Spajić: U maju povećanje penzija za oko deset odsto, zlato najbolja odbrana od rekordne inflacije

Poručio da se nada da će Vlada do 27. marta, kada su zakazani lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, usvojiti odluku o uvođenju sankcija Rusiji

37471 pregleda 187 reakcija 144 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je da crnogorski penzioneri u maju mogu očekivati povećanje penzija od oko 10 odsto, a zatim i povećanje u avgustu od sedam, osam do deset odsto.

On je gostujući u emisiji "Okvir" na RTCG kazao da će "to biti jedno od najvećih povećanja penzija."

“U avgustu pretpostavljam da će biti još nekih sedam, osam do 10 odsto porast penzija. Tako da penzioneri ne treba da brinu ova vlada misli i na njih”, izjavio je Spajić.

Nadam se da će Vlada do 27. marta usvojiti odluku o sankcijama

Spajić je kazao da se nada da će Vlada do 27. marta, kada su zakazani lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, usvojiti odluku o uvođenju sankcija Rusiji, te da misli "i da će se u komunikaciji među članovima Vlade doći do onoga što je najbolje rješenje koje nas trasira ka EU putu."

Dodaje da nema bojazni da će" planirani budžet biti realizovan uprkos krizi i činjenici da ćemo imati manje turista iz Rusije i Ukrajine."

Ratom su najviše pogođeni građani Ukrajine, a sigurno će, navodi Spajić, posljedice osjetiti i građani Crne Gore kao i čitava Evropa kroz povećanje cijena.

“Tokovi trgovine nafte, gasa, pšenice, kukuruza su ili prekinuti ili imaju poteškoće. Tako da će cijene nastaviti da rastu”, poručio je Spajić.

On je istakao da Crna Gora, kao mala ekonomija, "potpuno uvozno orijentisani, bez monetarne politike, a jedino što možemo da uradimo jeste da programom Evropa sad amortizujemo rast cijena, ali i paketom pomoći, koji su već usvojeni i onima koji će biti."

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, ministar navodi da je Crna Gora u obavezi da slijedi evropsku spoljnu i bezbjednosnu politiku i kako kaže, "oko tog pitanja, nema dilema."

“Kao ljudi koji su prošli 90-e i period sankcija mi sigurno imamo veći senzibilitet za obične građane koji će biti pod takvim sankcijama i mi kao Vlada ćemo dati maksimum da takve sankcije ne pogađaju obične građane Rusije i da ne postoji diskriminacija, niti bilo kakva rusofobija u Crnoj Gori prema građanima Rusije”, izjavio je Spajić.

Svađe na sjednici Vlade "manji nesporazumi, prepumpani u medijima"

Kada su u pitanju dešavanja na posljednjoj sjednici Vlade, Spajić je kazao da su u pitanju manji nesporazumi koji su "prepumpani u medijima".

“To su nesporazumi koji se dešavaju. I ja mislim da će se to ubrzo riješiti”, kazao je Spajić, dodajući da nema informaciju da li će se dogoditi elektronska sjednica Vlade na kojoj bi se glasalo o uvođenju sakcija Rusiji.

“Mislim da će se u nekoj komunikaciji doći do onoga što je najbolje rješenje koje nas trasira na EU putu”, kazao je Spajić.

Dodaje da je najvažnije da se, nakon jučerašnje sjednice Vlade, sve riješilo pomirenjem.

“Bilo je interesantno biti dio te diskusije, mislim da smo svi izašli relaksirani i da nema ličnih problema. Mi kao država smo potpuno orjentisani putu ka EU i tu nema dilema”, ističe Spajić.

Poručio je da "nema bojazni" da će planirani budžet biti realizovan uprkos krizi i činjenici da "ćemo imati manje turista iz Rusije i Ukrajine."

"Zlato najbolja odbrana od rekordne inflacije"

Spajić je kazao da će zlato "biti vraćeno" u Crnu Goru, u državni trezor, istakavši da je ono najbolja odbrana od inflacije, a da "ćemo ove godine imati rekordnu inflaciju."

“Možda ona bude i dvocifrena, ali mi smo kao država uradili maksimum da se pripremimo za takvu inflaciju, ako bude toliko jaka inflacija sigurno će se vrijednost tog zlata povećati. Sada to zlato vrijedi oko 70 miliona dolara, ali do kraja godine, ako inflacija nastavi da divlja to zlato može da vrijedi i sto miliona dolara i to je jedan način odbrane od inflacije i predstavlja sigurnost za jednu državu”, poručio je Spajić.

Bonus video: