kvorum danas. Da nijesmo došli mi koji ne učestvujemo u posljednjem periodu ne bi bilo ni kvoruma, ali ne možemo ove značajne stvari, koji se tiču međunarodne politike Crne Gore i međunarodnog ugleda Crne Gore, da obesmišljavamo”, kazao je Abazović.

Smatra da je poslata vrlo ružna poruka i kazao da se ne mogu institucije sistema svoditi “na ličnu ili političku percepciju” i da bi obesmišljavanje zaključaka išlo na štetu samo Crnoj Gori. Rekao je da je opcija da se zakaže elektronska sjednica koju jedino premijer može da zakaže.

Milatović provocirao, Radulović pominjao boks

Nakon što je prekinuta sjednica Vlade, na kojoj je trebalo da se usvoji odluka o proširenju sankcija Rusiji, došlo je do incidenta koji je umalo završio tučom ministara, saznaju Vijesti.

Sagovornici koji su prisustvovali sjednici, ispričali su da je Đorđe Radulović odmah ušao u prepirku sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, koji ga je prethodno, navodno, provocirao. Uslijedile su međusobne provokacije, a potom i uvrede, sa Milatovićem.

”Počni da treniraš boks, jer ćemo se sresti”, navodno je Radulović rekao Milatoviću.

Ministar ekonomije nije odgovorio na pitanja Vijesti u vezi sa incidentom.

Nakon toga umalo je došlo do tuče, ali su veći incident spriječili članovi Vlade, koji su razdvajali dvojicu ministra. Radulović je za “Vijesti” potvrdio da se desio incident ne iznoseći detalje o tome.

Bonus video: