DPS bi da izgura SNP iz vlade

Većina manjinskih stranaka spremna da potpiše sporazum GP URA kojim bi se ozvaničilo formiranje nove vlasti, iako su neke od njih već parafirale SDP-ov dokument. Sporazum koji je ponudio SDP, prema tvrdnjama izvora “Vijesti”, instrument kojim DPS pokušava da isključi SNP iz buduće vlade i zamijeni je s SDP-om i SD-om

52791 pregleda 585 reakcija 146 komentar(a)
Šehović, Konjević i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Šehović, Konjević i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović

Većina stranaka manjinskih naroda spremna je da potpiše sporazum Građanskog pokreta (GP) URA kojim bi se ozvaničilo formiranje nove vlade, iako su neke od njih već parafirale sličan dokument koji im je, preduhitrivši mandatara Dritana Abazovića (GP URA), ponudila Socijaldemokratska partija (SDP).

Sporazum koji je ponudio SDP je, prema tvrdnjama više izvora “Vijesti” upućenih u pregovore o formiranju vlasti, instrument kojim Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da isključi Socijalističku narodnu partiju (SNP) iz buduće vlade i zamijeni je s SDP-om i Socijaldemokratama (SD).

Na taj način, DPS bi - kao partija koja se obavezala da neće učestvovati u vladi, već da će je samo podržavati u parlamentu - u njoj imao svoje “igrače” (bivše dugogodišnje koalicione partnere).

Ključna razlika između dva dokumenta je u tome što se u SDP-ovom osuđuje genocid u Srebrenici, dok se u onom GP URA, koji je parafirao SNP i koji još nije ponuđen na potpis manjinama, ne pominju ratni zločini iz devedesetih.

Mandatar Abazović rekao je juče da SD i SDP preko pitanja Srebrenice pokušavaju da prebace pritisak na SNP.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

“Ali za SNP je to prihvatljivo. Meni traže da potpišem za Srebrenicu. Ako treba, svako jutro i veče ću to potpisivati po dva puta. Ali je glupo da tražite to od mandatara. Kao što je glupo da tražite da se izjasnim o nekim prozapadnim vrijednostima, jer znaju šta mislim o tome”, kazao je on novinarima.

Lider Force i poslanik Albanske liste (Forca i Albanska alternativa - AA), Genci Nimanbegu, kazao je “Vijestima” da je potpisao sporazum koji je predložio SDP, i da, zasad, nije dobio nijedan drugi.

Nimanbegu
Nimanbegufoto: Boris Pejović

Predsjednik Demokratske partije i poslanik Albanske koalicije, Fatmir Đeka, rekao je listu da su mu oba sporazuma apsolutno prihvatljiva, ne navodeći da li je potpisao neki.

”A čini mi se i svima ostalima. Ono na čemu insistiramo je da se oni ne koriste da se odgađa proces formiranja nove vlade, koji je pri kraju. To je krajnje neodgovorno, a i veoma štetno s obzirom na ovakvu geopolitičku situaciju i unutrašnje prilike u državi”, istakao je.

Čelnik Demokratske unije Albanaca (DUA), Mehmet Zenka, kazao je “Vijestima” da je potpisao opozicionu platformu, ali ne i drugi dokument, u koji, kako kaže, nije imao uvid.

“Samo mi je usmeno rečeno da ga je SNP potpisao, i da u njemu piše da se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu i da će buduća vlada držati prozapadni kurs. Ne vidim zašto ne bismo potpisali neki dokument - pa i taj - ako su u njemu navedene te stvari. Ali ne vidim ni razlog da se potpisuju dva sporazuma, već mislim da bi jednim sve trebalo da se definiše”, navodi on.

Zenka
Zenkafoto: Boris Pejović

Predsjednik AA, Nik Đeljošaj, saopštio je da se Albanska lista, čiji je bio nosilac na parlamentarnim izborima, nije pridružila nijednoj platformi, odnosno da nije potpisala nijedan sporazum koji bi se odnosio na formiranje vlade.

Međutim, napominje da je na sjednici Predsjedništva Albanske liste usvojen “Sporazum o formiranju evropske vlade”, koji su parafirali GP URA i SNP, i koji će, u narednim danima, i on potpisati u ime svoje koalicije.

”Sve ostale spekulacije po ovom pitanju su glumatanje principijelnosti pojedinaca kako bi došli do fotelja. Ali o tome i takvima ćemo više kad dođe vrijeme za to. U ovom trenutku je najvažnije da što prije formiramo evropsku vladu”, napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

Iz Bošnjačke stranke, koja je s GP URA, CIVIS-om, SNP-om i manjinskim partijama u decembru sklopila memorandum o saradnju, “Vijestima” nisu odgovorili jesu li potpisali ijedan od dva sporazuma, te smatraju li da su oni u koliziji.

U oba dokumenta osuđuje se invazija Rusije na Ukrajinu, a u drugom (čiji je predlagač mandatar) se navodi i da će potpisnici predložiti usvajanje rezolucije o agresiji, u skladu s rezolucijama koje su usvojili Evropski parlament i Ujedinjene nacije, saznaju Vijesti.

U skupštinskoj proceduri već se nalazi opozicioni Predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Platforma GP URA predviđa i predlaganje zakona o popisu, uprkos tome što je Vlada 29. decembra prošle godine utvrdila taj predlog, jer on ima manjkavosti - nije bio na javnoj raspravi, rekao je sagovornik.

Tim sporazumom, za razliku od SDP-ovog, predviđeno je i “regulisanje svih otvorenih pitanja s vjerskim zajednicama, uključujući i definisanje ugovornog odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”.

Iz SNP-a su juče saopštili da nisu potpisali nikakav sporazum s DPS-om, SD-om i SDP-om, poručujući da su njihovi partneri za dogovor o manjinskoj vladi GP URA i manjinske stranke.

”Informacije objavljene u određenim medijima da je SNP potpisao sporazum o manjinskoj vladi su netačne i tendenciozno plasirane kako bi se nanijela šteta našoj partiji... O svim novim momentima u procesu formiranja manjinske vlade, što se tiče SNP-a, bićete blagovremeno informisani”, istakli su iz te partije.

Abazović je juče, govoreći o rokovima za formiranje vlade, rekao da ne misli da će se prije ponedjeljka “desiti nešto značajno”.

”To nek se desi uskoro ili da idemo na izbore”, poručio je on.

Ibrahimović konsultovao Šarkinovića o zakazivanju sjednice

Do prije dva dana postojao je plan da lider BS i potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimovć zakaže za sljedeću sedmicu sjednicu parlamenta na kojoj bi se birala nova vlada, saznaju Vijesti u toj partiji.

On je, da bi preduprijedio potencijalnu krivičnu odgovornost, kojom mu prijeti Demokratski front u slučaju da zakaže sjednicu, konsultovao o tome bivšeg sudiju Ustavnog suda Hamdiju Šarkinovića. Navodno mu je donedavno sudija rekao da nema razloga za brigu.

Lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, pozvao je juče predsjedavajućeg Skupštine Strahinju Bulajića (DF) da spriječi Ibrahimovića da zakaže sjednicu “na dan koji odgovara “izdajnicima izborne volje”, tako što će je prvi zakazati “na dan kad to odgovara građanima koji su glasali za smjenu DPS-a”.

Đukanović: Ako ima razuma i formiraćemo političku vladu, ako ne- najlakše je do manjinske

Na pitanje hoće li biti manjinske vlade, predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović rekao je sinoć: “vidjećemo, proces je u toku”.

On je u intervjuu za Javni servis ocijenio da je državi hitno potrebna nova vlada jer je ona u institucionalnoj krizi, prekinuti su pregovori sa EU a aktuelno je i bezbjednosno pitanje s obzirom na rat u Ukrajini.

Objasnio je da je zato potrebna politička vlada i rekao da će se to znati naredna dva-tri dana. “Ako ima razuma doći ćemo do konsenzusa da formiramo političku vladu, ako nema doći ćemo do zaključka da izaberemo vladu kakvu možemo i učinilo nam se da se najlakši konsenzus može ostavariti oko manjinske”.

O podršci učešu SNP u Vladi rekao je, izmešu ostalog, da je opozicija pripremila sporazum, koji je ponuđen mandataru. “Bilo je dileme da li će neke odredbe te vrednosne platforme biti prihvatljive SNP-u. Juče smo od mandatara obavješteni da je SNP potpisao taj dokument,” rekao je.

Direktor GP URA Zoran Mikić prije dva dana je izjavio da to nije tačno i da je Abazović govorio o dokumentu koji je URA pripremila, a ne opozicija.

Bonus video: