Vuksanović Stanković: Bulajić da zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Zakonu o akcizama

“Niz zakona koji su u skupštinskoj proceduri ne mogu biti razmatrani, usljed činjenice da Skupština ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju, usljed čega trpe građani. Pred Skupštinom stoji i obaveza, da u bezbjednosno veoma delikatnom trenutku, ne dozvoli da odlazeća Vlada, suprotno volji građana i čvrstom proevropskom i proNATO opredjeljenju, suprotstavlja Crnu Goru našim EU i NATO partnerima i preko 140 zemalja članica Ujedinjenih nacija"

13235 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković uputila je inicijativu potpredsjedniku Skupštine Strahinji Bulajiću za zakazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Kako se navodi u saopštenju SDP-a, Vuksanović Stanković je u inicijativi podsjetila Bulajića da je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na 27. sjednici održanoj 18. marta "donio zaključak kojim Vas poziva da do kraja marta zakažete sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama zakona o akcizama koje je podnijela Socijaldemokratska partija, kasnije i Vlada Crne Gore”.

“Niz zakona koji su u skupštinskoj proceduri ne mogu biti razmatrani, usljed činjenice da Skupština ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju, usljed čega trpe građani. Pred Skupštinom stoji i obaveza, da u bezbjednosno veoma delikatnom trenutku, ne dozvoli da odlazeća Vlada, suprotno volji građana i čvrstom proevropskom i proNATO opredjeljenju, suprotstavlja Crnu Goru našim EU i NATO partnerima i preko 140 zemalja članica Ujedinjenih nacija. Crna Gora mora, jer većina građana to želi, svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku po pitanju agresije Ruske federacije na Ukrajinu uskladiti sa našim EU i NATO partnerima” dodala je Vuksanović Stanković, i pozvala Bulajića da kao potpredsjednik Skupštine učini sve kako bi Skupština funkcionisala u skladu sa Ustavom i osnovnim demokratskim postulatima.

Svaki drugi pristup bi, ističe Vuksanović Stanković, "vodio daljem usložnjavanju i zaoštravanju odnosa među političkim akterima i institucijama i nosio ogromne opasnosti za političku, ekonomsku, pa i bezbjednosnu situciju u državi”.

“Za pozitivne promjene i reforme u društvu potrebno je da sve institucije rade u skladu sa Ustavom i zakonom, da budu demokratske i funkcionalne. To posebno važi za Skupštinu Crne Gore. Očekujem da ćete cijeniti dobronomjernost ove inicijative i da nećete nastaviti sa blokiranjem Skupštine Crne Gore i na sebe preuzeti odgovornost za sve posljedice koje takvo ponašanje sa sobom povlače” zaključila je Vuksanović Stanković.

Bonus video: