Crna Gora čeka da se političari probude

Dok su najvažnije institucije u blokadi, dok inflacija nemilosrdno topi povećanje plata, dok danima brojni požari bjesne širom države... političari se pretvaraju kao da se ništa ne dešava i iz Ulcinja i Berana “brane” državu i pričaju o temama kao decenijama unazad, kaže građanski aktivista Aleksandar Dragićević

32944 pregleda 37 reakcija 10 komentar(a)
Dragićević, Foto: Luka Zeković
Dragićević, Foto: Luka Zeković

Učesnici lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju su tokom predizborne kampanje građanima slali poruke koje su većinom targetirale pitanja na državnom nivou, a manje se bavili lokalnim temama.

Partije u gradu na sjeveru su fokus stavile na predizborna prepucavanja, dok su se njihove kolege u najjužnijoj crnogorskoj opštini više bavile promocijom izbornih programa.

Izbori u te dvije opštine će se održati u nedjelju, 27.marta.

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević kazao je za “Vijesti” da su u fokusu političkih elita isključivo i samo lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, dok Crnu Goru potresa najveća politička i ekonomska kriza od uvođenja višestranačja.

”Dok su nam najvažnije institucije u blokadi, dok inflacija nemilosrdno topi povećanje plata, dok danima brojni požari bjesne širom države, a pripadnici lokalnih službi zaštite i spasavanja zajedno sa mještanima rizikuju živote da sačuvaju imovinu i državu da ne nestane u pepelu i dimu a nemaju podršku iz vazduha, političari se pretvaraju kao da se ništa ne dešava i iz Ulcinja i Berana “brane” državu i pričaju o milionskim investicijama, otvaranju fabrika, zadržavanju mladih i novim radnim mjestima kao što su to radili i u decenijama za nama”, kazao je Dragićević.

Istakao je da najveći broj izrečenih obećanja nije uopšte u nadležnosti lokalnih samouprava.

”Ono što je u nadležnosti partija i političara koji učestvuju na lokalnim izborima, a obavljaju funkcije i na državnom nivou, je smanjenje akciza na gorivo, smanjenje poreskih stopa na brojne proizvode, borba protiv požara, priprema turističke sezone i stabilizacija političkih prilika. Ali o tome će vje da ujem tek poslije lokalnih izbora. Po njima Crna Gora ima vremena da čeka završetak kampanje”.

Tokom predizborne kampanje u Beranama najviše partijskih saopštenja poslao je lokalni ogranak DPS-a, u kojima su aktuelnu vlast optuživali da je grad komunalno neuređen, zapušten divljim deponijama, da je u lokalnoj upravi i preduzećima prezaposlenost nestručnim licima, da je nedopustivo nizak budžet za razvoj i izgradnju infrastrukture grada.

Lokalnu vlast u tom gradu vrše Demokrate, Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP).

Predizbornu kampanju u toj opštini obilježila su i prepucavanja Prave Crne Gore i SNP-a, nakon što je predsjednik Prave Marko Milačić saopštio da je glas za SNP na lokalnim izborima “glas za postizbornu koaliciju SNP-a i DPS-a”.

Iz SNP Berane su odgovorili da je glas za Pravu Crnu Goru glas za DPS “jer će nekoliko desetina glasova koje će dobiti po Dontovoj formuli otići DPS-u i njegovim satelitima”.

Obračun saopštenjima nastavljen je i nakon što je nosilac liste Prave Milovan Živković optužio SNP da je za osam godina, koliko su na vlasti, malo uradila za grad, poručivši da se “oni bogate, dok grad propada”. Odgovorio mu je nosilac liste SNP Tihomir Bogavac, koji je Živkovića nazvao “najvećim političkim profiterom”, pozvavši ga da kaže ko se od funkcionera SNP obogatio i na koji način.

Iz pokreta “Berane sad” su uglavnom fokus imali na državna dešavanja, pa su tako njihove polemike bile usmjerene na račun PzP-a, gdje su, između ostalog lideru te partije Nebojši Medojeviću poručili da ne brine za njihov pokret, jer ne planiraju ići “političkim putem kojim su zakoračili Medojevićevi poslanici i odbornici”.

Čarke su, između ostalog, razmijenjene i između tog pokreta i SNP, nakon što je poslanica i kandidatkinja za odbornicu SNP Milosava Paunović optužila ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i ministra rada i socijalnog staranja Milojka Spajića, koji javno učestvuju u kampanji za lokalne izbore u ovom gradu sa listom “Berane sad”, da je od njihovih zajedničkih obećanja razvoja Berana “ostala jedna velika nula”.

Iz “Berane sad” su odgovorili da Paunović sprema alibi za postizborni pakt sa novim koalicionim partnerima iz DPS.

Na izborima u Beranama učestvovaće osam izbornih listi, od kojih su dvije koalicije.

Prvi na listi SNP-a je predsjednik OO SNP Berane Tihomir Bogavac, dok je nosilac liste koalicije NSD, DNP,PZP i Radnička partija “Za budućnost Berana” Vuko Todorović. Kod Demokrata prvi na listi je Damjan Ćulafić, dok je predsjednica OO DPS Lidija Kljajić nositeljka liste DPS-a sa koalicionim partnerima SD, BS i LP. Prvi na listi Grupe građana Alternativa “Berane ima alternativu” je Jovan Petrović. Prvi na listi Ujedinjene Crne Gore je Milo Pajković, kod Prave Crne Gore Milovan Živković, a kod pokreta “Berane sad” Mladen Premović.

Broj birača u biračkom spisku za predstojeće lokalne izbore u opštini Berane je 23.535, što je 232 glasača manje u odnosu na parlamentarne izbore održane 30. avgusta 2020. godine.

U susret izborima u Ulcinju, partije, koje su se javno oglašavale, su uglavnom potencirale promociju izbornog programa, ali je bilo i poruka van lokalnih tema.

Na izborima u Ulcinju učestvovaće pet izbornih lista. Učestvuju koalicija Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori, potom Demokrate, dok broj tri na listi čini nova koalicija URE, SD-a, SDP-a, Albanske alternative i Demokratske partije Fatmira Đeke - “Za novi početak”. Četvrta na listiću je FORCA, a peta koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke.

Vlast u Ulcinju trenutno vrše DPS, Demokratska partija, DUA, Bošnjačka stranka i SD dok su u opoziciji FORCA, URA i SDP. Za predstojeće izbore u Ulcinju je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), broj birača 20.392, što je 11 birača manje nego na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Demokrate su osuđivale ponovno uništavanje bilborda sa likom predsjednika partije Alekse Bečića u Ulcinju i pozvale nadležne organe da reaguju i omoguće nesmetano sprovođenje kampanje za lokalne izbore u toj opštini. Naveli su da je to “kukavičko ponašanje određenih političkih subjekata”.

Iz koalicije “Za novi početak” su ranije poručili da ih od ostalih lista razlikuje to što su jedini pred građane Ulcinja izašli sa kandidatom za predsjednika Opštine, obećali su novi fudbalski teren i bazen...

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je na tribini partije u Ulcinju rekao da je za vrijeme odlazeće vlasti bio ozbiljno ugrožen multinacionalni i multietnički sklad, kao i građanski identitet ove države.

Lokalne izbore u dvije opštine ne prate nevladine organizacije.

Funkcioneri u službi izborne kampanje?

Boravak premijera Zdravka Krivokapića i pojedinih ministara u Beranama u jeku izborne kampanje, ponovo je aktuelizovao problem o zloupotrebe državnih resursa.

Najprije su iz beranskog DPS-a premijera i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da su se zloupotrebom svog položaja i državnih resursa, uključili u funkcionersku kampanju u susret lokalnim izborima u Beranama. Takvo ponašanje su tokom ranijih izbornih ciklusa upravo DPS-u zamjerali politički takmaci.

Krivokapić je 16.marta u pratnji nosioca liste za lokalne izbore “Berane sad” Mladena Premovića i većeg broja ministara koji podržavaju tu grupu građana, prošetao glavnom ulicom u Beranama. On je opovrgavajući optužbe, kazao da ne zloupotrebljava državne resurse, te da ima pravo da bude u Beranama.

Kritike na račun zloupotrebe državnih resursa stizale su i na račun ministarke nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. Ona je tokom posjete Beranama bila u štabu Koalicije za budućnost Berana, što je objavljeno na Facebooku na profilu DF-a. Istog dana ministarka je posjetila jedan broj škola u Beranama, a na jednoj od fotografija vidi se funkcionerka DF-a Jelena Božović.

Bratić u posjeti odboru DF-a
Bratić u posjeti odboru DF-afoto: Demokratski front

Bonus video: