Osobama sa invaliditetom omogućeno samostalno i tajno glasanje

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša je rekao da je taj iskorak DIK-a u pravcu poštovanja prije svega ljudskih, ali i političkih prava osoba sa invaliditetom

5039 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak u Savezu slijepih, Foto: Državna izborna komisija
Sastanak u Savezu slijepih, Foto: Državna izborna komisija

Državna izborna komisija (DIK) promijenila je podzakonske akte kako bi osobama sa invaliditetom bilo omogućeno samostalno i tajno glasanje.

U zajedničkom saopštenju DIK-a, Saveza slijepih Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom (UMH) navodi se da će promjenom dosadašnjih pravila biti omogućeno da osobe niskog rasta i korisnici kolica samostalno stave glasački listić u glasačku kutiju, a ne kao do sada uz pomoć člana biračkog odbora spuštanjem kutije.

"Takođe, izmijenjen je šablon za glasanje za lica oštećenog vida propisivanjem da na istima moraju biti umetnuti metalni prstenovi, pa tragovi olovke više neće biti vidljivi na šablonu, čime će se eliminisati mogućnost narušavanja tajnosti glasanja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će DIK uputiti instrukcije opštinskim izbornim komisijama da prilikom određivanja biračkih mjesta moraju voditi računa da ona budu dostupna licima sa invaliditetom.

Zaključeno je i da se opštinskim izbornim komisijama dostavi i uputstvo po kojem se na biračkom mjestu nalaze etison trake, u cilju lakše orijentacije lica oštećenog vida.

"Prilikom edukacija biće podijeljeni i glasački listići na Brajevom pismu, koji će biti informativnog karaktera i mogu služiti biračima sa oštećenim vidom da se prilikom glasanja podsjete redosljeda izbornih lista", navodi se u saopštenju.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je da ga raduje što su dugogodišnji zahtjevi osoba sa invaliditetom prihvaćeni.

Prema njegovim riječima, taj iskorak DIK-a je u pravcu poštovanja prije svega ljudskih, ali i političkih prava osoba sa invaliditetom.

"Svjestan sam da nam slijedi period implementacije i odlučan sam i da tu pokažemo spremnost da suštinski mijenjamo stvari na bolje", dodao je Mugoša.

On je kazao da te novine podrazumijevaju intenzivniju komunikaciju sa predstavnicima opštinskih izbornih komisija koje edukuju biračke odbore.

Mugoša je rekao da to zahtijeva i drugačiji pristup lokalnih samouprava koje, kako je kazao, moraju pokazati spremnost da budu više angažovane kako bi se dostigli željeni ciljevi.

Savjetnica za međunarodne odnose Saveza slijepih, Katarina Bigović Kulić, rekla je da će osobe oštećenog vida moći da ostvare svoje biračko pravo na ravnopravan način kao i ostali građani, uz zaštitu dostojanstva, tajnosti i samostalnosti glasanja.

"U saradnji sa partnerima, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Državnom izbornom komisijom nastavljamo da radimo na omogućavanju uslova za pasivno i aktivno ostvarenje biračkog prava osoba s invaliditetom", kazala je Bigović Kulić.

Program menadžerka UMH-a Anđela Radovanović rekla je da je unapređenje pristupačnosti biračkih mjesta važan korak u omogućavanju prava osoba s invaliditetom da svoje biračko pravo ostvare dostojanstveno, samostalno i tajno.

"Promjenom negativnih praksi prave se koraci ka realizaciji obaveza Crne Gore koje proističu iz ratifikacije Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom, a koje su odavno trebale postati svakodnevica", rekla je Radovanović.

Prema njenim riječima, pristupačna biračka mjesta i materijal, ipak, ne smiju biti kratkoročno pitanje koje će se okončati nakon jednog izbornog ciklusa.

"Već pitanje kojim se moramo baviti u kontinuitetu kako bi svako biračko mjesto, bez izuzetaka ili selekcije "prioriteta" bilo na jednakim osnovama dostupno i pristupačno svakom građaninu", dodala je Radovanović.

Bonus video: