Demokrate Nikšić: Našim glasovima obezbijeđene otpremnine za radnike, istinski se zastidite i tražite oproštaj građana

"Neka nam odgovore kako je funkcioner DPS-a uspio trošiti 1000 eura mjesečno na gorivo? Zanimljivo bi bilo i da, ako znaju, izračunaju koliko se radnika Metalca moglo obeštetiti od 230.000 eura, koliko su po osnovu naknade za fiktivan prekovremeni rad strpali u džepove lokalni funkcioneri DPS-a?"

6598 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora
Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora

Nikšićki odbor Demokrata reagovao je na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da je predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković "odustao od radnika Metalca", poručivši da to saopštenje "jedino otkriva da razvlašćeni DPS, uz poslovičnu malicioznost, ima i višak slobodnog vremena koje, u skladu sa trodecenijskom tradicijom, troši na besmislena „pisanija“, podmetanja i zamjene teza."

U saopštenju poručuju da "nas iskustvo uči da ništa konkretno i dobro za građane DPS neće i ne želi uraditi", te da je "najbolji svjedok njihove politike jeste podatak da je od njihovog dolaska na vlast do njihovog odlaska sa vlasti u Nikšiću gotovo 9.000 zaposlenih manje."

"U trodecenijskoj torturi koju je DPS sprovodio nad Crnom Gorom, prisvajajući državne i opštinske blagajne i prirodne resurse, uvodeći korupciju i kriminal na nivo državnih politika, nudeći građanima mržnju i podjele u umjesto radnih mjesta i života dostojnog čovjeka, ponajgore je prošao upravo Nikšič, rodni grad mnogih koji su, nažalost, u dugom vremenskom periodu upravljali procesima u gradu i zemlji", piše u saopštenju.

Poručuju da je Nikšić nekad bio, kako kažu, "industrijski gigant, „crnogorski Mančester“, grad omladine, sport, kulture..."

"Tokom decenija upravljanja DPS-„patriota“, mnogi Nikšićini su se iz fabrika „preselili“ u narodne kuhinje, dok je Nikšić pretvoren - u provinciju. Grad su prezadužili, investitore natjerali da ga zaobilaze u širokom luku, a omladinu da glavom bez obzira bježi i sreću potraži na nekom drugom mjestu", poručuju nikšićke Demokrate. Vrhunac licemjerja je, kako navode, "da eksponenti politike koja je „sahranila“ Željezaru, Šik Javorak, PTK, Koni, Autoprevozno, Unit, Građevinsko... pa i Metalac, danas kritikuju postupanja Nemanje Vukovića i Demokrata i optužuju nas kako smo odustali od „gašenja požara“ koje su oni, sistematski i u kontinuitetu, „palili“ - ostavljajući za sobom prevarene radnike i dugove."

Nikšićke Demokrate poručuju da bi bilo mnogo poštenije da se, kako navode, "umjesto što kritikuju, istinski zastide i zamole građane Nikšića i Crne Gore za oproštaj."

Dodaju da su jasno ispunili obećanja iz predizborne kampanje da će radnicima Metalca pružiti "punu pravnu, političku i u krajnjem ljudsku podršku", na šta je "podsjećao DPS u saopštenju".

"Predsjednik Skupštine opštine je domaćinski dočekao radnike Metalca, krajnje pošteno i dobronamjerno im rekao na koji im način on lično, kao i Opština, mogu pomoći. Upravo su radnici od Vukovića tražili da ih poveže sa nadležnim ministrom i da se uključi u rješavanje problema, što je on i učinio. Pravni tim Demokrata im je uvijek na raspolaganju a Opština Nikšić će tražiti model da u skladu sa mogućnostima, bar donekle ublaži njihovu nezavidnu situaciju, za koju je isključivi krivac DPS", piše u saopštenju.

Poručuju da bi umjesto "zaludnih optužbi i smjehotresnih napada na Demokrate i Vukovića, DPS-u bilo pametnije da upitaju bivšeg predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, kad će vratiti skoro 30.000 eura koje je nezakonito strpao u džep?".

"Neka nam odgovore kako je funkcioner DPS-a uspio trošiti 1000 eura mjesečno na gorivo? Zanimljivo bi bilo i da, ako znaju, izračunaju koliko se radnika Metalca moglo obeštetiti od 230.000 eura, koliko su po osnovu naknade za fiktivan prekovremeni rad strpali u džepove lokalni funkcioneri DPS-a?", navode Demokrate Nikšić.

Ističu da su pokazali odnos prema radnicima i ispravili "decenijsku nepravdu koju je nanijela politika DPS-a" kada su glasovima poslanika Demokratske Crne Gore obezbijeđene su otpremnine za radnike iz metalskog i rudarskog sektora.

"Demokrate, Vuković, kao ni Opština Nikšić svakako neće ignorisati probleme naših sugrađana, i u punoj koordinaciji sa radnicima Metalca i državnim vlastima pokušaćemo da dođemo do održivog rješenja. Svaki napad DPS-a, a u kontekstu stanja u Metalcu i crnogorskoj ekonomiji uopšte, najbolje oslikava krivca za takvo stanje - a to je upravo DPS. Ovakva besprizorna saopštenja palog režima imaju svoj smisao i opravdanje samo kao podsjetnik na veličinu zla koje smo pobijedili, i na nepopravljivu štetu koju su „grobari“ domaće privrede nanijeli Crnoj Gori u svim sferama javnog djelovanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: