Dodatna birališta zbog raseljenih sa Kosova

Božović kaže da građani treba da ostvare svoje biračko pravo i da je Ambasada preduzela sve da im pomogne

27341 pregleda 58 reakcija 22 komentar(a)
”Više su nego jasni razlozi”: Vladimir Božović, Foto: Sasa Matic
”Više su nego jasni razlozi”: Vladimir Božović, Foto: Sasa Matic

Dvodnevna politička halabuka oko toga gdje će srpski državljani u Crnoj Gori za opšte izbore u Srbiji 3. aprila imati pravo glasa, završena je juče nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ipak dalo saglasnost da to bude na pet mjesta.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović saopštio je to sinoć, navodeći za “Vijesti” da su juče dobili dodatna obrazloženja i “dopunu note” od srbijanskog konzula.

Prije toga Vladimir Božović, koji iz Beograda i dalje obavlja funkciju ambasadora u Podgorici, rekao je “Vijestima” kako očekuje da MVP Crne Gore promijeni odluku o odbijanju zahtjeva Ambasade Srbije za otvaranje tri dodatna biračka mjesta (u Beranama, Budvi i Sutomoru) u susret izborima u Srbiji. Božovića crnogorska vlast osporava.

Božović je prethodno kazao “Vijestima” da je konzul Srbije juče bio na razgovoru u MVP-u, gdje je, kako navodi, objasnio “više nego opravdane razloge” za otvaranje dodatnih birališta u susret parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim izborima u Srbiji, i da stoga očekuju da će sporna odluka biti promijenjena.

Božović navodi da je Ambasada Srbije preduzela sve što je neohodno po Bečkoj konvenciji i međunarodnim standardima da se od MVP-a zatraži dozvola da se, osim biračkih mjesta u Ambasadi u Podgorici i Generalnom konzulatu u Herceg Novom, otvore i tri dodatna.

”Više su nego jasni razlozi za to, jer se tamo nalazi veći broj srpskih državljana, raseljenih s Kosova. Zbog praktičnosti i ekonomičnosti - kako ne bi iz Berana putovali za Podgoricu, a iz Sutomora ili Budve za Herceg Novi - tražili smo i mogućnost glasanja u tim gradovima. To je bila i praksa prethodnih izbora. Zato smo tražili da naši građani iskoriste svoje biračko pravo”, istakao je on.

U Crnoj Gori su 2017, kad je Srbija birala predsjednika, bila otvorena četiri biračka mjesta - u Podgorici, Herceg Novom, Beranama i Sutomoru.

Ministar Radulović, saopštio je preksinoć da je MVP “pozitivno odgovorio” na zahtjev Ambasade Srbije, ali da je odbio poziv za otvaranje dodatnih birališta, jer se, kako je kazao, shodno međunarodnom pravu i konvencijama, organizovanje glasanja obavlja u prostorijama ambasada i konzulata.

Njegovo saopštenje uslijedilo je nakon što je Demokratski front (DF) nekoliko sati ranije objavio da su “Vlada Zdravka Krivokapića i Radulović odbili zahtjev Ambasade Srbije”, čime su, prema njihovim riječima, pokušali da sprovedu “ciljanu opstrukciju” kako bi državljani Srbije koji žive u Beranama, Budvi i Sutomoru bili onemogućeni da iskoriste pravo glasa, zagarantovano Ustavom.

Nakon toga su reagovali iz premijerovog kabineta, dodajući da MVP o svojoj odluci nije obavijestilo Krivokapića i ostale ministre.

Radulović je naveo da u noti kojom se Ambasada Srbije obratila MVP-u nije obrazloženo zbog čega je mimo, kako navodi, ustaljene diplomatske prakse, potrebno organizovati glasanje na dodatnim mjestima.

”Obezbjeđivanje dodatnih lokacija za glasanje koristi se isključivo kad postoji ili veliki broj glasača, ili je riječ o teritorijalno mnogo većim državama. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mjesta koja su za to i predviđena. Na toj liniji, ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mjesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili MVP-u, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtjev dodatno razmotrili”, poručio je Radulović.

Božović kaže da je negativna odluka MVP-a bila neočekivana i da ih je iznenadila, te da su zato obavijestili nadležne u Srbiji.

Tvrdi da ta država vodi politiku u skladu s regionalnim i evropskim standardima, i poručuje da su Crna Gora i Srbija dvije međunarodno priznate zemlje koje treba da sarađuju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Crna Gora zbog odluke MVP-a dobiti odgovor Srbije, koji će, kako je rekao, biti s dalekosežnim posljedicama.

Tim povodom juče je zasjedao Savjet za nacionalnu bezbjednost.

”Vlada Crne Gore je - a to nije uradila ni Đukanovićeva - zabranila glasanje u Beranama i pojedinim mjestima za naše izbore. Kurtijeva Vlada je tražila da priznamo nezavisnost Kosova da bi organizovali glasanje. I u Crnoj Gori, ali i Aljbin Kurti, će dobiti odgovor... Odgovor ozbiljnih i odgovornih ljudi, ali će biti sa dalekosežnim posljedicama”, naveo je on.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, pozvao je premijera Krivokapića da zakaže hitnu sjednicu Vlade i promijeni, kako je rekao, “sramnu odluku ministra Radulovića”.

Iz MVP-a su prethodno pojasnili da se za tehničke odluke ne zakazuju sjednice Vlade.

Mandić je na Tviteru napisao da taj “neprijateljski akt prema Srbiji” dodatno kvari ionako loše odnose Crne Gore s tom državom i vrijeđa svakog pripadnika srpskog naroda u Crnoj Gori.

”Vlada Crne Gore je od Srbije nedavno tražila brašno, ulje, šećer i drugu robu široke potrošnje, a onda donijela skandaloznu odluku koju ranije nije donosio čak ni Đukanovićev režim. Kako su nemoralno postupali s onima koji su ih postavili na vlast, tako i završavaju”, zaključio je on.

Vučić: I dio Podgorice u koordinisanoj akciji protiv Srbije

Vučić je sinoć, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, saopštio da “moramo da bude pametni, da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir”.

”Oni pokušavaju da nas uvuku u sukobe, oni vode veoma dobro koordinisanu akciju. I cijela Priština, dio Podgorice, Zagreba - za njih Srbija nikad nije previše mala i slaba da za njih ne bi bila isuviše velika i da je ne bi napadali”, rekao je on, prenose beogradski mediji.

Bonus video: