Đukanović i Partsos položili vijenac na spomenik Vasu Brajoviću

"Njegova hrabrost, vojničke i ljudske vrline i posvećenost slobodarstvu i danas su simboli najviših vrijednosti i vječne želje crnogorskog i grčkog naroda da čuvaju i brane slobodu i nezavisnost", navodi se u saopštenju

7295 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Povodom Dana nezavisnosti Grčke, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ambasador Grčke u Crnoj Gori Panayotis Partsos položili su danas vijenac na spomenik grčkom nacionalnom junaku i vojskovođi Vasu Brajoviću porijeklom iz Crne Gore.

Iz Službe za informisanje Predsjednika su kazali da je Vaso Crnogorac, kako su ga zvali u Grčkoj, jedan od učesnika rata za oslobođenje te zemlje, a da danas predstavlja vječni simbol crnogorsko-grčkog prijateljstva.

"Njegova hrabrost, vojničke i ljudske vrline i posvećenost slobodarstvu i danas su simboli najviših vrijednosti i vječne želje crnogorskog i grčkog naroda da čuvaju i brane slobodu i nezavisnost", navodi se u saopštenju.

Nakon polaganja vijenca, Partsos je istakao da je spomenik Vasu Brajoviću "živi dokaz našeg viševjekovnog prijateljstva koje će uvijek trajati i u budućnosti".

foto: Predsjednik.me

"Sjećajući se njega mi Grci zahvaljujemo se crnogorskom narodu na njihovom doprinosu u oslobađanju naše zemlje. Sloboda se nikada nije mogla osvojiti na miran način. Uvjek su bile potrebne krvave borbe da bi se došlo do slobode i ta borba se nastavlja i danas, u današnjim danima", rekao je Partsos.

KGrčka i Crna Gora su uvijek bile prijateljske zemlje, dodao je on, stajale su rame uz rame, jedna uz drugu u teškim trenucima.

"Grčka će tako nastaviti i budućnosti da podržava učlanjenje Crne Gore u zapadne tokove, u EU i uvijek ćemo čvrsto stajati na tim postulatima. Sarađujući na ovaj način možemo da poboljšamo kvalitet života naših naroda koji to zaslužuju", kazao je Partsos.

Bonus video: