Ćetković: Vladavina prava, a ne interes pojedinaca

”Naša lista koja u svom sastavu ima pripadnike svih vjera i nacija, različitih stručnih profila, ali i 50 odsto žena, po čemu smo jedinstveni, garantuje ravnopravnu borbu za prava svih, kako manje brojnih naroda tako i manje zastupljenog pola"

8611 pregleda 0 komentar(a)
Ćetković, Foto: Demokrate CG
Ćetković, Foto: Demokrate CG

Nosilac liste Demokratske Crne Gore u Ulcinju Bojan Ćetković kazao je da sastav liste, kao i program sa 30 novih projekata za unapređenje opštine Ulcinj, ukazuju na pravac u kom će ta partija voditi lokalnu samoupravu kada za to dobije mandat od građanki i građana Ulcinja.

”Naša lista koja u svom sastavu ima pripadnike svih vjera i nacija, različitih stručnih profila, ali i 50 odsto žena, po čemu smo jedinstveni, garantuje ravnopravnu borbu za prava svih, kako manje brojnih naroda tako i manje zastupljenog pola. Da bismo govorili o potencijalima za napredak, prvo moramo konstatovati zapostavljanje interesa građana našeg grada, nemar i nebrigu dosadašnje lokalne uprave koja nas je dovela u situaciju da smo jedna od najnerazvijenijih opština u Crnoj Gori, ali i najnerazvijenija na primorju. Nažalost, ogromni potencijali koje naša opština posjeduje nisu ni prepoznati od strane opštinskih vlasti, a kamo li valorizovani", kazao je Ćetković.

Ističe da kada Demokrate budu u prilici da participiramo u vlasti, "domaćinskim odnosom prema našim resursima iz korijena ćemo promijeniti situaciju na terenu."

"Zalagaćemo se za unapređenje turističke ponude, rješavanje pitanja kamperskog turizma, privlačenje kredibilnih stranih investitora, razvoj zdravstvenog turizma i putne infrastrukture, rješavanje pitanja otpadnih voda i nelegalnih deponija, razvoj poljoprivrede, kulture, kao i promociju multikulturalnog sklada kao bogatstva naše opštine”."

Kako komentarišete situaciju oko hotela Galeb i Lido, koji su prema svim do sada zaključenim ugovorima i aneksima ugovora sa Vladom, morali biti izgrađeni i stavljeni u funkciju? Da li ćete eventualno tražiti odgovornost zbog toga...?

Situaciju oko hotela Galeb i Lido, kao i privatizacije svih ostalih hotela karakterišemo kao pogubne za turistički potencijal naše opštine. Ovim putem jasno i glasno poručujemo da ćemo tražiti odgovornost za sve pojedince koji su vršili zloupotrebe u slučaju ova dva hotela. Naravno, nećemo stati samo na zahtjevima, već ćemo sve svoje kapacitete usmjeriti na pronalaženje dokaza za sve zloupotrebe i za svaku koruptivnu aktivnost koja je nanijela štetu našem Ulcinju. Na ovaj način omogućićemo da nadležni organi reaguju na optimalan način i sve one koji su odgovorni za nepočinstva privedu licu pravde.

Već decenijama, granična linija morskog dobra u Ulcinju nije povučena u skladu sa Zakonom o morskom dobru. Da li ćete preduzeti nešto u vezi s tim?

Kao politički subjekt koji je prepoznat da na svim nivoima djelovanja poštujući Ustav i zakone, istovremeno štiti i interese svih građana, insistiraćemo da kroz saradnju lokalne samouprave i nadležnih državnih vlasti u najkraćem roku riješimo i ovo pitanje. Sigurni smo da nakon izbora 27. marta dolazi vrijeme kada će vladavina interesa pojedinaca ustupiti mjesto vladavini prava.

Kako ćete kao dio vlasti riješiti probleme investitora u Ulcinjskom polju, koji su platili komunalije ali im Opština još uvijek ne uređuje infrastrukturu iako je to bila u obavezi? Da li ćete biti više posvećeni seoskom području u pogledu izgradnje infrastrukture što je uglavnom aktuelno samo uoči izbora?

Opština svakom pojedincu koji plati dažbine za komunalno opremanje mora obezbijediti realizaciju onoga što je njen dio posla. Svjesni smo da ćemo tek nakon preuzimanja vlasti otkriti mnogo dodatnih problema koje je kriminalizovana lokalna uprava godinama skrivala, i to će svakako biti veliki izazov. Kada je u pitanju seosko područje, jasno je da ćemo se zalagati za podjednak tretman svih djelova naše opštine, a jačanje infastrukture i podrška poljoprivrednicima na seoskom području će biti u vrhu liste prioriteta razvoja naše opštine.

Kako cijenite rad odlazeće vlasti? Koje su Vam liste/partije prihvatljive za postizbornu saradnju?

Što se tiče rada odlazeće vlasti, sam izraz odlazeća ukazuje na rezultate njihovog rada. Oni su sasvim sigurno odlazeći, a kako su radili nadamo se da nikada više neće biti u prilici da odlučuju o bilo čemu u Ulcinju. Neodgovoran odnos, korupcija, partijsko zapošljavanje su lična karta najvećeg dijela lokalne uprave i to niti jednom građaninu Ulcinja ne treba posebno pojašnjavati.

Jedno je sigurno – jedino naša lista garantuje da nijedan glas dat nama neće poći u DPS. Sa druge strane, sačekajmo rezultate izbora, da vidimo kakav će biti finalan raspored snaga, ali sudeći prema podršci koju ovih dana uživamo na svakom koraku izvjesno je da će naša lista biti najprijatnije iznenađenje dolazećih izbora.

Da li ćete prekinuti praksu partijskog zapošljavanja u strukturama lokalne uprave?

Jedan od naših glavnih ciljeva biće apsolutno poštovanje zakona, jer samo na taj način naš Ulcinj možemo voditi naprijed. U skladu sa tim, zalagaćemo se za prekid stare prakse koja se odnosi na partijsko zapošljavanje koja je u lokalnoj samoupravi poslednjih godina i decenija, bila vidno izražena. Obećavamo da ćemo tome stati na put, te da će prednost u zapošljavanju imati samo najbolji kadrovi, na čijim krilima znanja i iskustva trebamo da gradimo ljepšu i bolju budućnost našeg grada.

Bonus video: