Radulović - Hodža: Dobra regionalna saradnja stub crnogorske spoljne politike

„S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će dvije strane u narednom periodu aktivno raditi na usaglašavanju i potpisivanju sporazuma od obostranog značaja, s akcentom na oblast pravosuđa, finansija, nauke, sporta i zdravlja“, kaže se u saopštenju

4205 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Dobra regionalna saradnja stub je crnogorske spoljne politike, poručeno je sa sastanka ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i novoimenovane ambasadorke Kosova Arijane Žerku Hodže.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naveo da je uvjeren da će otvorena i intenzivna saradnja dvije države biti nastavljena i tokom njenog mandata.

Radulović je ocijenio da sadržajne odnose dvije države potvrđuje i činjenica da je 1999. godine, Crna Gora otvorila vrata za 200 hiljada kosovskih izbjeglica, čime je pokazala svoju opredijeljenost očuvanju multietničkog sklada.

„Kao najmanja država u regionu, Crna Gora je veoma posvećena dobroj regionalnoj saradnji, stabilnosti i nepovredivosti međusobno utvrđenih granica“, kazao je Radulović.

On je kao primjer dobre saradnje istakao potpisivanje Sporazuma o granici između dvije države u junu 2018. godine čime je pitanje razgraničenja između Crne Gore i Kosova uspješno završeno.

Radulović je ponovio da integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju nema alternativu, i da snaženje bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov našeg daljeg napretka na evropskom putu.

Navodi se da je zajednički istaknuto da bi organizovanje političkih konsultacija ministarstava doprinijelo intenziviranju saradnje i jačanju ugovorno-pravne saradnje između dvije države.

„S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će dvije strane u narednom periodu aktivno raditi na usaglašavanju i potpisivanju sporazuma od obostranog značaja, s akcentom na oblast pravosuđa, finansija, nauke, sporta i zdravlja“, kaže se u saopštenju.

Hodža je kazala da dvije države njeguju dobre odnose, i dodala da će u fokusu njenog mandata biti njihovo dalje unapređenje.

„Poseban akcenat stavila je na činjenicu da veliki broj kosovskih građana posjećuje Crnu Goru koju doživljavaju kao atraktivnu turističku destinaciju, ali i blisku i prijateljsku zemlju“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: