Katić: Nadam se rastu broja britanskih turista ovog ljeta, imajući u vidu stabilizaciju epidemiološke situacije

Iz Opštine Herceg Novi je saopšteno da je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks boravila u prvoj zvaničnoj posjeti Herceg Novom, tokom koje se sastala sa Katićem, predsjednikom Skupštine opštine, Ivanom Otovićem i potpredsjednikom Opštine, Mirkom Musturom

1800 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Turizam je prioritetna privredna grana za Herceg Novi, a tržište Velike Britanije veoma značajno za njegov razvoj, saopštio je Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi.

Iz Opštine Herceg Novi je saopšteno da je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks boravila danas u prvoj zvaničnoj posjeti Herceg Novom, tokom koje se sastala sa Katićem, predsjednikom Skupštine opštine, Ivanom Otovićem i potpredsjednikom Opštine, Mirkom Musturom.

"Prijem je upriličen u Kući nobelovca Iva Andrića, a u fokusu razgovora bili su turizam, kultura i razvojni projekti na području Herceg Novog. Medoks je izrazila zadovoljstvo susretom sa čelnicima lokalne uprave, kao i prilikom da se upozna sa aktuelnim temama, izazovima i planovima koji su od značaja za grad", ističe se u saopštenju.

iz Opštine Herceg Novi su dodali da se Katić zahvalio ambasadorki na saradnji, posebno ističući podršku koju Ambasada Velike Britanije pruža programu razvoja ženskog preduzetništva i Hercegnovskom strip festivalu.

"Nadam se rastu broja britanskih turista ovog ljeta, imajući u vidu stabilizaciju epidemiološke situacije. U 2019. godini, prije početka pandemije, britanski turisti ostvarili su duplo više noćenja u odnosu na samo godinu ranije, što pokazuje da je ovo za njih izuzetno atraktivno odredište", istakao je Katić.

On je rekao da je Herceg Novi grad koji se ubrzano razvija i koji je posvećen unaprijeđenju kvaliteta života.

"On je najavio da će u narednom periodu biti realizovane brojne investicije velike vrijednosti, među kojima je izdvojio izgradnju putne i vodovodne infrastrukture na Luštici, autobuske stanice i gondole do Žvinja", piše u saopštenju.

Kako je dodao, svi ovi projekti omogućeni su zahvaljujući dobroj saradnji sa centralnom vlašću u prethodnom periodu, kao i spremnosti lokalne uprave koja je imala gotove projekte.

Iz Opštine Herceg Novi su saopštili i da je Medoks pozdravila napore gradske uprave da kreira dobru osnovu za unaprijeđenje investicionog ambijenta, kao i dobru saradnju koja postoji na lokalnom nivou.

"Predstavnici Opštine informisali su ambasadorku o bogatom kulturnom životu grada, festivalskoj tradiciji i brojnim manifestacijama koje okupljaju posjetioce i umjetnike iz cijelog svijeta, upućujući joj poziv za saradnju u pogledu predstavljanja britanske kulture i umjetnosti u Herceg Novom", piše u saopštenju Opštine Herceg Novi.

Navodi se i da je jedna od tema razgovora bila i prekogranični projekti, kao izvor finansiranja aktivnosti i osnova za ostvarivanje saradnje sa međunarodnim partnerima.

"Kako su kazali čelnici lokalne uprave, Herceg Novi je imao brojne benefite od uspješne implementacije ovih projekata, među kojima se izdvajaju adaptacija Andrićeve kuće, izgradnja Avanturističkog parka, uvođenje digitalizovanih sadržaja na tvrđavu Kanli Kula, izgradnja biciklističke staze u Sutorini. Nakon sastanka u Kući nobelovca Iva Andrića, Medoks je sa domaćinima obišla Stari grad i posjetila tvrđavu Forte Mare", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: