Delić: Nova vlast biće posebno posvećena razvoju Štoja i Velike Plaže

Morsko dobro bi trebalo da zakupcima da ugovore na 30 godina, kako bi se privrednici podstakli i bila im data sigurnost da ulažu više sredstava u podizanje i inovaciju visokog turizma, smatraju u SD-u

1835 pregleda 0 komentar(a)
Delić, Foto: Socijaldemokrate
Delić, Foto: Socijaldemokrate

Nova lokalna vlastu u Ulcinju, čiji konstituent će izvjesno biti Socijaldemokrate, biće posebno posvećena razvoju Štoja i Velike Plaže, prepoznajući ogromne potencijale tog dijela opštine Ulcinj, rekao je Petar Delić, kandidat SD-a za odbornika na koalicionoj listi “Za novi početak”.

Kazao je da Velika Plaža, kao jedan od najvećih turističkih potencijala u Crnoj Gori, mora biti prepoznata u svim turističkim mapama svijeta. “Mi smo od Velike Plaže uspjeli da napravimo brend, ali ako želimo da ona bude konkurentna i da svi njeni potencijalni budu iskorišćeni, moraćemo svi da zasučemo rukave - od mještana i turističkih radnika, preko lokalne samouprave, do državne vlasti”, saopštio je Delić.

Istakao je da će se nova vlast, u kojoj će, kako je kazao, Socijaldemokrate učestvovati, sa posebnom pažnjom zalagati za razvoj Štoja.

“Mjesnoj zajednici Štoj hitno trebaju usvojeni planovi da bismo imali jasnu viziju, kako za našu privredu, yako i za investitore, jer po resursima Štoj može da bude najbogatija MZ u Crnoj Gori. Osim toga, nova vlast mora, kao jedan od prvih koraka, uvesti kaznenu politiju za bacanje otpada u zaleđu Velike Plaže i ostalih djelovima Štoja i u tom smislu ne smije biti povlašćenih”, rekao je Delić.

Naglasio je i potrebu da Morsko dobro zakupcima da ugovore na 30 godina, kako bi se privrednici podstakli i bila im data sigurnost da ulažu više sredstava u podizanje i inovaciju visokog turizma. Smatra da granica Morskog dobra treba da se povuče i da bude šest metara od zadnjeg udara talasa što je, kako tvrdi, slučaj svugdje u razvijenim turističkim zemljama.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja treba da, u saradnji sa Fondom za razvoj, opredijeli privrednicima i vlasnicima kuća i apartmana povoljne kreditne aranžmane sa dobrim uslovima i dužim rokom otplate, kako bi se unaprijedila ponuda, dodatno razvio turizam i produžila turistička sezona”, kazao je Delić.

Ukazao je i na važnost razvoja poljoprivrede u tom dijelu ulcinjske opštine.

“Ministarstvo poljoprivrede treba da podstanke poljoprivrednike da u Štoju, koji je bogat obradivom zemljom, pokrenu proizvodnju voća i povrća i plasiraju ih na domaće i strano tržište. Ne smijemo zaboraviti da su Štojani najveći proizvođači mandarina, pomorandži, klementina i limuna u Crnoj Gori, te im je potrebno obezbijediti otkup i sigurno plasiranje proizvoda na domaćem i stranom tržištu”, zaključuje Delić.

Bonus video: