MVP: Odluka Rusije je neopravdana, diplomata Crne Gore se ponašao profesionalno

Iz MVP Crne Gore su kazali da je crnogorski diplomata poštovao zemlju prijema i nije zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo

25082 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi MVP, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi MVP, Foto: Boris Pejović

Odluka Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Rusije da proglasi crnogorskog diplomatu u Ambasadi Crne Gore u Moskvi za personu non grata je očekivana u kontekstu recipročnih mjera, ali istovremeno i neopravdana, posebno imajući u vidu činjenicu da se protjerani ruski diplomata bavio u Crnoj Gori aktivnostima koje su u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

"Podsjećamo da je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova pomenutu odluku o njegovom protjerivanju donijelo na osnovu procjene relevantnih bezbjednosnih organa. S druge strane, diplomata Crne Gore u Ruskoj Federaciji, u zvanju savjetnika, u potpunosti se ponašao profesionalno, u skladu sa diplomatskim pravilima i načelima službe, poštujući zemlju prijema i ne zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo", ističe se u saopštenju MVP Crne Gore.

Oni su dodali da uzimajući u obzir sve pomenute okolnosti, smatraju da je odgovor ruske strane neutemeljen i nesrazmjeran, posebno sa aspekta brojnosti diplomatskog osoblja ruske Ambasade u Podgorici, koje je neuporedivo veće u odnosu na crnogorsko u Moskvi.

Rusija je ranije danas saopštila da je proglasila jednog crnogorskog diplomatu nepoželjnom osobom i da je reč o recipročnoj mjeri.

Crna Gora je 4. marta proglasila ruskog diplomatu Viktora Antipina nepoželjnom osobom, na osnovu procjene relevantnih crnogorskih bezbjednosnih organa o njegovim aktivnostima, za koje je ocijenjeno da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Antipin, akreditovan u Crnoj Gori, proglašen je za personu non grata - nepoželjnu, na osnovu procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), saopšteno je ranije Vijestima.

Bonus video: