Formiran pokret Preokret, među članovima Perić, Iković, Krnić...

“Nismo klasična politička organizacija, već instrument građana za postavljanje principa odgovornosti... Ukoliko se ne ispune u konkretnom roku konkretna obećanja - mandati se moraju vraćati građanima”, poručuju iz Preokreta

28128 pregleda 589 reakcija 55 komentar(a)
Perić, Foto: Pokret Preokret
Perić, Foto: Pokret Preokret

Pokret Preokret nova je organizacija na političkoj sceni Crne Gore.

Kako je “Vijestima” saopšteno, čine ga ljekari, pravnici, profesori, studenti, radnici...

Među njima su bivši poslanik i poslovni konsultant Srđan Perić, biolog Vuk Iković, ekonomista Mirza Krnić, šahistkinja Radmila Milošević, doktorica medicine Vesna Beatović, učiteljica Olivera Leković, menadžer Darko Zarubica, konzervatorka Svetlana Dukić...

Preokret, kako navode, nije klasična politička organizacija, već instrument građana za postavljanje principa odgovornosti.

Pokret Preokret
foto: Pokret Preokret

“Konkretno: što obećaš - ili ispuniš ili automatski snosiš odgovornost. Klasičan preokret u javnom djelovanju”, podvlače oni.

Pokret Preokret
foto: Pokret Preokret

Iz tog pokreta navode da je njihova organizacija reakcija na besmisao političkog djelovanja u Crnoj Gori.

“Kad ste posljednji put vidjeli neko realno rješenje ili strategiju da izađemo iz krize? Samo isprazni lični napadi, prestrojavanja po partijskom ključu i prebrojavanja krvnih zrnaca. A sve to da se ne dotiče politička pozicija i benefiti koji idu uz nju. Sadašnja politička scena liči na pozorište, na igrokaz, iste priče, iste mantre iz gotovo istog cilja - građanima mrvice i zabava, njima fotelje. Osnovna ideja Preokreta je da se moć vrati na glasačku kutiju, gdje je građanin trenutno gubi bukvalno istog momenta kad glasa”, napominju oni.

Pokret Preokret
foto: Pokret Preokret

Preokret je, kako navode, ovih dana na više lokacija i u više gradova u razgovoru s građanima postavio osnove rada.

Pokret Preokret
foto: Pokret Preokret

“Odlučivanje i djelovanje isključivo po zahtjevu građana s fokusom na probleme - nema ’bistrenja politike’ i nesuvislih floskula. Sve ovo treba da se prelije kasnije i na državu i cijeli politički sistem. Odgovornost, mjerljivi rezultati i konkretna rješenja. I za to preuzimamo punu odgovornost. Drugim riječima: ukoliko se ne ispune u konkretnom roku konkretna obećanja - mandati se moraju vraćati građanima. Ne postoji razlog da se obećanja ne ispunjavaju - ako su realna. Dakle, nema manipulacija sa očekivanjima sa unaprijed smišljenim odgovorima, koji najčešće nemaju nikakve veze ni sa građanima, ni sa Crnom Gorom”, poručuju iz Preokreta.

Bonus video: