Novi rad karikaturiste Vijesti: Kako Crna Gora uvodi sankcije Rusiji

Sjednica Vlade u četvrtak, na kojoj je trebalo da budu potvrđene sankcije Rusiji, prekinuta je nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića

15639 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Dušan Gadjanski
Foto: Dušan Gadjanski

Pogledajte kako karikaturista Vijesti Dušan Duca Gađanski vidi događaje oko uvođenja sankcija Rusiji od strane Crne Gore.

Sjednica Vlade u četvrtak, na kojoj je trebalo da budu potvrđene sankcije Rusiji, prekinuta je nakon svađe premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je razlog neslaganje “u proceduri usvajanja odluke, dok su vicepremijer Dritan Abazović i Radulović objasnili da je premijer mimo zakona htio da ovlasti MVP za posao koji je u nadležnosti Vlade i time “obesmisli odluku o sankcijama”.

Crna Gora se deklarativno pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je EU usvojila protiv Rusije, a odluka o tome objavljena je na sajtu Vlade 1. marta kao stav Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, MVP utvrđuje predlog, ali Vlada mora zvanično da ga potvrdi kako bi se mjere primjenjivale i to je juče trebalo da bude završeno, jer je konačno bio obezbijeđen kvorum za usvajanje.

Dvadeset četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: