Zeković: Bulajić da prekine da blokira rad Skupštine

"Ukoliko Vas partijske naredbe sprječavaju da radite u skladu sa Ustavom, podnesite ostavku i oslobodite ključnu instituciju partijskih okova"

5348 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je potpredsjednika Skupštine Crne Gore Strahinju Bulajića da, kako su saopštili, "prekine da blokira rad Skupštine kršeći Ustav i poslovnik, ili da ukoliko ga partijske obaveze onemogućavaju da radi zakonito, da podnese ostavku".

"Iako ga Ustav i Poslovnik obavezuju da zakaže sjednicu Skupštine potpredsjednik Bulajić onemogućava poslanicima da pitaju premijera i ministra o neaktivnosti Vlade u vremenu izražene ekonomske i socijalne krize. Imamo enorman rast cijena energenata, rast cijena svih životnih namirnica, štrajk poljoprivrednika, Vlada služi samo za potrebe ministara, a potpredsjednik Skupštine onemogućava instituciju kojom rukovodi da vrši svoju ustavnu funkciju. Poslovnik u članu 187 obavezuje potpredsjednika Bulajića da zakaže posebnu sjednicu Skupštine sa dnevnim redom Premijerski sat i poslanička pitanja", navodi se u saopštenju potpredsjednika SDP-a Bojana Zekovića.

On je dodao da su i prošle godine u skladu sa Poslovnikom 25. marta 2021. i 28. aprila 2021. održane sjednice sa ovim dnevnim redom.

"Poslanici su onemogućeni da vrše ne samo kontrolnu, već i zakonodavnu funkciju. Niz zakona koji su u skupštinskoj proceduri ne mogu biti razmatrani, usljed činjenice da g. Bulajić blokira rad Skupštine, zbog čega trpe građani. Crna Gora je jedina država koja nije donijela niti jednu antikriznu mjeru i na taj način pomogla svojim građanima i privredi. Uprkos svemu navedenom g. Bulajić odbija da zakaže sjednicu Skupštine kršeći Ustav Crne Gore i Poslovnik Skupštine Crne Gore. Pred g. Bulajićem stoji dilema, da li će raditi „sve što odluči DF“, kako je najavio Andrija Mandić, ili će raditi u skladu sa Ustavom i Poslovnikom. Ukoliko Vas partijske naredbe sprječavaju da radite u skladu sa Ustavom, podnesite ostavku i oslobodite ključnu instituciju partijskih okova", zaključuje se u saopštenju Zekovića.

Bonus video: