DPS: Hapse naše članove i aktiviste; URA: Šire lažne vijesti; CB UL: Nismo nikog hapsili

Najveća opoziciona partija optužuje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Rada Miloševića da vrše policijsku torturu nad njihovim odbornicima i članovima.

51325 pregleda 87 reakcija 74 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS
Ažurirano: 27.03.2022. 18:30h

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Rade Milošević i Građanski pokret URA vrše policijsku torturu nad odbornicima i članovima DPS.

Građanski pokret (GP) URA optužuje DPS da širi lažne vijesti, te da vode "prljavu kampanju" i kupuju glasove.

Načelnik ulcinjskog Centra bezbjednosti Arben Tagani je "Vijestima" kazao da nije bilo hapšenja i da su danas priveli nekoliko osoba radi utvrđivanja identiteta, a u okviru svojih redovnih aktivnosti koje nemaju veze sa izborima.

"Nakon brojnih prijetnji i pritisaka koje su od strane Urinih državnih funcionera tokom jučerašnjeg dana upućivane našim simpatizerima i članovima Opštinskog odbora, danas se intenzivno sprovodi i njihovo hapšenje. Naime, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Rade Milošević, koji brutalno zloupotrebljava svoju državnu funkciju, sprovodi svojevrsnu torturu nad građanima. Od jutros se pojedini članovi naše partije lišavaju slobode, privode na saslušanje i podvrgavaju ispitivanju. Kao društveno odgovorna partija, najoštrije osuđujemo svaku vrstu bahatosti vladinih funkcionera, i smatramo ih potezom očajnika koji ne prezaju ni od ovog vida nasilja a sve zarad partijskih interesa koji su im preči od poštovanja zakona", ističe se u saopštenju DPS.

Iz te partije su dodali da "sve ove besprizorne radnje od strane Ure oslikavaju njihov strah od izbornog rezultata koji ih očekuje večeras ali su i pokazatelj da se njihove metode ne razlikuju od djelovanja onih koji blokiraju evropski put Crne Gore".

Portparol DPS Miloš Nikolić poručio je da "se članovi opštinskog odbora i aktivisti DPS-a hapse po nalogu Dritana Abazovića i Rada Miloševića", dodajući da Milošević u službenom automobilu sa obezbjeđenjem "kruži po Ulcinju i obilazi mjesne odbore DPS, od jutros pokušavajući da skupi hrabrost da u neki i pokuca."

"Ovakva zloupotreba državnog položaja je nezapamćena i sramna, a Abazovića pozivamo da prestane sa represijom inače će dobiti jasan odgovor, kako on tako i članstvo URA u Ulcinju", napisao je Nikolić na Tviteru.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović kazao je da je priveden jedan kandidat za odbornika i još par aktivista te partije, i dodao da "nisu vjerovali u informacije koje su stizale zadnjih dana, ali da su se danas nažalost uvjerili u vjerodostojnost tih informacija."

Iz Opštinskog odbora DPS-a u Ulcinju kazali su da Abazović "brutalno zloupotrebljava "bezbjednosni sektor i "u panici hapsi odbornike i aktiviste" te stranke.

"Današnja zloupotreba policije u Ulcinju, kao i jučerašnje prijetnje koje je u sred izborne ćutnje Abazović uputio predsjedniku Opštine Ulcinj, očekivana su posljedica nervoze, ogromnih pritisaka i nerealne ambicije URA i njenog lidera. Razumijemo da sklonost lidera URE da se rukovodi njemu bliskom maksimom da cilj opravdava sredstvo, ali ipak ovo je demokratska država, sa veoma jasnim pravilima koja se odnose na izborni postupak. Ambicija Abazovića da sa koalicijom pet stranaka koju je okupio, pozicijom potpredsjednika vlade i ulogom mandatara, svoju stranku stavi na pobjednički pijadestal, svima je bila nerealna sem njemu. Okupio je koaliciju sa nedostižnim ciljem da ostvari apsolutnu pobjedu na današnjim izborima, a sada kada vidi da su daleko od toga, i da nema ništa od preuzimanja vlasti u Ulcinju, Abazović brutalno zloupotrebljava bezbjednosni sektor i u panici hapsi odbornike i aktiviste DPS-a. Sve ovo ipak je uzaludno. Proći će i današnji dan… Džaba su vam sva privođenja, hapšenja, “utvrđivanja identiteta”. Vlast u Ulcinju, kao što znate, osvojiti nećete. I to ponajviše iz razloga što vas Ulcinjani najbolje poznaju. Dobro znaju ko ste, i kakvi ste. Zbog toga će vam danas odrediti pravu mjeru i ostaviti vas, kao i svaki put, u opozicionim klupama", saopštili su iz ulcinjskog DPS-a.

Član predsjedništva DPS-a Leon Đokaj osvrnuo se na izjavu policije.

"Uprava policije potvrdila da je bilo privođenja u Ulcinju. O besmislici tvrdnje da je riječ o utvrđivanju identiteta, i da se baš na dan izbora utvrđivao identitet naših funkcionera, koje poznaju svi u Ulcinju, nije potrebno govoriti. Mogao vam je Dritan smisliti i neki uvjerljiviji izgovor, ovaj je više nego smiješan", napisao je Đokaj na Tviteru.

URA: Prljava kampanja DPS-a

Iz GP URA su poručili da DPS i portparol Nikolić "aktivno šire lažne vijesti" i pozvali građane da, kako kažu, "ne nasijedaju na jeftine trikove", optužujući DPS da kupuje glasove i da vodi "prljavu kampanju".

Bonus video: