DIK: Ovo su novine u izbornom procesu koje se odnose na osobe sa invaliditetom

Predsjednik DIK Nikola Mugoša izrazio je zadovoljstvo zbog donesenih zaključaka budući da Udruženje mladih sa hendikepom i Savez slijepih već godinama traže ispunjenje preporuka koje su sada usvojene na sjednici DIK

10713 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od sjednica dik, Foto: DIK
Sa jedne od sjednica dik, Foto: DIK

Državna izborna komisija (DIK) saopštila je danas da je održala sjednicu na kojoj je razmatrala inicijative Saveza slijepih i Udruženja mladih sa hendikepom u vezi obezbjeđenja samostalnosti i tajnosti glasanja osoba sa invaliditetom.

U saopštenju DIK se navodi da se najznačajnije novine u izbornom procesu tiču se sljedećih pitanja:

1) Ubuduće ce šablon za glasanje koji služi za lica sa oštećenim vidom biti sa metalnim prstenovima kako bi se obezbijedila tajnost glasanja. Do sada šablon, koji inače prati izgled glasačkog listića, nije imao prstenove vec samo otvore, pa su postojale pritužbe da prilikom glasanja na šablonu ostaju tragovi hemijske olovke čime se narusava tajnost glasanja. Uvođenjem novog šablona sa metalnim prstenovima eliminiše se ugrožavanje tajnosti glasanja.

2) Kako bi svako lice oštećenog vida moglo da se upozna sa sadržajem glasačkog listića, na svakom biračkom mjestu ubuduće će se nalaziti dva glasačka listića na Brajevom pismu. Ona će biti dio izbornog materijala i biće informativnog karaktera. Iako svjesna cinjenice da Brajevo pismo nije kodifikovano u crnogorskom pravnom sistemu, DIK je bila stava da je potrebno napraviti iskorak u cilju unapređenja prava osoba sa invaliditetom u ovom dijelu.

3) Kutija za glasanje ubuduće ce biti postavljena na ravnu povrsinu od 40 cm kako bi lica niskog rasta i korisnici kolica mogli samostalno da stave glasački listić u glasačku kutiju. Do sada su članovi biračkog odbora spuštali glasačku kutiju kada glasa lice niskog rasta ili korisnik kolica, što je onemogućavalo da ovi birači samostalno glasaju. DIK je zaključila da biračko mjesto mora biti uređeno na način da svi članovi biračkog odbora imaju nesmetan pogled na glasačku kutiju.

4) Po pitanju uređenja biračkog mjesta, DIK će u skladu sa svojim nadležnostima izdati uputstvo opštinskim izbornim komisijama da ubuduće u unutrašnjosti biračkih mjesta budu postavljene tamno crvene etison trake koje ce olakšati osobama ostećenog vida orjentisanje do stola gdje preuzimaju glasački listić i dalje do kabine za glasanje. DIK je svjesna činjenice da sva biračka mjesta ne mogu odmah biti pokrivena etison trakama ali je zaključila da je na svakim narednim izborima nužno da sve više biračkih mjesta bude uređeno na ovaj način.

Predsjednik DIK Nikola Mugoša izrazio je zadovoljstvo zbog donesenih zaključaka budući da Udruženje mladih sa hendikepom i Savez slijepih već godinama traže ispunjenje preporuka koje su sada usvojene na sjednici DIK.

"Uvedene novine veliki su iskorak u poboljšanju prava osoba sa invaliditetom u izbornom procesu, ali sam svjestan da je ovo tek početak. Postoji veliki prostor za dalje unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i u tom dijelu svi moramo pokazati jedan drugačiji pristup. Pravo na samostalno i tajno glasanje nesporan su dio međunarodnih standarda u sprovođenju izbora u svakom demokratskom društvu", istakao je Mugoša.

On je dodao da će Državna izborna komisija pokazati u narednom periodu jedan proaktivniji pristup ovom pitanju, te će organizovati sastanke sa opštinskim izbornim komisijama kako bi ih upoznala sa novinama, ali i skrenula pažnju da prilikom određivanja biračkih mjesta moraju pokazati dužnu pažnju kako bi ista bila dostupna osobama sa invaliditetom.

"Svjestan sam da smo daleko od krajnjeg cilja i da je ovo proces, ali kada bi svako u svom dijelu učinio napor, smatram da bi do rezultata mogli doći u doglednom periodu. Kako bi se određene stvari u vezi prava osoba sa invaliditetom promijenile, nužno je unaprijeđenje zakonskih rješenja. Međutim, sagledali smo i koje prepreke možemo da otklonimo sami bez izmjene zakona i u tom pravcu donijeli ove zaključke. Dugujem zahvalnost nevladinim organizacijama koje su ukazale na ove probleme i tako nam pomogle da unaprijedimo pravni okvir", rekao je Mugoša.

Iz DIK su kazali da će sjednica na kojoj će biti izmijenjeni podzakonski akti u skladu sa zaključcima sa sjednice biti održana u toku sljedeće radne sedmice.

Bonus video: