"odluke koje će smanjiti zavisnost od ruskih izvora energije"

Radulović: Zaključci Evropskog savjeta za nabavku gasa koji obuhvataju Crnu Goru poruka ohrabrenja našoj zemlji

"Sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost i jasni signali da vrata EU nijesu zatvorena i da ćemo, u skladu sa napretkom koji ostvarujemo, svakodnevno biti bliži članstvu"

6064 pregleda 17 komentar(a)
Radulović, Foto: Luka Zeković
Radulović, Foto: Luka Zeković

Crna Gora pozdravlja zaključke Evropskog savjeta koji će osigurati nabavku gasa za Evropsku uniju, ali i zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović povodom zaključaka ovog tijela.

Zaključci su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, uslijedili nakon dvodnevnog sastanka i razmjene mišljenja sa predsjednikom SAD-a o transatlantskoj saradnji, u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu, bezbjednosti i odbrane, energetske situacije, ekonomskih pitanja, pandemije Kovida - 19 i vanjskih odnosa.

"Kada je u pitanju energetska sigurnost, donesene su važne odluke koje će dovesti do smanjivanja zavisnosti od ruskih izvora energije. Očekuje se da će do kraja maja biti urađena sveobuhvatna analiza u cilju efikasnijeg snabdijevanja zemalja članica EU gasom, tečnim prirodnim gasom i hidrogenom. Fokus će biti na politici skladištenja gasa, posebno kada je riječ o državama sa značajnim kapacitetima u tom smislu, u cilju obezbjeđenja pravične ravnoteže kroz uspostavljanje neophodnih mehanizama solidarnosti i kompenzacije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Radulovič kazao je da ga ohrabruje to što evropski partneri nisu zaboravili Crnu Goru i države Zapadnog Balkana, što se vidi iz zaključaka sa sastanka Evropskog savjeta koji predviđa da ćemo biti dio ovog projekta.

"Dobrovoljna zajednička kupovina gasa, tečnog prirodnog gasa i hidrogena doprinijeće smanjenju cijena energenata, a ova platforma za nabavku biće otovorena i za Crnu Goru na čemu sam veoma zahvalan. Sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost i jasni signali da vrata EU nijesu zatvorena i da ćemo, u skladu sa napretkom koji ostvarujemo, svakodnevno biti bliži članstvu", zaključio je Radulović.