Rakčević: U Vladi će biti samo Crno na bijelo, SNP i manjine, Krivokapić kalkuliše zbog Berana

Rakčević se nada da će sjednica Skupštine biti sazvana brzo, kazavši da vanredni izbori ne bi donijeli ništa novo

25844 pregleda 245 reakcija 42 komentar(a)
Rakčević, Foto: URA
Rakčević, Foto: URA

Funkcioner Građanskog pokreta URA Luka Rakčević kazao je da će u novoj vladi biti samo predstavnici koalicije Crno na bijelo, Socijalističke narodne partije (SNP) i manjinskih partija.

"To je bila poruka i prethodnih mjeseci. Potpisnici Memoranduma o saradnji treba da budu okosnica nove vlade", kazao je Rakčević.

URA je juče održala sastanke sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) o manjinskoj vladi.

"Tokom jučerašnjih sastanaka nastavljene su diskusije oko brojnih otvorenih pitanja. Mislim da će se vrlo brzo doći do konačnog koncepta evropske vlade. Što se tiče mandatara (Dritana Abazovića), on je svoj gro posla uspješno završio, da su svi ključni detalji do kraja koncipirani", naveo je Rakčević u gostovanju na Televiziji Crne Gore.

Vjeruje da će vlada biti formirana.

"Mslim da je to odraz političke odgovornosti svih subjekata koji mjesecima govore o formiranju evropske vlade koja treba da riješi izazive koje odlazeća vlada nije uspjela da riješi", naveo je Rakčević, kako prenosi Portal RTCG.

Bez političke vlade zbog krupnih razlika

Ponovio je da je nemoguće formiranje političke vlade.

"Krupne razlike nas sprečavaju da u ovom trenutku budemo dio neke političke vlade i to je svima rečeno u više navrata", istakao je Rakčević.

On je kazao da se nada da će sjednica Skupštine biti sazvana brzo.

"To je uvođenje veoma opasnog presedana koji se svima može obiti o glavu. Privatizovanje instiutucija od strane jednog čovjeka ili partije zbog uskopartijskih interesa je zaista loše. Mi tu praksu u Crnoj Gori nismo imali. Tako je mogao bivši predsjednik parlamenta Ivan Brajović nakon 30. avgusta 2020. da ne zakaže sjednicu dok se većina ne dogovori sa njegovim SD-om", naveo je Rakčević

On je kazao da, ukoliko Strahinja Bulajić ne bude htio da zakaže sjednicu, vjeruje da postoje mehanizmi da to drugi potpredsjednici urade umjesto njega.

"Na dnevnom redu te sjednice trebalo bi da bude i Zakon o akcizama. Niko nema alibi za sprečavanje takvog predloga, jer bi građani odmah osjetili benifite. Na jednom rezervoaru goriva uštedjeli bi do 15 eura", istakao je Rakšević i poručio da građani ne smiju da budu taoci političkih igara.

On je naveo da se svim građanima "zgadila" politička situacija i da su svi politički akteri su doprinijeli tom utisku.

"Baš zbog toga treba ići u raspetljavanje svega toga i manjinska, evropska vlaa je korak ka tome. Potrebno je formiranje Vlade koja neće oscilirati u zavisnoti od trenutka u kome se nalazi.

Ako dođe do izbora, oni bi vjerovatno bili održani 5. juna.

"Mislim da novi izbori ne bi donijeli ništa novo. Ponovo bismo ušli u nove pregovore i nove eksperimente. Mnogo je bolje, ukoliko postoji prostor za to, da se dogovorimo oko formiranja evropske vlade kako bi u narednih godinu i po dana uspjeli da odradimo ključne korake, a nakon toga organizovati fer izbore", ocijenio je Rakčević.

Izbjegavanje sankcija zbog izbora u Beranama

Komentarisao je jučerašnja dešavanja nasjednici Vlade, koja je prekinuta zbog neslaganja oko uvođenja sankcija Rusiji.

"Ne mogu da vjerujem da bilo ko, pa i odlazeći premijer i ministri, sebi dozvoljavaju da ponižavaju međunarodni ugled Crne Gore i Vladu kao instituciju, da od sjednica Vlade prave cirkus u jednom kriznom trenutku. Moramo pokazati veći stepen odgovornosti i iznenađuje me takvo ponašanje", poručio je Rakčević.

On je odluke premijera Zdravka Krivokapića doveo u vezu u sa predstojećim lokalnim izborima u Beranama.

"Činjenica da Vlada kalkuliše da kao Vlada NATO članice, kao države koja je predvodnik u procesu evropskih integraciju, da li će ispoštovati ono što jeste spoljna politika svih članica EU u NAO saveza, samo zato što u izbornoj listi u Beranama koju predvode premijer i ministri može donijeti neke otrovne strelice", naglasio je Rakčević.

On je dodao da je katastrofalno podređivati spoljnu politiku lokalnim izborima.

Bonus video: