Kordić: Postignuti rezultati osnov da naredni Izvještaj EK bude bolji

Glavna pregovaračica je istakla da Crna Gora, punim intenzitetom, nastavlja sa sprovođenjem svih obaveza iz pregovaračkog procesa, kao i sa potpunim usklađivanjem sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući uvođenje restriktivnih mjera Rusiji

1830 pregleda 1 komentar(a)
Lahdevirta i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Lahdevirta i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora je tokom proteklih mjeseci u potpunosti realizovala više od 65 odsto odsto obaveza koje smo planirali Akcionim planom za adresiranje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, dok je djelimično realizovano 20 odsto, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Postignuti rezultati daju osnovu za očekivanje da će ocjene iz narednog Izvještaja EK biti mnogo bolje u različitim oblastima pravne tekovine Evropske unije, kazala je Kordić na sastanku sa ambasadorom Finske Kimom Lahdervirtom.

Kordić je istakla da Crna Gora, punim intenzitetom, nastavlja sa sprovođenjem svih obaveza iz pregovaračkog procesa, kao i sa potpunim usklađivanjem sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući uvođenje restriktivnih mjera Rusiji.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je Kordić naglasila značaj političkog konsenzusa za ostvarivanje kvalifikovane parlamentarne većine za imenovanje ključnih pozicija u pravosuđu koji bi, kako je kazala, otključao finalnu fazu integracijskog puta Crne Gore.

Ambasador Lahdervirt je ukazao da politika proširenja EU na Zapadni Balkan dobija pozitivnu stratešku notu u kontekstu rata u Ukrajini, ali da je isounjavanje kriterijuma važno. Istakao je spremnost Finske da, kroz Tvining instrument, nastavi da podržava reforme i integracijski put Crne Gore.

On je pozdravio ostvarene rezultate i ukazao na značaj ispunjenja preostalih privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava, kao ključnih za dalje napredovanje Crne Gore prema EU, navode iz Generalnog sekretarijata.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa ratnim dešavanjima na teritoriji Ukrajine, i posljedicama koje ona mogu imati na politiku proširenja EU.

Bonus video: