Mnogi su krivi što Đukanović opet prijeti

Ohrabren političkom krizom čije rješenje zavisi od njegove partije i lošim vođenjem vladine spoljne politike, Đukanović je izašao iz "mišje političke rupe" i zaprijetio da će ponovo "da vedri i oblači", kažu zvaničnici partija koji su DPS poslali u opoziciju 2020. Izuzev Miodraga Lekića, oni, međutim, ne prihvataju odgovornost za to što je lider DPS-a ponovo "dobio vjetar u leđa"

54707 pregleda 445 reakcija 133 komentar(a)
”I iznenađujuće blještavo-kičerski ambijent kompletirao sjećanja na tradicionalne nastupe”: Đukanović, Foto: RTCG, Screenshot
”I iznenađujuće blještavo-kičerski ambijent kompletirao sjećanja na tradicionalne nastupe”: Đukanović, Foto: RTCG, Screenshot

Ohrabren domaćom političkom krizom čije rješenje zavisi od njegove partije, kao i lošim vođenjem vladine spoljne politike u odnosu na agresiju Rusije na Ukrajinu, predsjednik države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izašao je iz “mišje političke rupe” i zaprijetio da će ponovo “da vedri i oblači”.

Tako su zvaničnici partija koje su na parlamentarnim izborima 2020. poslali DPS u opoziciju, opisali Đukanovićeve poruke koje je poslao u intervjuu prije dva dana na Javnom servisu.

Izuzev lidera Demosa Miodraga Lekića, oni nisu prihvatili odgovornost za to što je Đukanović “dobio vjetar u leđa”, ali su gotovo svi saglasni da je u boljoj poziciji.

Predsjednik države je, između ostalog, kazao da je nezadovoljan epilogom nepravosnažnog predmeta državni udar, tvrdeći da je to bila izdaja nacionalnih interesa, te da je slučaj pao na višim sudskim instancama pod pritiskom funkcionera Demokratskog fronta (DF).

Prema njegovim riječima, netačno je da bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije imao rezultate, već se, kako je rekao, zamjerio optuženima u slučaju državnog udara jer je “dotakao najosjetljivi dio nervnog sistema one politike koja je politika izdaje crnogorskih nacionalnih interesa”. Najavio je da će “buduće suđenje u pravno uređenoj državi morati sve da postavi na svoje mjesto”, i da smatra da se “grdno varaju svi koji misle da ćemo zauvijek razgovarati o političkoj odgovornosti za ovakve procese u Crnoj Gori”.

Poručio je da nema strah da će završiti na optuženičkoj klupi, jer je, kako tvrdi, uvijek radio vodeći računa da poštuje zakone i Ustav. Istakao je i da je “savršeno miran”, ali i uvjeren da će se, kako je rekao, na optuženičkoj klupi “prije ili kasnije, naći oni koji misle da im je pobjeda 30. avgusta dala za pravo da mogu da se bahate, da krše zakone da bi dokazli svoju neodrživu tezu kako život prije njih nije postojao”.

Đukanović je rekao i da “za godinu i po dana ‘oslobodilačke vlade’ koja se upustila u tešku borbu s korupcijom” nije bilo značajnije optužnice ili presude. “Intrigantno je to što za godinu i po dana ‘oslobodilačke vlade’ koja se upustila u tešku borbu sa korupcijom - pokušajte da me podsjetite na neku značajnu optužnicu ili presudu”, dodao je.

Đukanović je dodao i da njegova partija neće pristati na etikete da su svi korumpirani, da je DPS korumpirana partija i organizovana kriminalna grupa. “Neće biti”, zaključio je.

Lider i poslanik Demosa Miodrag Lekić, kazao je da je on time opet plasirao politike podjela, prijetnji i jezika neodgovornosti sa, kako navodi, “grotesknom poentom njegovih supervizorskih ocjena u materiji kriminala i korupcije”.

Lekić
Lekićfoto: Luka Zeković

“Taj novi-stari duh sreće i arogancije vraćanjem na upravljačke moći vlasti sinoć je demonstrirao Đukanović u interviju za RTCG. I iznenađujuće blještavo-kičerski ambijent prostora u kom je intervjuisan, kompletirao je sjećanja na tradicionalne Đukanovićeve nastupe”, rekao je on “Vijestima”.

Funkcioner Građanskog pokreta (GP) URA Luka Rakčević tvrdi da nema bojazni da će se DPS vratiti na vlast, i da ta partija ne može zaustaviti borbu protiv kriminala i korupcije.

”Ni DPS, ni bilo koja druga politička partija ne može zaustaviti ono što je neizbježno - borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije... Ono što su političke igre DPS-a i svih drugih partija je utvrđivanje terena u susret lokalnim izborima koji se krajem mjeseca održavaju u Beranama i Ulcinju. Zaista mislim da nema nikakvog prostora za podizanje panike, niti da bilo ko više vjeruje u tu priču da se DPS ikad više može vratiti na vlast”, rekao je Rakčević “Vijestima”.

Komentarišući Đukanovićeve poruke, iz Demokrata su “Vijestima” kazali da je DPS, “ohrabren izdajničkim činom GP URA i SNP-a”, dobio vjetar u leđa “da ponovo vedri i oblači Crnom Gorom”.

Demokratska Crna Gora
foto: Demokratska Crna Gora

”Prebacivanjem loptice u teren drugih, glumeći faktor stabilnosti, DPS se uživio u ulogu branitelja nacionalnih interesa, pa ne možemo da ih ne pitamo je li služenje nacionalnim interesima Crne Gore: afera ‘Snimak’, afera ‘Koverta’, ‘Limenka’, ‘prvi million’, nerasvijetljena ubistva i napadi na novinare, sporne privatizacije od kojih su se pojedinci obogatili, davanje garancija ruskim oligarsima koji su izvukli milione iz naše zemlje...”, navode oni.

Na pitanje smatraju li sebe dijelom odgovornim za to što je Đukanović, lider partije koja nosi breme brojnih afera, došao u poziciju da govori o rezultatima borbe protiv kriminala i korupcije, iz Demokrata odgovaraju da njihovi funkcioneri ni formalno ni suštinski nisu bili dio izvršne vlasti, niti su koordinatori i šefovi bezbdjednosnog sektora, te da nisu, niti mogu biti odgovorni za rezultate borbe protiv kriminala i korupcije.

”S druge strane, podsjetimo da je sektor bezbjednosti u tom periodu bio ‘u rukama’ potpredsjednika Vlade i lidera Nacionalističkog pokreta URA Abazovića, mandatara kojeg je, gle čuda, predložio upravo Đukanović. Ako uzumemo ovu činjenicu u obzir, potpuno je jasno zašto su konkretni rezultati u ovim oblastima - izostali”, ocjenjuju oni.

Čelnici DF-a su ocijenili da su Đukanovićeve poruke znak da DPS neće “besplatno” podržavati manjinsku vladu, te da je njihov lider svojim posljednjim intervjuom “izašao iz mišje političke rupe i poslao poruku da će da bude glavni”.

DPS neće 'besplatno' podržavati manjinsku vladu: čelnici Fronta
DPS neće "besplatno" podržavati manjinsku vladu: čelnici Frontafoto: Luka Zeković

”Đukanovićev intervju je obilovao čitavim nizom opasnih formulacija, podmetanjima, izmišljotinama i opasnom propagandom vezanom za lažni državni udar... Vidjeli ste pojavu njegove sigurnosti i odlučnosti. Važno nam je šta o tome misle građani. DPS hoće na prevaran način da se vrati na vlast, a mi smo dužni da obavijestimo građane o tome i da uspostavimo veći front nego što je bila koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’”, rekao je na pres konferenciji jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Njegov kolega iz DF-a Predrag Bulatović, ocijenio je da je Đukanović potpuno relativizovao pitanje korupcije. “Pozivamo budućeg glavnog specijalnog tužioca (GST) da odmah stavi u proceduru makar optužbe Duška Kneževića, jer ih je sve odbacio bivši GST Milivoje Katnić... Ovaj pres je poziv DF-a Abazoviću, GP URA, Jokoviću i SNP-u da se vratimo da napravimo vladu unutar parlamentarne većine”, naglasio je on.

Bulatović je kazao da nisu iznenađeni ili zabrinuti zbog stavova šefa DPS-a. “Tući ćemo se s njim i dalje, do potpune dekriminalizacije Crne Gore. Đukanović je sinoć izašao iz mišje političke rupe i poslao poruku da će da bude glavni”, dodao je on.

Lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, poručio je da će nova vlast imati nultu stopu tolerancije na kriminal i korupciju.

Upitan osjeća li, kao lider stranke koja je dio odlazeće vlasti, odgovornost za to što što se došlo u situaciju da Đukanović spočitava Vladi da nije ostvarila rezultate na tom planu, Joković je odgovorio da će “jedan od prioriteta nove vlade biti bespoštedna borba protiv kriminala i korupcije”. ”Za to ćemo imati nultu stopu tolerancije. Između ostalih prioriteta koji će, vjerujem, biti ispunjeni, jesu i niz ekonomskih mjera i borba protiv siromaštva. Mislim da bi svi u Crnoj Gori trebalo da se okrenu u tom pravcu. A ta pitanja koja nas dijele, i suština razgovora SNP-a i odluke da bude dio manjinske vlade, svode se na to da zaboravimo prošlost, da afirmišemo ono što je najveći prioritet, i da konačno počnemo da se mirimo i da ne istrajavamo na podjelama”, kazao je Joković novinarima nakon sjednice Odbora za ekonomiju.

Iz kabineta premijera pozvali su predstavnike GP URA i SNP-a da odgovore crnogorskoj javnosti - da li će se vlada, koju planiraju da formiraju uz podršku Đukanovića, baviti aferama DPS-a i njihovog šefa ili će “ucijenjeni od strane kreatora hibridnog režima sprovoditi hajku nad članovima Vlade Zdravka Krivokapića”, koje je potpredsjednik Vlade doskoro nazivao poštenim ljudima.

Tvrdi da je DPS primjer kako se čestita izborna pobjeda, zaboravio odlazak u šumu

Đukanović se u intervjuu za RTCG pohvalio kako je njegova partija mirno prihvatila izborni poraz 2020: “Da li je DPS trebalo da ode u opoziciju da bi se prvi put u Crnoj Gori čule čestitke na pobjedi? Trebalo je i to, nije bilo dovoljno što smo radili kao vlast, nego smo neke stvari morali i kao opozicija da bismo dalje morali da unapređujemo demokratski imidž i kulturu u Crnoj Gori”, rekao je on između ostalog.

Đukanović je neposredno nakon parlamentarnih izbora 2020. na sarajevskoj Face TV poručio da će se “za Crnu Goru boriti ne samo u parlamentu, nego i u šumi ako bude trebalo”.

Poručio je da će Crnu Goru braniti svim sredstvima i da se tu “neće valjda razlikovati u odnosu na generacije naših predaka”. “ Pa kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, branjena je u šumi”.

Pojedini analitičari smatraju da je ozbiljna kriza DPS-ove vlasti počela na predsjedničkim izborima 2013. godine, na kojima je zvanično pobijedio kandidat te partije Filip Vujanović, ali je dobar dio javnosti sumnjao u te rezultate, a čak je i dio tadašnjeg diplomatskog kora nezvanično komentarisao da je pobjedu odnio Lekić.

Lokalna vlast u Budvi i Kotoru mijenjana je prethodnih godina DPS-ovim kontroverznim aranžmanima i metodama, od kojih su neki dobili epilog pred nadležnim organima. Izbori 2016. prošli su u sjenci kontroverznog slučaja "Državni udar", a sumnje u političku korupciju i kupovinu glasova nikad nisu uvjerljivo pobijene...

Lekić: Mnogo je odgovornih, a sve je na kraju u korist DPS-a

Lekić ističe da osjeća odgovornost za sada “poraženu pobjedu” od 30. avgusta, uprkos tome što je, kaže, već na konstitutivnoj sjednici Skupštine jasno saopštio sumnje i distance prema načinu sastavljanja nove vlasti - posebno vlade u crkvenim ambijentima - te da je kasnije još kritičkije govorio o vrednosnim konfuzijama i nefunkcionalnosti “nedorasle vlade (čast izuzecima u njoj)”.

Nedorasla vlada i greške parlamentarne većine: Milan Knežević, Joković i Lekić
Nedorasla vlada i greške parlamentarne većine: Milan Knežević, Joković i Lekić foto: Luka Zeković

“Ali širok je krug odgovornih, posebno onih koji su podržavali vladu iz različitih motiva, sve na kraju u korist DPS-a”, naglašava Lekić.

On navodi da je, uz sve greške parlamentarne većine, ipak sasvim očigledno da su GP URA i SNP na putu da DPS i Đukanovića vrate na vlasti i time preuzmu najveću odgovornost, “pa i za svoje mjesto u budućim istorijskim analima”.

“Ove dvije stranke imaju pravo na svoje političke izbore - ne pripada mi niti želim da im se u to miješam, ali nemaju pravo da obmanjuju javnost ako tvrde da se tzv. manjinskom vladom, svejedno da li DPS bio u njoj ili ne, ta nereformisana stranka korupcije i kriminalno-hibridnih boja ne vraća na vlast”, napominje Lekić.

Bonus video: