Bez kvoruma za sjednicu SO Budva, uvodi se prinudna uprava

Rok koji je dalo Ministarstvo ističe u ponedjeljak. Vlada će, kao u slučaju Tivta, donijeti odluku o raspuštanju parlamenta i imenovati odbor povjerenika

22016 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Danas u SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Danas u SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Sjednica budvanskog lokalnog parlamenta, zakazana po hitnom postupku na inicijativu odbornika Demokratskog fronta, nije održana jer nije bilo kvoruma.

Sjednici se nisu odazvali odbornici Demokrata, SNP, Prave Crne Gore, ali i opozicije SDP, URA i koalicije okupljene oko DPS. Odbornica DF Marijana Božović prekinula je sjednicu, nakon što u sali je bilo samo devet odbornika.

Ovim se praktično uvodi prinudna uprava u gradu, jer rok koji je dalo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija ističe u ponedjeljak. Vlada će, kao u slučaju Tivta, donijeti odluku o raspuštanju parlamenta i imenovati odbor povjerenika.

Sjednici je prisustvovalo devet od 11 odbornika Demokratskog fronta.

Filip Vujović (DF) podsjetio je da je rok za održavanje sjednice ističe u ponedjeljak, te ukoliko ne bude, biće uvedena prinudna uprava.

“Ovim pokazujeno elementarnu političku odgivornost i deblokiramo rad parlamenta koji je radi osam mjeseci. Više puta smo pozivali na dogovor, da potpišemo koalicioni sporazum shodno izbornom rezultatu. Odbornici DF su svaki put dolazili na sjednice, koje su oni bojkotovali”, kazao je Vujović.

Naveo je da su opstrukcije radu gradonačelnika Marka Carevića počele onog dana kada je imenovan.

“Oni nisu došli i na velika vrata uvode prinudnu upravu, što građani nisu zaslužili. Demokrate nemaju političke hrabrosti da dođu i svrstali su se u red sa DPS, SNP, URA - i prekrajaju izbornu volju. Svrstali su se u red sa Milom Đukanovićem, Dritanom Abazovićem”, kazao je Vujović.

Marijana Božović je kazala da nisu pristali na ucjene Demokrata.

"Kao što vidite i pored raznih uslovljanja i ucjenjivamja nismo stali. Uložili smo sve napore da osvijestimo kolege odbornike, iz redova Demokrata koji blokiraju rad lokalnog parlamenta, da se vrate na svoja radna mjesta i rade za dobrobit grada i građana koji su im vjerovali i dali povjerenje. U proteklom periodu svjedoci ste raznih razgovora koji su počinjali i završavali se političkim uslovljavanjima od strane Demokrata što smatramo nedopustim i nedostojnim grada čiji su se građani takvoj politici suprostavili i izborili za slobodu! Danas mogu sa ponosom da kažem da nismo pristali na ucjenjivanja, trgovine stolicama i malverzacije već smo javno tražili dogovor dostojan građanske volje. Poručujemo sujetnim političkim marionetama da nismo niti ćemo ikada koriti volju građana već ćemo nastaviti sa radom i borbom za konačnu slobodu! Budva je izborila slobodu koju su iznevjerili isti za koje vjerujem vise neće biti prostora”, kazala je ona i dodala:

“Čvrsto vjerujem da su sramotme izjave danas srećom bivšeg predsjednika Skupštine opštine, kao i njegovih partijskih kolega koji su sebe ustoličili u državnim firmama i pod velom javnih funkcija prošlost grada. Moram im poručiti da je ovo grad u kome se demonstrira i prijeti i da postoji jedan kraj a to je kraj njihovog beskrupuloznog djelovanja na štetu grada i građana i to će zasigurno vidjeti na sledećim izborima. Želim da vjerujem da su odbornici iz sastava Demokrata podlegli pritisku sujetnih političkih marioneta iz svojih redova sa određenim partijskim funkcijama. Od srca kolegama odbornicama takođe želim slobodu, slobodu misljenja rezonovanja i djelovanja jer su evidentne sankcije u njihovoj stranci kojoj je pod hitno potrebna revitalizacoja čojstva i junaštva. Grad i građani će uvijek biti ispred politike. Sloboda ispred ucjena i uslovljavanja. Transparentnost ispred fukarluka. Živjeli”, poručila je šefica odborničkog kluba DF Marijana Božović.

Odbornica DF Mirjana Gregović kazala je da je sramota što kod Demokrata nije bilo dobre volje i odgovornosti da dođu na sjednicu i time pokazali lične frustracije.

“Umjesto da se bavimo turističkom sezonim mi ćemo sa prinudnom upravom u izbore. DF je za to najmanje kriv”, kazala je Gregović i poručila da će DF pobijediti na izborima.

Odbornik DF Nikola Kralj kazao je da će građani surovo kazniti na izbore Demokrate i SNP koji su radili isto što i DPS prije dvije godine kada su izgubili na izborima.

Bonus video: