Ruska ambasada: Američke diplomate bi da ponovo odlučuju ko je dostojan partner u Crnoj Gori

Iz ruske ambasade tvrde da su ukrajinske diplomate prijetile da će "nađubriti ukrajinsku zemlju tijelima ruskih diplomata u Crnoj Gori"

5647 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Ambasada Rusije u Podgorici, Foto: Ambasada Rusije
Ambasada Rusije u Podgorici, Foto: Ambasada Rusije

Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori reagovala je povodom, kako su kazali, antiruskih izjava diplomata Sjedinjenih Američkih Država, a posebno povodom nedavnog autorskog teksta ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Iz ruske ambasade kazali su da je neosnovan zahtjev američke ambasadorke, upućen svim političkim liderima i liderima civilnog društva u Crnoj Gori, da bez dvoumljenja osude aktivnosti Rusije. Očigledno je, kako su kazali, da će prema tom kriterijumu u američkoj ambasadi "ponovo odlučivati ko je ovdje 'dostojan', a ko 'nedostojan' partner".

Tvrde i da su ukrajinske diplomate prijetile da će "nađubriti ukrajinsku zemlju tijelima ruskih diplomata u Crnoj Gori".

Kazali su da u ruskoj ambasadi nemaju spisak crnogorskih političara u rukama, "spremajući se da stave 'plus' ili 'minus' pored svakoga prezimena".

"Reklo bi se, da u njihovom zanosu, kojim žele da prikriju histeriju zbog uništavanja projekta, koji je godinama sprovodio Vašington u cilju stvaranja 'anti-Rusije' od Ukrajine, da su američki kolege izgubile realnost. Predsjednik V. Zelenski je priznao nemogućnost njegove zemlje da pristupi NATO-u. Rusko-ukrajinski pregovori su u toku. Kijev predlaže neutralnost prema austrijskom ili švedskom modelu, razmatra se demilitarizacija Ukrajine uz očuvanje sopstvene vojske, ali bez inostranih vojnih baza. Ovo može da se razmatra kao kompromisna varijanta."

"Međutim, izbor vremena od strane američkih diplomata za komprimiranje rusofobije u crnogorskim medijima, vjerovatno, nije slučajan. Pokušavajući da povežu unutarcrnogorsku situaciju sa događajima u Ukrajini, predstavnici Stejt departmenta očigledno žele da odvuku pažnju od činjenica, koje su izašli na vidjelo tokom specijalne operacije u Ukrajini. Postalo je očigledno da upravo američki savjetnici podstiču i pomažu kijevskom režimu u proizvodnji biološkog i nuklearnog oružja. Proizvodnja nuklearnog oružja od strane Kijeva, a kako se ispostavlja – kompetencije, tehnologiju, sirovine i sredstva isporuke oni imaju, isprovocirala bi početak nuklearnog rata i značila bi prijetnju po bezbjednost čitavog svijeta. O posljedicama upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom na Zapadnom Balkanu od strane Amerikanaca se zna ne po čuvenju. Poznato je da je jedan od inicijatora NATO bombardovanja Jugoslavije bio sadašnji predsjednik SAD Dž. Bajden", saopštili su iz ruske ambasade.

Kazali su da prijetnje po Rusiju nisu "izmišljene" kako, dodaju iz ambasade, tvrde američke diplomate.

"SAD se plaše publiciteta o istraživanjima oko pripremanja biološkog oružja, koje oni finansiraju na teritoriji niza, prije svega postsovjetskih država. Njihovo djelovanje je suprotno Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja. Sve se ovo dešava u neposrednoj blizini od teritorije Rusije. Tako da ovdje prijetnje Rusiji uopšte nijesu 'izmišljene', kako tvrde američki diplomati. Realne su bile i prijetnje Donbasu i stradanja četvoromilionskog stanovništva, pred kojima su tokom osam godina zatvarali oči SAD, NATO i Evropska Unija. Sada su već poznati planovi agresije Kijeva u martu ove godine na DNR, LNR i čak na ruski Krim."

"Šta zaista čudi u 'autorskom tekstu' ambasadorke SAD to je neosnovan zahtjev upućen svim političkim liderima i liderima civilnog društva Crne Gore da bez dvoumljenja osude aktivnosti Rusije. Očigledno je da će prema ovome kriterijumu u američkoj ambasadi ponovo odlučivati ko je ovdje 'dostojan', a ko 'nedostojan' partner. Uzgred, ambasada SAD u Ukrajini ima bogato iskustvo odabira kadrova na ministarske položaje, čak su i državljane SAD tamo gurali – tako je gore pomenutim programom razvoja biološkog oružja sa položaja ministra zdravlja Ukrajine rukovodila američka državljanka U.Suprun", dodaju iz Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Povezani članci

12. Mart 2022.

Jedinstvo je naša snaga: podrška slobodi Ukrajine

Kazali su da ne pokušavaju uticati na stavove crnogorskih političara i javnih funkcionera, ali da je potrebno postaviti nekoliko pitanja "onima koji zastupaju bespogovornu podršku kijevskim vlastima".

"Da li se ova bespogovorna podrška odnosi na mogućnost ulaska u NATO zemlje koja razrađuje nuklearno i biološko oružje, koje bi svakog trenutka moglo pasti u ruke podivljalih nacionalista? Da li podržavate postojanje mini koncentracionih logora Oružanih snaga Ukrajine (VSU) u Donbasu, spaljivanje desetina živih ljudi u Domu Sindikata u Odesi 2.maja 2014.godine, uništavanje od strane VSU desetina hiljada stanovnika Donbasa tokom posljednih 8 godina, korišćenje mirnog stanovništva kao živog štita od strane nacionalističkih bataljona, zarobljavanje djece kao talaca i primjenu zabranjenih kasetnih bombi, između ostalog i u centru Donjecka, 14.marta ove godine? Da li vaša podrška obuhvata i poziv ambasade Ukrajine u Podgorici za formiranje jedinica plaćenika, što je u suprotnosti sa crnogorskim zakonodavstvom i obećanje ukrajinskih diplomata da će nađubriti ukrajinsku zemlju tijelima ruskih diplomata u Crnoj Gori (jeste, imamo skrinšote)?".

"Uzgred, kada SAD ili drugi zagovornici sankcija pozdravljaju priključivanje Podgorice antiruskim mjerama Evropske Unije i NATO saveznika nije suvišno da podsjetimo da su se oni sami unaprijed pripremali za uvođenje sankcija - SAD 2021. godine, kada su za tri puta povjećali otkup ruske nafte. dok Velika Britanija u januaru 2022. godine kada je samo u toku jednog mjeseca potrošila rekordni iznos od 2,6 milijardi funti sterlinga za kupovinu nafte, gasa, uglja, koksa itd iz Rusije . Naravno, naša su pitanja retorička, za razmišljanje. Za razliku od stroge učiteljice iz Vašingtona nemamo spisak crnogorskih političara u rukama, spremajući se da stavimo 'plus' ili 'minus' pored svakoga prezimena. Tako, očigledno, izgleda sloboda i nezavisnost u okvirima “poretka, zasnovanog na pravilima”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: