Posljedice neusvajanja sankcija Rusiji: Rizik silaska sa evropskog puta

Očekujemo snažno sprovođenje restriktivnih mjera od strane crnogorskih vlasti, poručili su iz Delegacije EU. Posljedice zbog neuvođenja sankcija za Crnu Goru mogu biti različite, kaže Jovana Marović

57202 pregleda 637 reakcija 107 komentar(a)
Sa sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Evropska unija od crnogorskih vlasti očekuje snažno sprovođenje restriktivnih mjera prema Rusiji, poručili su iz Delegacije EU u Podgorici.

”Sprovođenje restriktivnih mjera je odgovornost nacionalnih vlasti i očekujemo njihovo snažno sprovođenje od strane crnogorskih vlasti”, rekli su “Vijestima” iz Delegacije odgovarajući na pitanja kako na evropski put Crne Gore utiče to što Vlada u četvrtak nije donijela odluku o uvođenju sankcija Rusiji.

Sjednica Vlade u četvrtak, na kojoj je trebalo da budu potvrđene sankcije Rusiji, prekinuta je nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je razlog neslaganje “u proceduri usvajanja odluke, dok su vicepremijer Dritan Abazović i Radulović objasnili da je premijer mimo zakona htio da ovlasti MVP za posao koji je u nadležnosti Vlade i time “obesmisli odluku o sankcijama”.

Potpredsjednica GP URA Jovana Marović, koja se pominje kao moguća buduća ministarka evropskih integracija, za “Vijesti” kaže da posljedice za Crnu Goru mogu biti različite od loših ocjena u izvještaju EU do trajnijeg udaljavanja sa EU puta.

”Pritisak da nova vlada bude izabrana još je veći”: Jovana Marović
”Pritisak da nova vlada bude izabrana još je veći”: Jovana Marovićfoto: URA

”Da li će Crna Gora trpjeti posljedice koje mogu biti različite od loših ocjena u izvještaju EU do trajnijeg udaljavanja sa EU puta zbog odugovlačenja uvođenja sankcija, zavisi od toga koliko će ovakvo stanje potrajati. To što je vlada tehnička i ‘u odlasku’ ne predstavlja nikakvu olakšavajuću okolnost, već dodatno narušava njen dosadašnji kredibilitet, a posebno onih ministara koji nisu glasali za uvođenje sankcija”, rekla je Marović “Vijestima”.

Tvrdi da je ovo sve i dodatno problematično ako se uzme u obzir da je Crna Gora do sada imala 100 odsto usklađenu vanjsku politiku sa EU.

“Zbog toga je pritisak da nova vlada bude izabrana još veći i to ona koja neće kalkulisati i kockati se sa principima građanske Crne Gore i članstvom u EU. Evropska vlada”, poručila je Marović.

SAD ohrabruju cijelu međunarodnu zajednicu da pošalje snažnu i jedinstvenu poruku podrške Ukrajini u ovom ključnom trenutku... Rusko otvoreno kršenje međunarodnog prava i varvarski napad na demokratsku Ukrajinu moraju odmah da se zaustave”, navodi se u reagovanju Stejt dipartmenta, prenosi Glas Amerike

Crna Gora se deklarativno pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je EU usvojila protiv Rusije, a odluka o tome objavljena je na sajtu Vlade 1. marta kao stav Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, MVP utvrđuje predlog, ali Vlada mora zvanično da ga potvrdi kako bi se mjere primjenjivale i to je juče trebalo da bude završeno, jer je konačno bio obezbijeđen kvorum za usvajanje.

Iz Delegacije su kazali da EU pozdravlja usklađenost Crne Gore sa sankcijama EU, kao i jasan stav u korist poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi.

”Crna Gora je javno iskazala podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, osudila rusku invaziju, pozvala da vojna neprijateljstva budu smjesta obustavljena i pokazala solidarnost sa ukrajinskim narodom. EU veoma cijeni dosljednu stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, poručili su iz Delegacije.

Portparol EU Peter Stano, rekao je da je Crna Gora do sada imala stopostotni stepen u usklađivanju. “To EU visoko cijeni”, rekao je Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Glas Amerike prenio je juče izjavu neimenovanog portparola Stejt dipartmenta, da je “usklađivanje spoljne politike Crne Gore važan element procesa pristupanja zemlje EU”.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović juče je novinarima na prezentaciji “Platforme ekonomskog oporavka” kazao da mu je žao što nije usvojena odluka o sankcijama.

“Mislim da je ta odluka važna u vrednosnom smislu za Crnu Goru, uz sve istorijske veze koje Crna Gora ima sa Rusijom. To je prosto jedna stvar koja se tiče usaglašavanja spoljne politike Crne Gore sa bezbjednosnom spoljnom politikom Evropske unije”, rekao je Milatović.

Predsjednik države Milo Đukanović, komentarišući dešavanja na sjednici Vlade, ocijenio je da je Vlada nastavila da urušava međunarodni ugled Crne Gore.

“Ova Vlada nastavlja da bruka našu državu. Ona nije bila u stanju da se saglasi o ovom pitanju koje je mnogo važnije od politike. Ovo je pitanje moralnog stava svakog pojedinca, pa i onih ljudi koji su bili na sjednici Vlade da osude nešto što se dešava jednom prijateljskom narodu nedaleko od nas”, rekao je Đukanović u intervjuu RTCG.

Bonus video: