U srijedu konstitutivna sjednica Odbora povjerenika u Tivtu

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija su “Vijestima” inače, ranije već potvrdili da je način na koji treba da funkcionišu Odbori povjerenika koje u Opštinama gdje lokalni parlementi duže ne zasijedaju, imenuje Vlada nakon raspuštanja Skupština Opština, potpuno nedefinisan

3602 pregleda 2 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Konstitutivna sjednica Odbora povjerenika Opštine Tivat biče održana u sridjedu, 23.marta – dogovoreno je juče na inicijalnom sastanku koji je u vezi načina rada Odbora povjerenika održan u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija.

Sastanku su pored ostalih, prisustvovali ministarka Tamara Srzentić i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, kao i predstavnici Srzentićkinog ministarstva, odnosno Službe Skupštine Opštine Tivat koja treba da bude tehnička podrška radu Odbora povjerenika.

Ovaj Odbor u njegovim funkcijama, zamjenjuje raspušteni lokalni parlament Tivta do održavanja vanrednih lokalnih izbora 5.juna i konstituisanja novog saziva SO.

Sastanku u Podgorici od pet članova Odbora povjerenika prisustvovalo je njih četvoro: advokat Spasoje Ljesar, inženjer pomorstva Goran Sindik i službenica lokalne uprave Milena Kovačević iz Tivta, kao i Novica Vuković, predstavnik Vlada u Odboru povjerenika ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Njegov kolega – drugi predstavnik Vlade, Marko Vukašinović ispred Ministartsva ekonomskog razvoja, bio je odsutan zbog službenog puta.

Dogovoreno je da se konstitutivna sjednica Odbora povjerenika održi u Tivtu u srijedu, 23.marta. Na toj sjednici bi trebalo da se donese Poslovnik o radu i da se izabere predsjednik Odbora.

“To su preduslovi da se u najskorijoj budućnosti pristupi razmatranju i donošenju odluka iz nadležnosti lokalnog parlamenta, odnosno sada Odbora povjerenika- na prvom mjestu Odluke o budžetu Opštine Tivat za 2022. godinu, a onda i svih ostalih odluka od značaja za funkcionisanje lokalne uprave", kazala je sekretarka Skupštine Opštine Tivat Ivana Aranđus.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija su “Vijestima” inače, ranije već potvrdili da je način na koji treba da funkcionišu Odbori povjerenika koje u Opštinama gdje lokalni parlementi duže ne zasijedaju, imenuje Vlada nakon raspuštanja Skupština Opština, potpuno nedefinisan.

Naime, nijednim trenutno važećim pravnim aktiom, nije propisano ko saziva sjednice Odbora povjerenika, po kojem Poslovniku taj organ funkcioniše, kako se bira njegov predsjednik, ko predlaže dnevni red, da li su sjednice Odbora koji vrši funkcije SO otvorene za medije jer je to inače, slučaj sa sjednicama lokalnog parlemeta, ko plaća članove Odbora povjerenika za njihov rad....

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović kazao je da je na jučerašnjem sastanku u Podgorici razjašnjen dio ovih nedoumica, pa će se buduće sjednice Odbora povjerenika održavati se u Tivtu, a predstavnici Vlade Crne Gore će se u slučaju spriječenosti da prisustvuju, u rad uključivati putem video-linka.

Bonus video: