završna konvencija u beranama

Đukanović: Proevropska politika vodi u Brisel, nacionalistička u Hag

Lider DPS-a je, na završnoj konvenciji liste koju čine ta partija, SD, BS i LP, kazao da se, kakva god bude nova vlada, "nijedna odluka u državi Crnoj Gori neće moći donijeti bez partija koje večeras sebe ovdje predstavljaju"

11816 pregleda 35 reakcija 27 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Vododjelnica u svim državama Balkana je izbor između proevropske politike i nacionalizma, a epilog i jedne i druge je u Evropi - proevropska politika vodi do Brisela, Pariza, Berlina i Rima, a nacionalistička politika vas vodi u Hag, kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović na sinoćnjoj završnoj konvenciji liste "Da, za Berane i Crnu Goru" u Beranama.

Smatra da će ta lista, koju čine DPS, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Liberalna partija, biti pobjednička i ostvariti pojedinačno najbolji izborni rezultat na lokalnim izborima u nedjelju.

Đukanović je kazao i da se, kakva god bude nova vlada, "nijedna odluka u državi Crnoj Gori neće moći donijeti bez partija koje večeras sebe ovdje predstavljaju".

Naveo je da je Crna Gora prošla dvije etape razvoja države od 2006. godine. Prvu etapu, od 2006. do 2020, kako je kazao, obilježio je period stalnog osnaživanja stabilnosti, međunacionalnog sklada, vrijeme intenzivnih investicija i kontinuirane međunarodne afirmacije naše države. Nažalost, dodao je on, druga faza nastupila je početkom 2020. godine kada se "razmahnuo nacionalizam" – ne samo u Crnoj Gori, već u regionu i na globalnom planu. To je, navodi Đukanović, dovelo do retrogradnih politika i do potpunog urušavanja stabilnosti i vrijednosti koje su se afirmisale u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i onih vrijednosti koje smo i u Crnoj Gori baštinili, posebno nakon 21. maja 2006.

Promjena vlasti, ocijenio je lider DPS-a, "donijela je sve najgore, što većina građana nije mogla ni pretpostaviti" i pokazala da u Crnoj Gori "nema dovoljno kvalitetnih alternativa". Zbog toga, sve što se desilo je jedna ozbiljna opomena, kazao je Đukanović, kako je saopšteno iz DPS-a.

"Ovo je opomena koju moramo primiti k’ znanju i opomenuti sebe da koliko god je logično da se umorimo obavljajući odgovorne državničke poslove, ne smijemo sebi dozvoliti ni pauzu ni slabost jer se javlja rizik da sve što smo radili bude dovedeno u pitanje“, rekao je Đukanović.

Da za Berane i Crnu Goru
foto: DPS

Ipak, kako je istakao, "ovom iskustvu se približava kraj".

„Kleronacionalisticka vlada je izgubila povjerenje u parlamentu i sada smo vjerovatno u završnim danima konsultacija oko izbora nove vlade. Kakva god ta vlada bude, nijedna odluka u državi Crnoj Gori se neće moći donijeti bez partija koje večeras sebe ovdje predstavljaju.“

Đukanović je dodao kako je ubijeđen u superiornost vrijednosti za koje se koalicija „Da, za Berane i Crnu Goru“ bori, te ponovio da nema dilemu da će upravo ta lista zbog toga biti najjača i na izborima u Beranama.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je istakao da se Crna Gora danas ponovo nalazi pred "velikim izazovom otvaranja demokratskih i evropskih procesa" koji su, kako je to ocijenio, zaustavljeni od strane odlazeće vlasti.

"Znamo vrlo dobro da u demokratske i evropske procese ne možemo krenuti bez Berana, bez kojih ne bi bilo ključnog faktora u procesu evropeizacije naše države ali i evropskih vrijednosti u Crnoj Gori. Upravo ovaj veličanstveni skup je dokaz da su Beranci spremni da se jasno suprotstave i zaustave sve one retrogradne politike, jer odavde je uvijek kretao poziv za demokratizaciju i evropske procese, koje neće stopirati oni koji su u proteklih godinu i po dana pokušali da zaustave život u Crnoj Gori", kazao je Ibrahimović.

Da za Berane i Crnu Goru, Ervin Ibrahimović
foto: DPS

On je saopštio je da je glas za listu "Da, za Berane i Crnu Goru" glas za mir, suživot i toleranciju kao osnovne vrijednosti svih građana, glas protiv da presuđeni ratni zločinac dobije ulicu po svom imenu, glas protiv podizanja spomenika ratnim zločincima, glas protiv retrogradnih politika i revizije istorije.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je da je politička konkurencija u Beranama pokazala da nije u stanju da vodi ni taj grad ni Crnu Goru, ali ni da se nosi sa bilo kojom ozbiljnom odgovornošću koju zahtijeva obavljanje javne funkcije. Osvrnuo se, kako je saopšteno iz DPS-a, i na konkretne rezultate lokalne vlasti tokom prethodna dva mandata.

„Odlazeća lokalna vlast u Beranama je za svega osam godina uspjela da nezaposlenost sa 19 odsto, koliko je ona iznosila kada su došli na vlast 2014. godine, podigne na nevjerovatnih preko 50 odsto, odnosno da broj nezaposlenih sa 2.000 uvećaju na preko 5.000 za samo osam godina. Osim toga, duplirali su dug opštine sa oko 10 miliona eura na nešto preko 20 miliona eura", kazao je Šehović.

Da za Berane i Crnu Goru, Damir Šehović
foto: DPS

Predsjednik SD-a pozvao je sve Berance da u nedjelju, 27. marta daju adekvatan odgovor političkim liderima koji ovih dana obilaze njihov grad, a za koje kaže da su krivi zbog toga što je od Crne Gore "napravljena crna rupa".

„Na svu sreću, anticrnogorskoj politici, satiranju institucija, demontaži države i njenih temeljnih vrijednosti je došao kraj. Građanska, sekularna, evropska, antifašistička i evroatlanska Crna Gora se vraća sebi a vrijeme je i da Berane vratimo takvoj Crnoj Gori", zaključio je Šehović.

Na konvenciji su govorili i nositeljka liste, poslanica Lidija Kljajić, kao i druge kandidatkinje i kandidati sa izborne liste "DA, za Berane i Crnu Goru".