Podgorička URA predala inicijativu za vraćanje naziva ulice Petra Matovića na Zabjelu

"Vjerujemo da će i Savjet, kao i Skupština Glavnog grada, imati dovoljno širine da uvaže i prihvate ovakvu inicijativu, kako bi zadovoljili jasnu želju mještana i mještanki Zabjela", navodi se u saopštenju

4228 pregleda 6 komentar(a)
Ulica Kralja Nikole, Foto: medijski tim URA
Ulica Kralja Nikole, Foto: medijski tim URA

Podgorička URA danas je i formalno predala inicijativu Skupštini Glavnog grada i nadležnom Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova za promjenom naziva dijela ulice Kralja Nikole u dužini oko 1,3 kilometra u ulicu Petra Matovića, po uzoru na nekadašnji višedecenijski naziv te ulice.

Inicijativu potpisuje predsjednik odborničkog kluba URA Luka Rakčević.

To je saopšteno iz podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA koji podsjećaju da su u decembru prošle godine starosjedioci Pobrežja i Zabjela uputili molbu Glavnom gradu kojom traže da se vrati stari naziv ulice, koji je stajao do preimenovanja 2004. godine, ali da, kako navode, "ni Glavni grad, niti gradonačelnik Vuković nijesu odgovorili na navedeni zahtjev."

"U pitanju je odgovoran odnos prema apelu velikog broja građana/ki koji žive u pomenutoj ulici, a koji mjesecima traže od Glavnog grada da preimenuje dio ulice Kralja Nikole i vrati joj nekadašnji naziv. Vjerujemo da će i Savjet, kao i Skupština Glavnog grada, imati dovoljno širine da uvaže i prihvate ovakvu inicijativu, kako bi zadovoljili jasnu želju mještana i mještanki Zabjela", kazali su iz podgoričke URE.

Shodno zakonskoj proceduri, kako su saopštili, o inicijativi koju su podnijeli prvo će se izjasniti Savjet, nakon čega je potrebno pribaviti saglasnost mjesne zajednice Zabjelo, nadležnoj za dio grada u kome se nalazi pomenuta ulica.

"Inicijativom URA predviđeno je da Ulica Kralja Nikole nastavi da postoji i to od bulevara Sv. Petra Cetinjskog, sve do današnje Trgovinske škole i ulice Bracana Bracanovića", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: