Stano: EU očekuje da Crna Gora sprovede restriktivne mjere protiv Rusije

Podsjetio je da je Crna Gora do sada imala stopostotni stepen u usklađivanju što, kako je kazao, EU visoko cijeni

29537 pregleda 332 reakcija 59 komentar(a)
Peter Stano, Foto: Printscreen YouTube
Peter Stano, Foto: Printscreen YouTube

Evropska unija (EU) očekuje da će Crna Gora sprovesti restriktivne mjere protiv Rusije, u skladu sa odlukom Unije o uvođenju sankcija toj državi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

Portparol EU, Peter Stano, podsjetio je da je Crna Gora do sada imala stopostotni stepen u usklađivanju što, kako je kazao, EU visoko cijeni.

"Sprovođenje restriktivnih mjera i donetih odluka je odgovornost nacionalnih vlasti. Očekujemo njihovo brzo sprovođenje od crnogorskih vlasti", poručio je Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izjava Stanoa uslijedila je nakon što crnogorska Vlada nije potvrdila sankcije Rusiji u skladu sa politikom EU.

Sjednica Vlade u četvrtak, na kojoj je trebalo da budu potvrđene sankcije Rusiji, prekinuta je zbog, kako su saopštili iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića, neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni sankcija.

Predsjednik države Milo Đukanović ocijenio je da je Krivokapićeva Vlada, nepotvrđivanjem sankcija Rusiji, “nastavila da bruka Crnu Goru i urušava njen međunarodni ugled”.

Sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, individualne i ekonomske, odnose se na zamrzavanje imovine, zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avione, zabranu ruskih vladinih medija, kao i zamrzavanje imovine 53 pravna i 680 fizičkih lica.

Bonus video: