Poslije lokalnih izbora duvaju drugi vjetrovi

Abazović najavio da će poslije još jedne serije razgovora sa partijama ove sedmice saopštiti sastav manjinske vlade

33108 pregleda 20 reakcija 18 komentar(a)
Urušen narativ DPS-a: Đukanović i Aleksandar Bogdanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Urušen narativ DPS-a: Đukanović i Aleksandar Bogdanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Mandatar za sastav nove vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je juče da je spreman da poslije još jedne serije razgovora sa partijama, ove sedmice saopšti sastav manjinske vlade.

Rekao je i da u toj vladi još ima mjesta za Socijaldemokrate i Socijaldemokratsku partiju.

“Ne bih išao sistemom bilo kakvog isključivanja, ali isto tako, želim da kažem da će stranke koje su potpisnice Memoranduma biti okosnica te Vlade... Da li se tome još neko može pridružiti, lično nemam ništa protiv, ali moraju da znaju da ne mogu time da trguju niti da se navodno pravdaju nekim velikim patriotizmom, jer to nije tačno. Ako neko ne misli da treba da dobijemo Vladu, da idemo na vanredne parlamentarne izbore”, rekao je on novinarima.

Komentarišući navode partija da su u Beranama većinsku podršku (55 odsto) dobile one koje se protive formiranju manjinske Vlade, on je rekao da je to odlično:

”Znate zašto - zato što je do sad bio narativ kako je 98 odsto stanovništva protiv manjinske Vlade. Sad ispada 55 u Beranama, a 100 odsto su u Ulcinj za manjinsku Vladu, tako da sam vrlo zadovoljan tim efektima, pa sinoć je potpuno urušen čitav narativ, narativ protesta, izdaja narodne volje, potpuno je urušen narativ DPS-a da oni nešto kontrolišu, da oni nešto se vraćaju”.

Abazoviću je predsjednik države, koji je i lider DPS-a, Milo Đukanović, 3. marta ove godine dao mandat za sastav Vlade nakon što je obavio krug konsultacija sa parlamentarnim partijama koje su se odazvale pozivu. To su sem DPS-a bile SDP, SD, GP URA, Bošnjačka stranka, Demokratska unija Albanaca (DUA, Demokratska partija, Albanska alternativa (AA), Forca, Liberalna partija (LP).

Ostale parlamentarne partije, kako je tada saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, nisu iskazale interes za učešće u konsultacijama na ovu temu.

Lideri SD-a, SDP-a i Force
Lideri SD-a, SDP-a i Forcefoto: Boris Pejović

O davanju mandata Abazoviću predsjednik države je obavjestio i predsjedavajućeg Skupštine Strahinju Bulajića, koji treba da zakaže sjednicu nakon što to bude zatraženo predlogom za formiranje nove Vlade.

Bulajić je već najavio da to neće da učini, kao ni u slučaju drugog zahtjeva - za sazivanje sjednice na kojoj bi se birao i novi šef parlamenta.

Abazović je više puta razgovarao sa partijama o formiranju manjinske vlade, izuzev sa Demokratama koje se nisu odazvale pozivu.

Iako je bilo planirano da mandatar javnost obavijesti o programu i sastavu kabineta, to je odloženo jer nije postignut dogovor pošto Socijalistička narodna partija, SDP i SD uslovljavaju Abazovića. SNP ne želi u izvršnu vlast sa SD-om i SDP-om, dok te dvije partije ne žele sa SNP-om.

Takođe, DPS je sve češće javno potencirao značaj svoje podrške vladi dok je neformalno pokušavao da u Abazovićev kabinet progura i neke bivše koalicione partnere kako bi pojačao uticaj svoje partije. Ona, prema dosadašnjim najavama, treba samo da bude parlamentarna podrška vladi.

Konsultacije na ovu temu su nastavljene, a prema juče dostupnim informacijama, ne isključuje se mogućnost prevazilaženja te pat pozicije.

Bonus video: