Radović pozvan u SDT, interesuje ih kako Carević primjenjuje zakone u Opštini

Resor ministarke Tamare Srzentić, kako su Vijesti objavile još u januaru ove godine, o nepravilnostima je upoznao Vladu, ali i tužilaštvo

12599 pregleda 20 reakcija 14 komentar(a)
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo pozvalo je predsjednika Skupštine opštine Budve u ostavci Krsta Radovića da da izjavu vezano za inspekcijski nalaz, koji je na njegov zahtjev izvršilo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, te utvrdilo nepravilnosti u radu predsjednika Opštine Marka Carevića.

Kako Vijesti nezvanično saznaju, Radović će u utorak dati izjavu u SDT-u. Naime, resor Tamare Srzentić, kako su Vijesti objavile još u januaru ove godine, o nepravilnostima je upoznao Vladu, ali i tužilaštvo.

Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave resornog ministarstva upozorio je tada Carevića da je dužan da postupa zakonito, u granicama ovlašćenja, sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada Opštine.

Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave je izvršio upravni nadzor nad primjenom člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi u periodu od maja do oktobra prošle godine, na koji se Carević pozivao prilikom donošenja 11 odluka.

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović obratio se Ministarstvu javne uprave inicijativom za vršenje nadzora nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da predsjednik Opštine donosi akte iz nadležnosti Skupštine “ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti”.

Pozivajući se na ove zakonske odredbe, Carević je u toku prošle godine donio odluke o usvajanju godišnjeg programa rada i finansijskog plana Vodovod i kanalizacija, Otpadne vode, odluku o utvrđivanju cijena usluga za odvoz i zbrinjavanje otpadnih voda iz septičkih jama, odluku o utvrđivanju cijena regulisanih komunalnih usluga Vodovod i kanalizacija, odluku o kriterijumu, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, kao i rješenje o razrješenju članova odbora direktora SRC Budva i imenovanju novih.

U nalazu upravnog nadzora navedeno je da se Carević oglušio i pored urgencije da dostavi dokumenta i podatke za osam donijetih odluka.

”Predsjednik Opštine Budva Ministarstvu javne uprave digitalnog društva i medija ni nakon upućene urgencije nije dostavio tražene spise predmeta”, navodi se u nalazu.

Na gotovo deset strana taksativno su navedeni propusti za svaku odluku koju je Carević donio.

”Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija na osnovu nalaza upravnog nadzora, upozorava predsjednika Opštine Budva Marka Carevića na zakonsku obavezu odazivanja na poziv ministarstva da dostavi podatke od značaja za sprovođenje upravnog nadzora u roku od tri dana od dana prijema ovog nalaza. Da ne može cijeniti da li je zakonito korišćen član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi koji je bio osnov za donošenje svih spornih predmetnih akata, pri činjenici da se njihovim nedonošenjem ne bi ugrozio život građana, a izostankom valjanog obrazloženja i dokaza se ne može utvrditi da li je bila ugrožena imovina veće vrijednosti”, piše u nalazu Direktorata.

Nalazi ministarstva, osim Radoviću i Careviću, dostavljeni su Vladi Crne Gore, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ali i Specijalnom državnom tužilaštvu i Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Bonus video: