Radulović: Znajući razmišljanja pojedinih članova Vlade, sankcije Rusiji biće uvedene prvog dana nakon izbora u Beranama

"Složićemo se svi da je evropska budućnost zemlje, evropska budućnost svih nas, mnogo važnija i mnogo bitnija nego bilo koji lokalni izbori i par procenata ove ili one nastajuće partije"

12026 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da "znajući razmišljanja pojedinih članova Vlade" i da ako bi morao da prognoziram kada će sankcije Rusiji biti implementirane u praksi, "da će to biti prvog dana nakon izbora u Beranama".

On je kazao da Crna Gora ako želi da ide u Evropu onda mora da poštuje ono što su evropska pravila i ono što od nje međunarodni partneri očekuju.

"Crna Gora se deklarativno usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, što je zadatak Ministarstva vanjskih poslova. To je nešto što nas u ovom trenutku vodi ka članstvu u EU, međutim sama implementacija tih mjera shodno Zakonu o restriktivnim mjerama mora biti usvojena od strane Vlade. Ja sam razočaran što do sada nismo imali političke mudrosti od strane pojedinih članova Vlade da te restriktivne mjere implementiramo u praksi. Ponavljam, razumijem da su izbori u Beranama jako važni za pojedine članove Vlade, ali složićemo se svi da je evropska budućnost zemlje, evropska budućnost svih nas, mnogo važnija i mnogo bitnija nego bilo koji lokalni izbori i par procenata ove ili one nastajuće partije", kazao je Radulović za RTCG.

Istakao je da Crna Gora zbog toga neće imati sankcije, ali da njen evropski put "može biti drastično usporen".

"Sada smo na 100 odsto usklađenosti, a ukoliko ne usvojimo ovaj paket sankcija i ne implementiramo ih u naš unutrašnji sistem pašćemo na oko 50 odsto. Ja pitam sve naše građane da li nam to treba? Ako želimo da idemo u Evropu onda moramo da poštujemo ono što su evropska pravila i ono što naši međunarodni partneri od nas očekuju. Ukoliko želimo da krenemo nekim drugim putem to zahtijeva neku drugačiju političku agendu i drugačiju političku platformu koja bi morala da se formira nakon izbora. Znajući razmišljanja pojedinih članova Vlade, ako bih morao da prognoziram kada će sankcije biti implementirane u praksi, rekao bih da će to biti prvog dana nakon izbora u Beranama", rekao je Radulović.

Kazao je i da se povodom organizovanja glasanja u Crnoj Gori za državljane Srbije u susret predstojećim predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnih izborima u toj zemlji napravilo "mnogo buke oko ničega".

"Razumijem u potpunosti da smo svi malo nervozni i u regionu i na evropskom kontinentu zbog rata u Ukrajini, kao i zbog izbora koji treba da se dese u Crnoj Gori i regionu, ali ipak zabrinjava spremnost da podižemo tenzije i da koristimo tonove koji možda ne priliče. Što se tiče pitanja u vezi sa glasanjem, Srbija se obratila notom kojom je tražila pored ambasada i konzulata dodatna tri ili četiri biračka mjesta. Radi pojašnjenja, pravilo i praksa je da se glasanje obavlja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Ukoliko tražite nešto što je presedan i nije uobičajeno potrebno je da date neko obrazloženje zbog čega je to tako. Sinoć nakon mog saopštenja koje je bilo krajnje pomirljivo i pozivalo na razum, racionalnost i pomirenje, danas je diplomatski predstavnik Ambasade Srbije bio u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i dostavio je dodatna obrazloženja u kojima navode da to žele zbog velikog broja raseljenih lica koji žele da učestvuju na izborima u Srbiji, koji su sa Kosova. Oni su dopunili i poslali notu, Ministarstvo vanjskih poslova je pozitivno odgovorilo notom tako da ne vidim ništa sporno da se, kao što rekoh, oko ovih stvari podižu tenzije i tonovi koji nam u ovom trenutku ne trebaju ni u Crnoj Gori ni u regionu".

Radulović je rekao da su biračka mjesta otvorena kao što su bila otvorena i 2017. godine.

"Ali Crna Gora nije jedina država koja će da odobri biračka mjesta mimo ambasada i konzulata. Austrija i Švajcarska su takođe ove godine odobrile Srbiji glasanje u školama i mimo svojih zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava, stoga, ukoliko su Austrija i Švajcarska to mogle da dozvole, naravno uz neke još veće zemlje poput SAD, ne vidim zašto Crna Gora ne bi mogla to da odobri i da završimo ovu priču koja zaista ne zaslužuje ovoliki ton i ovolike tenzije", rekao je Radulović.

Bonus video: