Prava Crna Gora: Pobjednici beranskih izbora imaju priliku da brzo formiraju stabilnu vlast

"Ukoliko su konstituenti ove većine lojalni prema principu koji su proklamovali građanima da neće u vlast sa DPS-om i SNP-om kao protagonistima manjinske vlade na državnom nivou, ne postoji niti jedan razlog da stabilna lokalna vlast u Beranama ne bude formirana u najkraćem roku"

8662 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Crna Gora saopštila je da je mandatima te partije, Demokrata, Demokratskog fronta i grupe građana "Berane sad", "obezbijeđena apsolutna većina" za formiranje vlasti u Beranama i da je ona "pojačana mandatom Ujedinjene Crne Gore".

"Pobjednici beranskih izbora imaju priliku da brzo formiraju stabilnu vlast. Ukoliko su konstituenti ove većine lojalni prema principu koji su proklamovali građanima da neće u vlast sa DPS-om i SNP-om kao protagonistima manjinske vlade na državnom nivou, ne postoji niti jedan razlog da stabilna lokalna vlast u Beranama ne bude formirana u najkraćem roku", navodi se u saopštenju Prave.

Dodaju da bi svako "odugovlačenje formiranja lokalne vlasti u Beranama predstavljalo opstrukciju i odstupanje od proklamovanih predizbornih principa obećanih građanima".

"Na koje smatramo da niko nije spreman, i da je završeno sa politikom trgovine izbornom voljom građana. Prava Crna Gora je spremna da sa građanima odgovori na svaku političku odmazdu zasnovanu na saradnji sa DPS-om, pa i onu koju je najavio SNP rušenjem vlasti u drugim gradovima, i poručuje protagonistima takvih ucjena da će svaki takav postupak dovesti do istog političkog ishoda kao u Beranama gdje je SNP onemogućen da napravi manjinsku lokalnu vlast sa DPS-om po planiranom receptu manjinske vlade na državnom nivou. Kao što SNP-u nije pomoglo desetogodišnje vršenje lokalne vlasti u Beranama na održanim lokalnim izborima da od njih bilo šta zavisi ili da uz pomoć DPS-a formiraju manjinsku lokalnu vlast, tako im neće pomoći ni nedosanjana manjinska vlada da budu konstituenti državne vlasti kada se građani na vanrednim parlamentarnim izborima izjasne o njihovoj ulozi u rušenju 30. avgusta i o legitimisanju svakog projekta izdaje izborne volje".

U Pravoj vjeruju da će narednih danima "uslijediti razgovori među pobjednicima beranskih izbora".

"I da ćemo u najkraćem roku imati novu lokalnu vlast. Brzo formiranje stabilne vlasti, bez DPS-a i SNP-a, prioritet je za Berane i to znači brzo hvatanje u koštac sa nagomilanim lokalnim problemima koje će od sada biti istinski posao nove lokalne samouprave. Prava Crna Gora smatra proces dogovora oko formiranja nove lokalne vlasti u Beranama jednako važnim kao i proces završenih lokalnih izbora i tom procesu pristupa sa jednakim angažovanjem i konstruktivno kako bi važna izborna pobjeda dobila svoj puni smisao kod građana, institucija i u punoj mjeri uticala na političke prilike u državi", zaključuje se u saopštenju Prave.

Bonus video: