Nimanbegu: Insistiraćemo da se ugovori ispoštuju do kraja

Naš program razvoja grada predviđa da slučajevi nerealizovanih investicija konačno krenu da se realizuju, a krivci snose odgovornost pred nadležnim organima, kaže Nimanbegu

15701 pregleda 25 reakcija 8 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Force Genci Nimanbegu kazao je da njegova partija na predstojećim izborima zakazanim za nedjelju 27. marta, izlazi samostalno pred građane, sa sloganom “Časno i pravo” i to s razlogom.

”Građani Ulcinja prepoznali su da se samo časnim ljudima može dati na upravljanje razvoj grada, a to na ovim izborima predstavlja naša lista. Naš dosadašnji politički put je uvijek u pravcu kojim se ne prave truli kompromisi, neprincipijelne predizborne koalicije, bez programa i ideje kako treba razviti naš grad. Naš politički program je superioran u odnosu na naše konkurente, u kojem je koncipirano 40 tačaka koje ćemo realizovati za četiri godine našeg mandata, i to korak po korak, u šta smo uvjereni da će nam građani ukazati povjerenje. Ulcinj će dobiti novo ruho”, kazao je Nimanbegu u intervjuu za “Vijesti”.

Kako komentarišete situaciju oko hotela “Galeb” i “Lido”, koji su prema svim do sada zaključenim ugovorima i aneksima ugovora sa Vladom, morali biti izgrađeni i stavljeni u funkciju? Da li ćete eventualno tražiti odgovornost zbog toga...?

Ulcinj je u velikom gubitku decenijama zbog nedostatka hotela visoke kategorije. Ulcinj zaslužuje bolje! Naš program razvoja grada predviđa da slučajevi nerealizovanih investicija, konačno krenu da se realizuju, a krivci snose odgovornost pred nadležnim organima. Mada nas čudi kako “borci” protiv organizovanog kriminala i korupcije prave neprincipijelne koalicije sa osobama koji su do juče bili glavni krivci za rušenje simbola turizma Ulcinja i sada nude “novi početak”.

Ono na čemu ćemo mi insistirati je da se ugovori ispoštuju do kraja. Zabranićemo gradnju vila i stanova za prodaju na lokalitetima predviđenim za razvoj turizma, već ćemo se isključivo fokusirati na gradnju hotela visoke kategorije, i tako Ulcinj vratiti na mapu najkvalitetnijih turističkih destinacija. Privući ćemo investiture koji će u Ulcinju vidjeti šansu za dalji razvoj turizma.

Već decenijama, granična linija morskog dobra u Ulcinju nije povučena u skladu sa Zakonom o morskom dobru. Da li ćete preduzeti nešto u vezi sa tim?

Nova Demokratska snaga Forca, već je preuzela korake ka otklanjanju diskriminatorske politike ovog državnog preduzeća naspram naše opštine, koja je svoju diskriminaciju samo produbljivala, tako što je jedino kod nas sa mora prešla i na rijeku, sa tendencijom daljeg prodiranja.

Jedino smo mi predložili da prioriteti eventualne buduće 43. Vlade budu zahtjevi koje smo mi predložili, među kojima je i donošenje Zakona o morskom dobru kojim se opštinama daje nadležnost za upravljanje nad tim prostorom. Taj zahtjev je prihvaćen od strane mandatara sa mnogo kašnjenja.

Kako ćete kao dio vlasti riješiti probleme investitora u Ulcinjskom polju, koji su platili komunalije, ali im Opština još ne uređuje infrastrukturu iako je to bila u obavezi? Da li ćete biti više posvećeni seoskom području u pogledu izgradnje infrastrukture što je uglavnom aktuelno samo uoči izbora?

To će biti i jedan od prioriteta, odgovornost prema investitorima. Nastojaćemo da sredstva koja su oni namjenski platili za uređenje infrastrukture hitno realizujemo, jer infrastruktura je primarni osnov za razvoj naše opštine.

Potreba svakog građanina je kvalitetna infrastruktura a to je naš fokus imajući u vidu smjer u kojem želimo razvijati našu opštinu, kako u centru grada, Štoju, tako i u Bratici i u Anamalskom području. Amandmanom na budžet za 2022, previdjeli smo povećanje sredstava sa 30.000 na 80.000 eura za regionalni put Vladimir - Ostros i to je tek početak.

Kako cijenite rad odlazeće vlasti? Koje su vam liste/partije prihvatljive za postizbornu saradnju?

Forca je iz vlasti praktično izašla krajem 2020. godine kada nije glasala za usvajanje budžeta. Nismo više željeli učestvovati u vlasti gdje su rezultati bili minimalni, tako da na ovim izborima izlazimo sa opozicionih klupa. Moj lični stav je bio da nismo ni trebali participirati u vlasti.

Mi smo moderna, demokratska, albanska partija, koja je za prirodne koalicije u koje su utkane iste ili slične vrijednosti. Ne, nikako lični interes ili vlast po svaku cijenu.

Da li ćete prekinuti praksu partijskog zapošljavanja u strukturama lokalne uprave?

Poznato je da Forca ima najjači kadrovski potencijal. Međutim, isto tako, Forca je posljednja adresa kojoj se partijsko zapošljavanje može pripisati. S. A.

Bonus video: