"Politički akteri moraju pokazati ključnu odgovornost prema želji građana"

Gandel: Nije dobro zbog građana Crne Gore da Skupština ne obavlja zadatke, ona ne smije biti u blokadi

"Vlada koja dijeli zajedničke evropske ciljeve i interese i koja u fokusu ima napredak u procesu integracija imati punu podršku Slovačke Republike", rekao je Gandel

2159 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Građanski pokret URA
Sa sastanka, Foto: Građanski pokret URA

Nije dobro zbog građana Crne Gore da Skupština kao jedna od ključnih instiutucija ne obavlja svoje zadatke, ona ne smije biti u blokadi, saopštio je danas Boris Gandel, ambasador Slovačke u Crnoj Gori.

Iz Građanskog pokreta URA je saopšteno da su se predsjednik Kluba poslanika "Crno na bijelo", Miloš Konatar i sekretarka Kluba poslanika, Aida Batilović sastali danas sa Gandelom.

U saopštenju se navodi da je Gandel iskazao interesovanje u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i procesima formiranja manjinske Vlade.

"Neophodno je da parlamentarni lideri omoguće crnogorskoj demokratiji da funkcioniše, da odblokiraju institucije. Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji mora imati djelotvorne i efikasne institucije u izazovnim vremenima", rekao je Gandel.

Iz URE su saopštili da je Konatar informisao ambasadora o obavljenim razgovorima i procesima koji se vode u cilju formiranja manjinske Vlade i istakao da će mandatar u što skorijem roku obavijestiti Skupštinu o spremnosti da izloži koncept i program rada buduće evropske Vlade.

"Očekujem da će mandatar tokom naredne sedmice pisanim putem obavijestiti Skupštinu i predsjedavajućeg o spremnosti da izloži koncept i program rada buduće Vlade, a da se samim tim formalno i suštinski stiču uslovi za zakazivanje sjednice. Crna Gora nema vremena da čeka, pred nama je puno posla kako bi spreveli reforme u interesu građana i postali članica EU. Na tom putu nam je važna podrška naših evropskih partnera, a posebno Slovačke Republike", rekao je Konatar.

U saopštenju URE piše da je Gandel posebno istakao podršku proevropskom putu Crne Gore i kazao da je volja građana da se Crna Gora što prije pridruži EU i da je to jasno iskazano kroz brojna istraživanja javnog mnjenja.

"Politički akteri moraju pokazati ključnu odgovornost prema želji građana Crne Gore. Nije dobro zbog građana Crne Gore da Skupština kao jedna od ključnih instiutucija ne obavlja svoje zadatke, ona ne smije biti u blokadi. Vlada koja dijeli zajedničke evropske ciljeve i interese i koja u fokusu ima napredak u procesu integracija imati punu podršku Slovačke Republike", rekao je Gandel.

Iz URE su kazali i da su sagovornici saglasni da Crna Gora i njeni građani nemaju vremena za čekanje i da je saradnja sa evropskim partnerima od ključnog značaja.