Nema ni premijerskog sata

Poslanici su onemogućeni da obavljaju ne samo kontrolnu, već i zakonodavnu funkciju, ističe Zeković

7698 pregleda 17 komentar(a)
”Onemogućava poslanicima da pitaju premijera i ministra o neaktivnosti Vlade”: Bulajić, Foto: BORIS PEJOVIC
”Onemogućava poslanicima da pitaju premijera i ministra o neaktivnosti Vlade”: Bulajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je juče predsjedavajućeg Skupštine Strahinju Bulajića (DF) da, kako su kazali, prekine da blokira rad parlamenta kršeći Ustav i poslovnik, ili da podnese ostavku ako ga partijske obaveze onemogućavaju da radi zakonito.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković saopštio je da, iako ga Ustav i Poslovnik obavezuju da zakaže sjednicu Skupštine Bulajić onemogućava poslanicima da pitaju premijera i ministra o neaktivnosti Vlade u vremenu izražene ekonomske i socijalne krize.

”Imamo enorman rast cijena energenata, rast cijena svih životnih namirnica, štrajk poljoprivrednika, Vlada služi samo za potrebe ministara, a potpredsjednik Skupštine onemogućava instituciju kojom rukovodi da vrši svoju ustavnu funkciju. Poslovnik u članu 187 obavezuje potpredsjednika Bulajića da zakaže posebnu sjednicu Skupštine sa dnevnim redom Premijerski sat i poslanička pitanja. I prošle godine su, u skladu sa Poslovnikom 25. 3. 2021. i 28. 4. 2021. održane sjednice sa ovim dnevnim redom”, naveo je Zeković.

Poslanici su, kako je dodao, onemogućeni da obavljaju ne samo kontrolnu, već i zakonodavnu funkciju.

”Niz zakona koji su u skupštinskoj proceduri ne mogu biti razmatrani, usljed činjenice da Bulajić blokira rad Skupštine, zbog čega trpe građani. Crna Gora je jedina država koja nije donijela niti jednu antikriznu mjeru i na taj način pomogla svojim građanima i privredi”, kazao je Zeković.

Nedavno je sličan zahtjev predsjedavajućem parlamenta uputila poslanica Draginja Vuksanović Stanković, ali je on to ignorisao.

Redovno proljećno zasjedanje Skupštine trebalo je da počne 1. marta, ali Bulajić sjednicu još nije zakazao, jer DF nije zadovoljan načinom formiranja manjinske vlade. DF traži da se formira vlada unutar postojeće većine.

Bonus video: