SD Nikšić: Pacijenti već predugo žrtve partijskog zapošljavanja Demokrata, odgovornost snosi i direktor Mitrović

"Suspenzija i disciplinski postupak protiv medicinske sestre u ovom posljednjem slučaju nijesu dovoljni! Nužno je da na odgovornost budu pozvani dežurni ljekar, glavna sestra odjeljenja, načelnik odjeljenja i, u konačnom, ne samo iz ovog, već iz mnoštva razloga, direktor bolnice Marko Mitrović"

3867 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Posljednji incident u Opštoj bolnici Nikšić sa kojim je javnost upoznata, kada je zbog nemara zaposlenih u toj ustanovi pacijent u teškom stanju prebačen u Klinički centar Crne Gore, usljed činjenice da je primio krv koju uopšte nije trebao da primi, samo je jedan od primjera da su pacijenti u Nikšiću klasične žrtve partijskog zapošljavanja Demokrata i direktora bolnice Marka Mitrovića, saopštile su Socijaldemokrate Nikšić.

"Od dolaska na čelo ove ustanove, a u vremenu teške kovid krize u Crnoj Gori, Mitrović je, umjesto da radi na unapređenju zdravstvene zaštite svih nas u Nikšiću, pokrenuo sveobuhvatnu akciju revanšističkih smjena dotadašnjih rukovodilaca, ljudi od struke i namještenja njegovih partijskih podobnika sa većinski prilično sumnjivo stečenim diplomama", dodaju Socijaldemokrate.

Kako navode desila se situacijua da je u trenutku kada je na internom odjeljenju boravio veliki broj kovid pozitivnih pacijenata u teškom stanju, došlo do pada kiseoničkog sistema, čime su ugroženi životi svih onih koji su se u tom trenutku nalazili pod terapijom kiseonikom.

"Direktor bolnice se, nakon ovog incidenta, nije ni zacrvenio. O osjećaju odgovornosti da ne govorimo", piše u saopštenju.

Nevjerovatan je primjer, vjerujemo u svijetu, kažu Socijaldemokrate Nikšić, da kovid pozitivan doktor pregleda pacijenta, što je učinio, kako navode, "ni manje ni više nego brat direktora bolnice Pero Mitrović, očigledno vjerujući da je bratova pozicija jača od svih zakona i pravila".

"I nažalost, za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića, pokazalo se da je tako. Za ovaj incident koji je, podsjetićemo, imao i političku pozadinu, niko nije odgovarao. Štaviše, u Ministarstvu zdravlja su ga izgleda prepoznali kao pozitivnu praksu, pa smo, nakon ovoga, u Budvi imali situaciju da kovid pozitivan doktor dolazi na posao i radi sa pacijentima. Treći primjer koji je izazvao nevjericu u crnogorskoj javnosti jeste situacija kada je, opet, gle čuda, brat direktora bolnice Pero Mitrović, pacijentu koji je pritom lice sa posebnim potrebama postavio dijagnozu 'ubod eksera, samopovređivanje', nakon čega je u bolnici u Risnu, za istog pacijenta, konstatovano 'ranjavanje vatrenim oružjem od strane drugog lica'. Da li je u pitanju bilo neznanje dr Mitrovića ili namjera da prikrije nečije nedjelo nikad nijesmo saznali, jer se ni iz Uprave policije, niti iz resornog Ministarstva zdravlja, o ovom incidentu nijesu izjašnjavali. Još jednom je brat funkcionera Demokrata bio iznad države", poručuju Socijaldemokrate.

Posljednji incident, navode Socijaldemokrate, kada je pacijentu koji nije trebao da primi krv medicinska sestra tu krv dala otvara brojna pitanja...

"Od kojih je prvo šta medicinski radnik sa vanredno završenom srednjom školom radi na ovako odgovornoj poziciji od koje zavise ljudski životi? U kakvom je stanju trenutno pacijent koji je, zbog ovog incidenta, hitno prevežen u KCCG? Da li je resorno Ministarstvo zdravlja reagovalo povodom ovog incidenta i da li je planirana provjera zaposlenih od trenutka dolaska Marka Mitrovića na čelo nikšićke bolnice, te uslova pod kojima su novozaposleni u bolnici dobili diplome na osnovu kojih rade", pitaju Socijaldemokrate Nikšić.

Kako ističu ovu priliku će iskoristiti i da "ukažu na još jednu frapantnu činjenicu".

"Vjerovali ili ne, u hitno-prijemnoj internoj ambulanti, gdje se vrši prijem najugroženijih pacijenata kod kojih se, recimo, konstatuje srčani udar, od dolaska Mitrovića na čelo bolnice rade mladi doktori koji su praktično tek završili pripravnički staž, bez nadzora starijih, iskusnijih kolega. Ne želeći da postavljamo pitanje nečijeg znanja, vjerujemo da je, u ovakvim slučajevima, iskustvo ipak najvažnije, te konstatujemo da je pravo čudo kako ovaj dio nikšićke bolnice nijesu potresli neki ozbiljniji incidenti koji su rezultirali nečijim izgubljenim životom. Ili, makar, o takvom incidentu još uvijek nijesmo obaviješteni", piše u saopštenju.

Na kraju dodaju da "sve navedeno dovodi do logičnog zaključka".

"Suspenzija i disciplinski postupak protiv medicinske sestre u ovom posljednjem slučaju nijesu dovoljni! Nužno je da na odgovornost budu pozvani dežurni ljekar, glavna sestra odjeljenja, načelnik odjeljenja i, u konačnom, ne samo iz ovog, već iz mnoštva razloga, direktor bolnice Marko Mitrović. Jer crvena linija u nikšićkoj bolnici je davno pređena, a pacijenti su već predugo žrtve partijskog zapošljavanja Demokrata", zaključuju Socijaldemokrate Nikšić.

Bonus video: