Mandić: Ulazimo u završnu fazu povratka DPS-a na vlast

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da je današnja pres-konferencija poziv DF-a liderima GP URA i SNP-a, Dritanu Abazoviću i Vladimiru Jokoviću, "da se vratimo da napravimo vladu unutar parlamentarne većine"

32829 pregleda 131 reakcija 134 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2022. 18:22h

"Šef države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, sinoć je u intervjuu Radiju Crne Gore obavijestio javnost da ne želi da podrži nikakvu manjinsku vladu u kojoj se dominantno ne bi pitali oni koji bi je podržavali. Dakle, oni koji će je podržavati neće da budu dekor".

To je danas saopštio predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) i jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić.

"Sinoćnji intervju je obilovao čitavim nizom opasnih formulacija. Podmetanjima, izmišljotinama i opasnom propagandom vezanom za lažni državni udar. Nemamo nikakve dileme da je nalogodavac tog procesa bio Đukanović, a izvođač radova (bivši glavni specijalni tužilac) Milivoje Katnić", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Đukanović je intervjuom obavijestio javnost da "nema besplatnog ručka", odnosno besplatne podrške manjinskoj vladi.

"Građanski pokret (GP) URA je mogao da čuje da je za njima namijenjena ista uloga kao Pozitivnoj Crnoj Gori. Ko se god uhvati u kolo s DPS-om, završiće kao one stranke koje su nestale s političke scene", istakao je Mandić.

Andrija Mandić
foto: Luka Zeković

On je kazao i da političke organizacije koje predvode Dritan Abazović i Vladimir Joković (GP URA i Socijalistička narodna partija - SNP) "vraćaju u sami centar izvršne vlasti DPS i Đukanovića".

"Vidjeli ste sinoć pojavu Đukanovićeve sigurnosti i odlučnosti. Važno nam je šta o tome misle građani. DPS hoće na prevaran način da se vrati na vlast. Mi smo dužni da obavijestimo građane o tome i da uspostavimo veći front nego što je bila koalicija Za budućnost Crne Gore", podvukao je Mandić.

Dodao je i da je bivši premijer Bugarske Bojko Borisov uhapšen nakon odlaska s vlasti.

"Kad smo mi tražili od institucija da se na sličan način postupi prema kriminalcima iz političkog miljea, govorili su nam da je Crna Gora specifičan slučaj i da je važna kohabitacija. Ta stranputica kojom nas je vodila Vlada Zdravka Krivokapića, dovela nas je do ovoga", kazao je Mandić.

Demokratski front
foto: Luka Zeković

Dodaje i da ne isključuje da za to odgovornost snose oni međunarodni centari "kojima je služila Krivokapićeva Vlada".

"Opasni intervju Mila Đukanovića je poruka za sve nas. To je poruka za one koji još mogu da ispitaju svoje odluke - GP URA i SNP. Ulazimo u završnu fazu povratka DPS-a na vlast. Nadamo se da će to što je sinoć Đukanović rekao doprijeti do GP URA i SNP-a", kazao je Mandić.

Medojević: Maske su pale

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i takođe jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, navodi da je jasno da DF poslije pobjede na izborima DF nije bio rado viđen partner.

"Javnost mora da zna da je djelovanjem interesnih struktura DF spriječen da participira u vladi. Upozoravali smo da je to opasan eksperiment, jer su ljudi koji nemaju izborni legitimitet preuzeli vlast raznim vaninstitucionalnim dilovima", kazao je on.

Demokratski front
foto: Luka Zeković

Poruka da nema revanšizma nakom smjene vlasti značila je, kako navodi, da neće biti tranzicije i da će se praviti dilovi između dijela nove vlasti i mafije.

"Davno sam predao institucijama inicijativu za zabranu rada DPS-a. Poruka za Abazovića i Jokovića je da nijedan drugi razlog ne može da opravda njihovu priču osim konkretnih interesa. I Abazović i Joković nek ostave priču o evropskoj i atlantskoj vladi. Ovo je vlada s mafijom", smatra Medojević.

"Ono što već postoji u papirima tužilaštva - korupcija u slučaju Telekoma, KAP-a, krađe struje za ruske oligarhe, Primorke - sve do jednog je potpisao Đukanović. On svojim intervjuom radikalizije Crnu Goru i vodi je u nove podjele. DF ostaje na braniku vitalnih interesa države. Za nas je Đukanović kriminalac koji je pravosnažno osuđen u Italiji", kazao je on.

Navodi i da je DF bio stavljen pod kampanju da se borio za fotelje i da će vratiti DPS na vlast. "Evo vraćaju ga Abazović i Joković".

Bulatović: Napraviti vladu unutar skupštinske većine

Poslanik DF-a, Predrag Bulatovi,ć kazao je da nisu iznenađeni Đukanovićevim stavovima, niti zabrinuti zbog onog što je rekao.

"Tući ćemo se s njim i dalje, do potpune dekriminalizacije Crne Gore. Đukanović je sinoć izašao iz mišje političke rupe i poslao poruku da će da bude glavni. Definisao je rigidne političke principe".

Predrag Bulatović
foto: Luka Zeković

Rekao je da je današnja pres-konferencija poziv DF-a Abazoviću, GP URA, Jokoviću i SNP-u da se "vratimo da napravimo vladu unutar parlamentarne većine."

"Đukanović se sinoć ofirao da stoji iza slogana 'Crkva Srbije'. To što je DPS radio u septembru na Cetinju, prilikom ustoličenja mitropolita, je čisti terorizam. Inspirator za 'državni udar' je Đukanović, a realizator Katnić. I jednom i drugom treba da se utvrdi odgovornost. On pokušava da prijeti da će neko nezavisno sudstvo da se vrati preispitivanju državnog udara, a njegovo sudstvo je poništilo presudu Višeg suda", dodao je Bulatović.

Kazao je da je Đukanović sinoć potpuno relativizovao pitanje korupcije.

"Pozivamo budućeg glavnog specijalnog tužioca da odmah stavi u proceduru makar optužbe Duška Kneževića, jer ih je sve odbacio Katnić."

Demokratski front
foto: Luka Zeković

"Pozivamo na obnovu parlamentarne većine i da uradimo ono što nije Krivokapićeva Vlada - da razvlasti DPS", rekao je Bulatović.

Naveo je da je Đukanović usred NATO agresije 1999. na SRJ "otišao da pruži ruku agresoru".

"On, dodvoravajući se NATO-u, EU, Briselu, misli da će se u punom kapacitetu vratiti na vlast", dodao je.

Bonus video: