Kordić: Crna Gora da radi na uključivanju civilnog sektora u pregovore sa EU

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Unijom je dodala da je ponosna na činjenicu da je Crna Gora od početka pristupnih pregovora uključila predstavnike civilnog društva u radne grupe i da su oni dali značajan doprinos sprovođenju reformi i napredovanju prema članstvu u EU

3599 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora opredijeljena je da sa državama regiona unapređuje model za suštinsko uključivanje civilnog sektora u procese kreiranja javnih politika i pregovora sa Evropskom unijom (EU), kazala je glavna pregovaračica Crne Gore sa Unijom Zorka Kordić.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je Kordić razgovarala sa predstavnicama Centra za promociju civilnog društva iz Sarajeva, Dajanom Cvjetković i Lejlom Mijović.

„Crna Gora je opredijeljena da, zajedno sa zemljama regiona, radi na unapređenju modela za suštinsko uključivanje civilnog sektora u procese kreiranja javnih politika i pregovora s EU”, rekla je Kordić.

Kordić je istakla da time žele valorizovati učinke projekata civilnog društva i doprinijeti jačanju njihovih kapaciteta.

“Za nas je to važno u kontekstu procesa pristupanja EU i usvajanja evropskog sistema vrijednosti, a posebno zbog toga što se na taj način izgrađuje i učvršćuje participativna demokratija“, kazala je Kordić.

Ona je dodala da je ponosna na činjenicu da je Crna Gora od početka pristupnih pregovora uključila predstavnike civilnog društva u radne grupe i da su oni dali značajan doprinos sprovođenju reformi i napredovanju prema članstvu u EU.

Kordić je, kako je saopšteno, naglasila da je potrebno zajednički raditi na inoviranju modela saradnje.

Navodi se da su Cvjetković i Mijović predstavile projekat SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

Cilj projekta je, kako su kazali iz Generalnog sekretarijata, jačanje participativne demokratije i evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu, kroz osnaživanje organizacija civilnog društva i mreža radi snažnije i aktivnije uloge u kreiranju inkluzivnijih društava za održivi razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

“Istakle du da projekat, u vrijednosti od 17 miliona eura, finansira Kraljevina Norveška i najavile održavanje velike konferencije u junu u Crnoj Gori, na kojoj će biti predstavljen projekat”, kaže se u saopštenju.

Kordić je istakla da je zadovoljna zbog otvorene inicijative.

Kako je navela, Kancelarija za evropske integracije spremna je na saradnju u realizaciji postavljenih ciljeva.

“Dogovoreno da obje strane identifikuju konkretne oblasti saradnje, kroz uvezivanje s procesom evropske integracije”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: