Demokrate: Naknadu za novorođenčad u Baru povećati na 350, odnosno 400 eura

"Razlozi za izmjenu Predloga Odluke o izmjeni Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite u dijelu koji se odnosi na povećanje iznosa naknade za novorođeno dijete su prvenstveno vezani za činjenicu što je u periodu od njenog donošenja do danas došlo do promjene osnovnih parametara i kriterijuma, na osnovu kojih je prvobitno utvrđena visina ove naknade"

5977 pregleda 154 reakcija 12 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornički Klub Demokratske Crne Gore Bar podnio je danas Skupštinskoj službi Opštine Bar Amandman kojim se traži da se naknada koju Opština Bar isplaćuje za novorođenčad, sa dosadašnjih 100 i predloženih 200, odnosno 230 eura, poveća na 350, odnosno 400 eura za djecu čiji se roditelji nalaze u stanju socijalne potrebe ili su bez zaposlenja, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"Razlozi za izmjenu Predloga Odluke o izmjeni Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite u dijelu koji se odnosi na povećanje iznosa naknade za novorođeno dijete su prvenstveno vezani za činjenicu što je u periodu od njenog donošenja do danas došlo do promjene osnovnih parametara i kriterijuma, na osnovu kojih je prvobitno utvrđena visina ove naknade. Takođe, dodatno povećanje navedenog iznosa vezano je za pospješivanje nataliteta u našoj opštini, s obzirom da smo krajem 2021. godine bili treća opština po negativnom prirodnom priraštaju (-143). Dosadašnji iznos bio je izuzetno nizak, a predloženo povećanje mizerno, naročito kada su u pitanju djeca čiji su roditelji u stanju socijalne potrebe", ističe se u saopštenju koje potpisuje Momčilo Leković, predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar.

Amandman
foto: Demokratska Crna Gora

Barske Demokrate navode da zato predlažu da "povećanje bude u realnim iznosima od 350 odnosno 400 eura za djecu čiji se roditelji nalaze u stanju socijalne potrebe ili su bez zaposlenja, kako bi se na pravi način ophodili prema djeci i mladosti, našem najvećem blagu koje posjedujemo i istovremeno ipomogli roditeljima koji ih podižu, školuju i vaspitavaju u ovim teškim vremenima".

"Istovremeno vjerujemo da će svi odbornički klubovi jednoglasno podržati ovaj naš predlog, te da neće biti preispitivanja ili bilo kakve naknadne pameti u vezi sa njim", zaključuje se u saopštenju Demokrata Bar.

Bonus video: