Bulatović: Pitanje zakazivanja i nezakazivanja Skupštine nametnuto od onih koji bi da vladaju bez dovoljno podrške

"Nije kompatibilno da neko smatra da je predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić dobar čovjek, da nemaju protiv njega ništa lično, a ovamo ga optužuju da je zloupotrijebio položaj, da je zgazio Ustav, da radi nešto protiv građana Crne Gore", kazao je Bulatović

18187 pregleda 58 reakcija 37 komentar(a)
Bulatović, Foto: Screenshot/Youtube
Bulatović, Foto: Screenshot/Youtube

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović rekao je danas da je pitanje zakazivanja i nezakazivanja sjednice Skupštine nametnuto i izmišljeno od partija "koje žele da vladaju Crnom Gorom bez dovoljne političke podrške građana".

"I to im očigledno teško ide, jer postoje drugi politički subjekti koji im to ne dozvoljavaju, subjekti koji ne dozvoljavaju izigravanje izborne volje... Potpuno nije kompatibilno da neko smatra da je predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić dobar čovjek, da nemaju protiv njega ništa lično, a ovamo ga optužuju da je zloupotrijebio položaj, da je zgazio Ustav, da radi nešto protiv građana Crne Gore. Da li je ova kriza posljedica pada Vlade, budžeta i projekta Evropa sad, da li ima rat u Ukrajini neke implikacije na povećanje cijena? Koja je to vlada u Crnoj Gori koja će da zaustavi svjetske procese na polju ekonomije? Ja mislim da treba da pokažemo odgovornost, ne da se polarizujemo sada. Treba da se okupimo svi politički subjekti, da vidimo da dolaze teški dani za Crnu Goru, ne zbog toga što nije formirana vlada, ali je to neodgovorno što vlada još nije formirana", rekao je Bulatović na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, odgovarajući psolanici SDP-a Draginji Vuksanović Stanković.

Ona je prethodno rekla da je sjednica Odbora, koja je nastavak sjednice od decembra prošle godine, sazvana kako bi se skrenula pažnja sa kršenja Ustava i Poslovnika parlamenta i nezakazivanja sjednice na kojoj bi se raspravljalo prije svega o smanjenju akciza na gorivo.

Bulatović je, govoreći o manjinskoj vladi, kazao da je to"natezanje ko će da ima više fotelja, borba za fotelje između marginalnih političkih struktura, koje voljom dogovora iza kulisa i voljom nekih međunarodnih centara žele da upravljaju Crnom Gorom, sa 15 poslanika maksimalno".

"Nije baš logično 15 od 81. Bez obzira kolika snaga bila onih koji to kontrolišu. DF kao najveći subjekt u prethodnoj parlamentranoj većini koja još traje, nije mogao da utiče na procese u Vladi. Vlada je radila na osnovu svojih propisa, Poslovnika o radu, mogla je da donese najgore odluke po državu na osnovu poslovničkih odredbi. Odluke na Vladi se donose većinom. Zamislite sada da neke manjinske stranke, koje imaju pet mandata i jedna grupa sa četiri mandata, da imaju većinu u vladi, mislim da to nije normalno, niti je dobro za Crnu Goru. Ja mislim da od ove Vlade koja je pala, biće gora manjinska koja je smišljenja i manje će trajati. Treba što prije dogovorm da dođemo do izbora uz razumijevanje razlika koje postoje i da se to prevaziđe", poručio je Bulatović.

On je rekao da Bulajić nikad nije pomenuo riječ blokada Skupštine, niti je DF pominjao riječ blokada.

"Govoreno je o zakazivanju sjednice kad se unutar parlamentarne većine koja je razvlastila DPS napravi nova vlada, plus manjine, ili kada se napravi nova vlada državnog jedinstva ili najšira vlada koja će da raspiše što prije izbore pod uslovima koji treba da dogovorimo. Sve drugo je jedna izborna trgovina, prevara i prekrajanje izborne volje građana", rekao je Bulatović.

Vuksanović Stanković je odgovorila da nije normalno bilo ni da DF kao najveći politički subjekt u vlasti, ne bude dio Vlade Zdravka Krivokapića pa su glasali za tu Vladu.

"Ne samo što ste glasali nego ste sad priznali da nijeste imali politički uticaj u toj Vladi, iako je Krivokapić bio nosilac vaše liste. Nije normalno da ni SNP koji je bio na vašoj listi bude sada u manjinskoj vladi. Jeste li Vi da zakažemo do kraja mjeseca sjednicu Skupštine sa tačkom dnevnog reda smanjenje akciza na gorivo? Ako neće Bulajić, zakazaće je neki drugi potpredsjednik, koleginica Bošnjak je rekla da neće, ali zakazaće je Ervin Ibrahimović", kazala je Vuksanović Stanković.

Slaven Radunović (DF) dobacio je da to ne može i da je to političko pitanje.

"Može, ja sam pravnik, kad neko zloupotrebljava Poslovnik, može. Ovo je pravno pitanje", odgovorila je Vuksanović Stanković Radunoviću.

Bulatović je rekao da od nje "kao najistaknutijeg političara u suverenističkom bloku" želi da podijeli neko gledanje i postignu dogovor.

"Prešli ste i Mila Đukanovića sa ugledom i stavovima... Nije normalno da nenormalne stvari piodržavamo u tolikom vremenskom periodu", kazao je Bulatović.

On smatra da su jedini "lijek za prekrajanje izborne volje" vanredni parlamentarni izbori i do njih će vjerovatno doći ako mandatar Dritan Abazović ne uspije da sastavi vladu.

"Početkum juna će se desiti vanredni izbori. Mi znamo sa kim hoćemo i sa kim nećemo", kazao je Bulatović.

On je Ibrahimoviću poručio da dobro razmisli da li ulazi u zonu krivične odgovornosti ako zakaže Skupštinu "onako kako ga uče".

Vuksanović Stanković tvrdi da Ibrahimović nije u zoni krivične odgovornosti, već strahuje da je Bulajić u njoj, jer je bio dužan da zakaže sjednicu na Cetinju 1. marta.

DPS će donijeti odluku kad vidi sastav vlade

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da DPS neće biti konstituent manjinske vlade ako ona bude formirana i da su to već rekli.

Kazao je da ne bi bili u ovoj situaciji i ovakvoj blokadi da je prihvaćena politička ponuda DPS-a o manjinskoj vladi nakon izbora 30. avgusta 2020.

“Skoro smo ponovili tu podršku uz nekoliko razumnih političkih uslova. Vidjećemo šta će se dogoditi, stvar je u rukama mandatara. Njegovo je pravo da pozove političke konstituente u vladu, a nakon što saopšti sastav te vlade i program, mi ćemo na stranačkim organima donijeti odluku", najavio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je upala u ozbiljan problem u posljednjih godinu i po dana.

"Od integracione euforije na riječima dobili smo jednu integracionu apatiju na djelu. Zaustavljen je pregovarački proces, zemlja je međunarodno potpuno kompromitovana, naša vlada nije u u stanju da se priduruži sankcijama EU protiv jednog anticivilizacijskog čina koji je Rusija metodom agresija sprovela u Ukrajini. Ova zemlja je trenutno na koljenima, potreban joj je oporavak, potrebna joj je kompetentna vlada. Ja sam vam rekao što je naš stav, ali razumijem vašu potrebu da razvlastite DPS iako mi više nije na vlasti. Njen predsjednik je šef države i jedina funkcionalna državna institucija u zemlji. DPS je u opoziciji i pokazala je da se i u opoziciji može vrlo prinicipijelno i demokratski ponašati”, kazao je Nikolić.

On je dodao da će se DPS izvjesno vratiti na vlast, kada to budu željeli građana.

Koprivica: Vlada može ograničiti cijene goriva uredbom

Predsjednik Odbora za politički sistem, Momo Koprivica kazao je da ako se pravilno analizira Ustav, do vlasti se dolazi putem izbora.

On je rekao da danas populistički pričaju o gorivu i standardu građana, oni koji su, dok su vršili vlast , činili sve da što dublje zavuku ruku u džep građana.

Kazao je da im se sada žuri da se zakaže sjednica Skupštine, ali ne zbog standarda građane već zbog fotelja.

"Stalo im je do fotelja, prekrajanja izborne volje građana, sticanja vlasti bez izbora i to je sva suština. Jer onda, kad su bili u prilici da odlučuju, nametali su neustavne dažbine građanima i srozavali im ekonomski standard, a danas je moguće postarati se o standardu građana privremenim mjerama koje bi usvojila Vlada, u skladu sa članom 215 Zakona o energetici, koji omogućava da se o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju cijene goriva to pitanje riješi uredbom", naveo je Koprivica.

On je rekao da isključivo predsjedavajući Bulajić po Ustavu i Poslovniku ima pravo da zakaže sjednicu Skupštine i samo se u dva slučaja govori kad potpredsjednik može da ga zamijeni – kad je spriječen ili kada mu povjeri da ga zamjenjuje.

"Ibrahimović nema isti status kao Bulajić u ovom slučaju. Ima isti status samo do momenta dok je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić bio na toj funkciji. Nakon prestanka njegove funkcije, oni više nijesu u istom položaju... Zato što je funkcija predsjednika inokosna funkcija", naveo je Koprivica citirajući profesora ustavnog prava Mladena Vukčevića.

Koprivica je kazao da pravni sistem ne dozvoljava da inkosnu funkciju vrši dvoje ili troje lica, jer pravni sistem ne dozvoljava vakuum.

"Konačno, funkciju predsjednika Crne Gore, u slučaju da prestane mandat, vrši predsjednik Skupštine....Ako bi bilo ko zakazao sjednicu Skupštine, osim Bulajića, činio bi ne samo protivpravnost, nego i krivično djelo zloupotreba službenog položaja", rekao je Koprivica.

Vuksanović Stanković je rekla da Bulajić neće da zakaže sjednicu Skupštine jer ispunjava političke ciljeve DF-a. Ona je ponovila da je to zloupotreba i da Ibrahimović u tom slučaju ima pravo da zakaže sjednicu.

Koprivica je pitao ko utvrđuje je li to zloupotreba.

Vuksanović Stanković je poručila da ne plaše Ibrahimovića da će poći u zatvor.

"Ja mu poručujem da neće poći u zatvor", rekla je Vuksanović Stanković i pitala ko sprečava Bulajića da zakaže sjednicu.

Koprivica je odgvoorio da Bulajić nije spriječen da zakaže sjednicu Skupštine.

"Koji član Ustava i Poslvnika on gazi? Ko utvrđuje da je učinio zloupotrebu? Đe piše da ima pravo potpredsjednik da zakaže sjednicu ako je ovaj zloupotrijebio Poslovnik?", pitao je Koprivica.

On je nakon polemike sa Vuksanović Stanković zaključio današnji rad sjednice Odbora i najavio da će poslanike o nastavku blagovremeno obavijestiti.

Bonus video: