Odblokiran Kotor, sad DPS priča o korupciji

Troje odbornika Đukanovićeve partije došlo na sjednicu Skupštine

5722 pregleda 4 komentar(a)
Nema promjene izborne volje, kadrovi DF-a i dalje na funkcijama: Jokić na sjednici, Foto: Siniša Luković
Nema promjene izborne volje, kadrovi DF-a i dalje na funkcijama: Jokić na sjednici, Foto: Siniša Luković

Iznenadnim dolaskom tri odbornika najjače opozicione partije DPS-a, juče na sjednicu Skupštine Optine Kotor, prekinut je višemjesečni nerad lokalnog parlamenta i izbjegnuto uvođenje prinudne uporave i raspisivanje vanrednih izbora u tom gradu.

Odbornici Dejan Ognjanović i Milica Ljutić koji su dan ranije saopštili da napuštaju DPS i da će do kraja mandata aktuelnog saziva SO Kotor nastupati kao nezavisni odbornici, kao i njihov kolega iz DPS Mladen Donković, pojavili su se u skupštinskoj Sali i time dali kvorum lokalnoj vlasti koju čini koalicija Demokrate, “Za budućnost Kotoora” i URA, da održi dvije sjednice. Tako je usvojen budžet za 2022. i brojne druge odluke važne za funkcionisanje grada.

Time je prevaziđen višemjesečni problem koji je vladajuća većina imala jer su dva odbornika DF-a odbijali da dođu na sjednice, nezadovoljni načinom na koji Opština Kotor raspoređuje budžet za kulturne manifestacije, jer kotorska Nova traži da se sva sredstva daju Kulturnom centru Kotor - gdje je direktor njihov kadar.

Uz bojkot opozicije predvođene DPS-om, to je bilo dovoljno da se potpuno blokira rad lokalne zakonodavne vlasti, pa je Kotor drugi put u posljednje četiri godine, ušao u duboku političku krizu.

Jučerašnji razvoj situacije produkovao je do sada neviđeno vanredno stanje u redovima poslovično monolitnog DPS-a koji u svojim reakcijama nije krio frustraciju postupkom dijela funkcionera iz Kotora.

”To je lični potez odbornika sa naše liste, Dejana Ognjenovića, Milice Ljutić i Mladena Donkovića, koji su, nakon dva mandata najgore vlasti u istoriji Kotora, svojim politički nemoralnim i neprincipijelnim (diletantskim) potezom obezbijedili dalje funkcionisanje vlasti koalicije Demokrata, DF-a i URE koja se raspadala po svim šavovima i čemu je svjedočila čitava javnost Kotora i Crne Gore,” saopštili su iz DPS-a Kotor.

Ocijenili su da je to “brutalna zloupotreba pozicije” odbornika koju su im birači dali kao predstavnicima DPS-a. “Da je riječ o političkoj korupciji, a ne borbi za interese grada, govori činjenica da Ognjenović, Ljutić i Donković interese grada na ovaj način nijesu zastupali prethodnih pet godina kada je grad bio u istovjetnoj blokadi, a bili su u istoj poziciji odbornika. Međutim, trenutak kada se odlučuju na potez bez presedana, kada je budućnost grada trebalo da preuzmu oni koji su najpozvaniji, a to su građani Kotora, ovo troje donose odluku protiv birača, protiv svoga grada i partije čiji su bili dio”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovom mišljenju, to jasno ukazuje da se posljednjih dana “desio neki novi, koruptivni interes, koji ih je motivisao da se udruže sa Jokićevim crkvenim demagozima, ultranacionalistima DF-a i grupom trgovaca vlašću iz URE”.

Iz DPS su pozvali Specijalno državno tužilaštvo da istraži ovaj “najbrutalniji primjer političke korupcije u novijoj istoriji Crne Gore” i da procesuira sve aktere “ove kriminalne ogranizacije osmišljene u bezbjednosnim brlozima odlazeće garniture, koja se za mandata starala jedino da sačuva svoje fotelje i brutalno se razračunava sa svime što je iskreno građansko i crnogorsko, to jest sa građanima Kotora”.

Za određene kotorske političke partije zakonitost “političke korupcije” važi zavisno od toga da li im ide na štetu ili korist. Ako im koristi, odnosno ukoliko odbornik “preleti” u njihovo političko jato, onda to sigurno nije “bjelodana politička korupcija” kako su tvrdili prije samo godinu dana, saopštili su iz SDP-a.

Sudeći prema onome što je juče za govornicom SO saopštio Dejan Ognjanović, osipanje redova te partije neće se zaustaviti samo na troje odbornika jer je on najavio da njihove stavove dijeli još dosadašnjih članova DPS-a, poput uglednih ljekara, direktora Opšte bolnice Kotor dr Davora Kumburovića i njegovog brata, direktora Doma zdravlja Kotor dr Igora Kumburovića.

”Svi dobro znamo ko je Dejan Ognjanović, doktori Kumburović, Milica Ljutić, doktor Donković, a prepoznaćete i sve ljude koji su oko i uz nas, da su u pitanju časni, ugledni i pošteni građani grada Kotora koji nikada do sada nisu stavljali lične interese u prvi plan. Rođeni smo ju ovom gradu, posvećeni smo ovom gradu i podigli smo glas protiv sitnih interesa političkih partija koje žele sve, samo ne da ovaj grad funkcioniše kako treba,” istakao je Ognjanović dodajući da su on i neke njegove kolege “sopstvenim odlukama i uvjerenjima odlučili da podignu glas protiv nečega što mislimo da nije ispravno”.

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić (Demokrate) je jučerašnja dešavanja u SO nazvao političkim zemljotresom koji će dugoročno pokazati pravu prirodu veza između zvanično, političkih oponenata kakvi su DPS i DF.

”Činjenica da su danas prekinute decenijske veze DPS-a i određenih struktura u redovima prethodne opozicije. Paradoks je da danas DF žali što je DPS slabiji u Kotoru,”poručio je Jokić dodajući da te dvije političke grupacije “neće više u sadejstvu moći da drže ovaj grad u blokadi”.

On je kao “laži i bestidne insinuacije” odbacio tvrdnje DPS i DF da je ono što se dogodilo u SO Kotor politička korupcija i podsjetio da je DF i ranije, krajem 2018. i početkom 2019. u Kotoru zajedno sa SDP, DPS i njegovim partnerima, blokirao lokalnu vlast u kojoj je zvanično učestvovao.

Dodao je da su neistinite tvrdnje DF-a da se u Kotoru mijenja izborna volja građana “jer su kadrovi DF-a i dalje na svim funkcijama koje pokrivaju u lokalnoj samoupravi a njihova dva odbornika mogu u bilo kojem momentu doći i učestvovati u radu lokalnog parlamenta”.

Jokić je pozvao i druge članove DPS-a da postupe kao trojica dosadašnjjih odbornika te partije ističući da je “sazrelo vrijeme da se konačno oni šančevi između građana Crne Gore prevaziđu da konačno imamo situaciju u kojoj će pošteni ljudi ići sa poštenima, a oni drugi - sretno im bilo”.

Bonus video: