Jokić: Politički zemljotres u Kotoru, prekinute decenijske veze DPS-a i nekih struktura prethodne opozicije

„Paradoks je da danas DF žali što je DPS slabiji u Kotoru“, kazao je predsjednik te opštine

74196 pregleda 100 reakcija 87 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.03.2022. 17:36h

Nakon višemjesečne pauze u radu lokalnog parlamenta, danas je održana redovna sjednica Skupštine opštine (SO) Kotor.

Usvojene su sve predložene tačke dnevnog reda, osim predloga direktora "Vodovoda" Lazara Kordića da se podignu cijene.

U skupštinskoj sali pojavilo se 18 odbornika - 15 vladajuće koalicije Demokrate - "Za budućnost Kotora" - URA, dvoje nezavisnih odbornika Milica Ljutić i Dejan Ognjanović, te odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Mladen Donković.

Ljutić i Ognjanović juče su zvanično napustili DPS čiji su do sada bili odbornici i saopštili da će ubuduće nastupati kao nezavisni odbornici.

Njih dvoje i Donković su današnjim dolaskom na sjednicu dali kvorum i omogućili njeno održavanje, čime je izbjegnuto moguće raspuštanje lokalnog parlamenta i vanredni izbori.

Obraćajuči se odbornicima, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) je kazao da je bojkot lokalnog parlamenta trajao mjesecima „udružernim snagama i u saradnji DPS-a, opozicije i DF-a“ koji su na taj način pokušavali da blokiraju fukcinisanje grada.

Jokić je kazao da je predlog budžeta Opštine za 2022. urađen na vrijeme i u koordinaciji sa njihovim koalicionim partnerima iz DF-a koji tada nisu imali primjedbe na taj dokument, ali su se nakon toga dvojica odbornika te grupacije odlučili na bojkot rada parlamenta „da ostvare političke i parcijalne lične interese nekih ljudi“.

Kao „laž“ i „bestidne insinuacije“ on je ocijenio tvrdnje DF-a i DPS-a da u tome što je dvoje odbornika DPS-a izašlo iz te partije i odlučilo da se uključi u rad SO, ima političke korupcije i pozvao ih da dokažu da su on i njegovi saradnici uzeli „i cent“ od bilo čega tokom vođenja grada.

„Ukoliko se to dokaže, ne samo da ću izaći iz politike, već ću napusttiti i Crnu Goru", kazao je Jokić.

Istakao je da potpuno razumije nervozne reakcije DPS-a i DF-a na najnoviji razvoj situacije u Kotoru jer je, kako je kazao, „ovo zaista politički zemljotres i činjenica da su danas prekinute decenijske veze DPS-a i određenih struktura u redovima prethodne opozicije“.

„Paradoks je da danas DF žali što je DPS slabiji u Kotoru,“ poručio je Jokić dodajući da te dvije političke grupacije „neće više u sadejstvu moći da drže ovaj grad u blokadi“.

Jokić je pohvalio potez dojučerašnjjih odbornika DPS Milice Ljutić i Dejana Ognjanovića, kao i dolazak na sjednicu SO odbornika DPS dr Mladena Donkovića ističući da je za takav postupak trebalo imati hrabrosti i integriteta „jer ne napušta se svaki dan DPS kao tvorevina koja 30 goina ima apsolutnu kontrolu nad svime“.

„Da je DPS imao bilo što loše ili nečasno o ovim ljudima, do danas bi oni to kitekako iskoristili“, dodao je on najavljujučli da će u narednim danima biti još sličnih slučajeva napuštanja kotorskog DPS-a od strane njegovih dosadašnjih uglednih članova.

Jokić je pozvao sve odbornike da po sopstvenoj savjesti, učestvuju u radu i odlučivanju lokalnog parlamenta i poručio da ako to bude slučaj u naredne dvije i po godine, koliko je preostalo mandata ovog saziva, „Kotor tada niko neće moći ni da prepozna“.

Lazović: Pokazalo se da je DF bio u pravu

Jedan od dvojice odbornika DF koji bojkotuju sjednice SO mjesecima i zbog kojih je bio blokiran rad parlamenta, Slobodan Bobo Lazović (PzP) kazao je novinarima da su oni još prije mjesec dana u javnost iznijeli informaciju da jedan dio njihovih kolega iz vladajuće većine pregovara sa DPS-om, kako bi nadomjestili nedostatak dva odbornika i omogućili rad parlamenta.

"Naše kolege su bile izričite da je riječ o medijskom spinovanju, da to nijesu tačne informacije, ali ovih dana se pokazalo da su u laži kratke noge i da smo bili u pravu i da smo dobili tačnu informaciju. Postavlja se pitanje legitimiteta rada ovakvog parlamenta, s obzirom da u ovom sada sastavu, trenutnoj većini od 17 odbornika, sedam ili osam njih su preletači - znači odbornici koji su promijenili svoje partijske dresove. Smatram da je političko licemjerje kada naši koalicioni partneri na državnom nivou smatraju da su uzurpatori parlamenta oni koji hoće da uvedu u parlament političku korupciju, a upravo oni to rade na lokalnom nivou," kazao je Lazović.

Ognjanović: Nećemo ni sa kim potpisivati bilo kakvu koaliciju, niti prelaziti u redove drugih partija

Dojučerašnji odbornik DPS-a Dejan Ognjanović je, u svom obraćanju parlamentu, kazao da su on i neke njegove kolege „sopstvenim odlukama i uvjerenjima odlučili da podignemo glas protiv nečega što milimo da nije ispravno“.

Istakao je da je njihova odluka zahtijevala hrabrost, te da oni nemaju „hipoteke nad svojim životima, već misle svojom glavom i žele najbolje svom gradu u Crnoj Gori“.

„Svi dobro znamo ko je Dejan Ognjanović, doktori Kumburović, Milica Ljutić, doktor Donković, a prepoznaćete i sve ljude koji su oko i uz nas, da su u pitanju časni, ugledni i pošteni građani grada Kotora koji nikada do sada njisu stavljali lične interese u prvi plan", kazao je on, aludirajući pored ostaloga, na direktora Opšte bolnice Kotor dr Davora Kumburovića i njegovog brata, direktpra Doma zdravlja Kotor dr Igor Kumburovića.

Ognjanović je kazao da on i njegovi istomiščjenici neće neće ni sa kime potpisivati bilo kakvu koaliciju, niti prelaziti u redove drugih partija.

"Rođeni smo ju ovom gradu, posvećeni smo ovom gradu i podigli smo glas protiv sitnih interesa političkih partija koje žele sve, samo ne da ovaj grad funkcioniše kako treba", istakao je on dodajući da nisu zaslužili da „doživimo uvrede da smo izdajice i kupljeni pioni“.

Ognjanović
Ognjanovićfoto: Siniša Luković

Ognjanović je istakao da će teško bilo koji čovjek koji ima neku mrlju u žiuvotu ili karijeri „biti spreman da izađe i kaže ono što misli“, ali i da je uvjeren da mnoge njegove dojučerašnje kolege iz DPS-a misle isto kao on, Ljutićeva i ostali “ali jednostavno nemaju hrabrosti da izađu i kažu kako jeste“.

"Nadam se da ćemo takviuma poslužiti za primjer", naglasio je Ognjanović dodajući da neće vratiti odbornički nadat koji mu pripada jer “bi to bilo bježanje od odgovornosti i neuvažavanje građana koji su me birali da zastupam njihove intrerese“.

"Ko želi dobro gradu uz njega sam, a svako ko isto tako želi i misli, dobrodošao je da sa nama radi u interesu Kotor i Crne Gore", zaključio je dojučerašnji odbornik kotorskog DPS-a Dejan Ognjanović.

Avramović: Kolege nas nisu obavijestile da namjeravaju da napuste partiju

Šef kluba odbornika DPS u SO Kotor Željko Avramović novinarima je rekao da ih njihove stranačke kolege koje su napustile partiju ili su poput Donkovića, protivno partijskom stavu, došli na sjednicu SO i dali joj kvorum, prethodno nisu obavijestili da takvo nešto namjeravaju da učine, niti su na partijskim sastancima iskazivali nezadovoljstvo oko strategija i postupanja DPS-a na političkoj sceni Kotora.

"Očito je da su iz nekih ponuda, naše kolege promijenile stav. To je legitimno, a u politici je sve moguće i dozvoljeno, jedino što me malo zabrinjava zašto kolege to nisu rekle na našim partijskim sastancima koje smo imali prethodnih dana. Oni tada nisu ustali i rekli da će ovo da urade, pa da onda mi tamo riješimo ovaj problem", prokomentarisao je Avramović dodajući da po njemu, ne stoje razlozi koje je za ovakav postupak naveo Ognjanović.

Šef kluba odbornika tvrdi da grad nije u blokadi, da je privremeno finasiranje u toku jer budžet nije donijet, te da niko od korisnika budžetskih sredstava ne bi bio uskraćen ni da se budžet ne usvoji do 1.aprila jer bi se privremeno finasiranje nastavilo uz prethodne konsultacije i saglasnost Ministarstva finansija.

Avramović
Avramovićfoto: Siniša Luković

"Ovo je politička odluka jer su odluke o budžetu i godišnji izvještaj gradonačelnika o ostvarivanju funkcija lokalne uprave, jedine par ekselans političke odluke koje lokalni parlament donosi. Kad usvojite budžet, vi ste dasli podršku vlasti kloja ga je predložila i znači da se slažete sa njenom politikom", istakao je Avramović dodajući da je postupak njegovih dojučerašnjih stranačkih kolega, protivan izbornoj volji građana.

"Pogotovo se Demokrate već duže vrijemena crnogorskim trgovima bore i protestuju tražeći očuvanje izborne voljena državnom nivou. Ja ih sada pitam da li su ova naša tri odbornika i ljudi koji su za njih glasali na listi DPS-a, glasali da oni podrže gradonačelnika Jokića? Naravno da ne, ali interesantno je kako Demokrate različitio postupaju - kada im nešto odgovara na centralnom ili lokalnom nivou onda je jedna, a poslije druga priča", smatra Avramović.

Pitao je kako je aktuelna kotorska vlast prihvatila podršku koja im je došla iz redova „kriminalnog i omraženog DPS-a kako nas nazivaju“ i najavio da će Ognjanović, Ljutićeva i Donković biti predmet statutarne procedure i da će o njihovom statusu u partiji, odlučiti OO DPS Kotor. On je odbacio tvrdnje Jokića da DPS sarađuje sa DF-om ističući da upravo Demokrate i DF „dokazano i pokazano, ne mogu sarađivati“.

Avramović smatra da je sada najbitnije da se u Kotoru jasno definiše da li troje dojučerašnjih DPS-ovih odbornika zvanično ulaze u dosadašnju političku većinu u lokalnom parlamentu.

Najavio je da će se preostali odbornici DPS-a vjerovatno vratiti u Skupštinu Opštine na nekoj od njenih narednih sjednica „ako ih bude“, ali je negirao da će kotorski DPS organizovati javne proteste zbog „mijenjanja izborne volje“ kako je nazvao postupak troje svojih dosadašnjih partijskih kolega.

Kotorski parlament inače, posljednju sjednicu završio je u avgustu prošle godine od kada više nije mogao zasijedati jer su dvojica odbornika DF-a iz članice vladajuće koalicije "Za budućnost Kotora", prestali da dolaze na sjednice.

Oni su to učinili zbog nezadovoljstva DF-a načinom na koji Opština Kotor raspoređuje budžet namijenjen održavanju kulturnih manifestacija jer kotorska Nova traži da se sva ta sredstva daju Kulturnim centru Kotor gdje je direktor kadar DF-a.

Zbog bojkota dvojice njenih odbornika, preostalih 15 odbornika vladajuće koalicije nije moglo održavati sjednice SO, zato što se bojkotu parlamenta pridružila i kompletna opozicija predviđena DPS-om.

U aktuelnim sazivu SO Kotor inače, vladajuća koalicija Demokrate ZBK-URA ima 17, a opozicija 16 odbornika.