Pavićević: Nastoji se povećati uloga žena na mjestima odlučivanja i društva uopšte

"Glavni cilj je upravo bio da, svojim primjerom, pokažu i da se izbore za veću zastupljenost žena na mjestima odlučivanja te da je ponosna na žene, poslanice, u sadašnjem sazivu, koje su iznijele ideju Ženskog kluba", kazala je kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak

952 pregleda 0 komentar(a)
Prezentacija e-modula Akademije za žene liderke, Foto: Ženski klub Skupštine Crne Gore
Prezentacija e-modula Akademije za žene liderke, Foto: Ženski klub Skupštine Crne Gore

Održana je prezentacija e-modula Akademije za žene liderke koju su otvorile ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks, kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i Vesna Pavićević, kao i šefica kancelarije Vestminsterske fondacije za demokratiju u Crnoj Gori Ana Milutinović.

Prezentaciji su prisustvovale i članice Božena Jelušić, Tamara Vujović, Daliborka Pejović i Jovanka Laličić, saopšteno je iz Ženskog kluba.

Medoks je kazala da vjeruje da bi povećanje broja žena u rukovodećim ulogama u politici (i u drugim sferama) trebalo da bude glavni fokus u rješavanju najvećih problema sa kojima se ova zemlja danas suočava.

"Željela bih da ovu poruku jasno i glasno prenesem mandataru i svim onim strankama koje se sada pozicioniraju - bilo u vladi ili u opoziciji - u kontekstu političke tranzicije koja se odvija", istakla je Medoks.

Ona je naglasila da ovo nije sporedna stvar i da to nije politika koju bi bilo "lijepo imati". Učešće žena u politici, u rukovodećim ulogama, ključno je za stabilnost i bezbjednost ove zemlje.

"Znamo da je veća vjerovatnoća da će žene sarađivati i preko stranačkih linija i davati prioritet oblastima javnih politika od kojih cijelo društvo može imati koristi. Veća je vjerovatnoća da će pronaći zajednički jezik i riješiti sukob. Crnoj Gori je potrebno više žena za pregovaračkim stolom, u procesima donošenja odluka i na rukovodećim pozicijama", zaključila je Medoks.

Bošnjak i Medoks
Bošnjak i Medoksfoto: Ženski klub Skupštine Crne Gore

Bošnjak je, kako su saopštili, kazala da je glavni cilj upravo bio da, svojim primjerom, pokažu i da se izbore za veću zastupljenost žena na mjestima odlučivanja te da je ponosna na žene, poslanice, u sadašnjem sazivu, koje su iznijele ideju Ženskog kluba.

"Veoma važnim smatra učešće žena u političkim partijama i Klub će u narednom periodu razmotriti iniciranje izmjena Zakona o političkim partijama u tom pravcu. Bošnjak je uputila apel mandataru da, u sastavu nove Vlade, bude uključeno više žena, jer sve drugo predstavlja lošu poruku i korak unazad. One, kao poslanice, treba da ohrabruju mlade žene koje žele da se bave politikom. Raduje je Akademija za žene liderke i smatra da, ukoliko žene budu više uključene, više stvari će biti uspješnije realizovano", navodi se u saopštenju.

Pavićević, kako se navodi, smatra da položaj žena u društvu inicira da se žene moraju mnogo dokazivati, kako bi ostvarile zacrtane ciljeve u karijeri i svoj rad krunisale liderskom pozicijom.

"U Crnoj Gori, trend postavljanja žena na upravljačke pozicije iz godine u godinu sve više raste, čime se nastoji povećati uloga žena na mjestima odlučivanja i društva uopšte. U poslednje vrijeme se često čuje da su žene bolje liderke od muškaraca i da je sa njima lakše ostvariti komunikaciju i saradnju. Žene još uvijek nijesu ni približno ravnopravne sa muškarcima. Pred nama su sada lokalni izbori u dvije opštine, atmosfera i podjele u društvu nam govore o velikim rizicima za slučajeve uvreda i uznemiravanja, pa čak i nasilja prema ženama, prije svega prema kandidatkinjama ili pripadnicama političkih partija, što je za njih dodatno otežano u odnosu na njihove kolege muskarce", naglasila je Pavićević.

Pavićević
Pavićevićfoto: Ženski klub Skupštine Crne Gore

Milutinović je, kako su naveli, upoznala prisutne da je projekat čiji je dio i današnji skup bio ona akcija koju je u datim okolnostima Fondacija mogla da identifikuje na osnovu rezultata opsežnog istraživanja o ženskom političkom aktivizmu u Crnoj Gori.

"Zajedno moramo naći način da učešće žena u političkom životu ne bude izuzetak, već norma i da ona "kritična masa“, minimum, postane tek puko sjećanje na jednu fazu razvoja crnogorske demokratije", poručila je Milutinović.

Iz Ženskog kluba su saopštili da su njegovi nalazi pomogli da shvate kako same žene u Crnoj Gori percepiraju svoj aktivizam u politici i kakva su im očekivanja, te da su u skladu sa njima, ali i intenzivnom komunikacijom sa odabranim forumima političkih partija, pružali kontinuiranu podršku u razvoju njihovih strateških planova.

Dodaju i da je, istovremeno, njihova Fondacija intenzivno radila na kreiranju Akademije, koju ponosno danas predstavljaju.

"Moduli koji su danas pred nama su zamišljeni na način da pruže podršku ženama koje se već bave politikom, bavile su se nekada i planiraju da nastave ili nemaju nikakvog iskustva. Program je zamišljen kao vrijedan, interaktivan resurs, koji će poboljšati znanja i vještine i nadaju se podstaći lični i profesionalni razvoj njegovih polaznica, bez obzira na njihov obrazovni profil", piše u saopštenju.

Prezentacija e-modula Akademije za žene liderke
Prezentacija e-modula Akademije za žene liderkefoto: Ženski klub Skupštine Crne Gore

Module je, kako navode, predstavila programska koordinatorka u Vestminsterskoj fondaciji gđa Mina Međedović i predstavnica IDEA gđa Aleksandra Spasovska a gostima su se obratili i autori modula gdin Slaven Živković i gđa Tina Fahm.

Regionalni program Vestminsterske fondacije za demokratiju na Zapadnom Balkanu pokrenuo je u avgustu 2018. godine novi regionalni program u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji “Demokratska inicijativa na Zapadnom Balkanu”.

"U sklopu ovog programa, kancelarija u Crnoj Gori je pokrenula inicijativu "Zašto ne učestvovati"? u okviru koje je sprovela niz aktivnosti uključujući istraživanje o političkom aktivizmu žena, dva ciklusa radionica strateškog planiranja za ženske forume partija i Akademiju za žene liderke. Rezultati istraživanja koji se tiču prepreka koje žene prepoznaju kako bi bile aktivnije u politici poslužili su kao osnov za kreiranje pet interaktivnih online modula koji sačinjavaju Akademiju za žene liderke. Ova Akademija namijenjena je edukaciji žena kako bi prevazišle upravo identifikovane poteškoće i postale aktivne učesnice u političkom životu Crne Gore", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: